utorok 1. augusta 2017

RECENZIA: Judy Blumeová - V případě neočekávané události (Argo, 2017)

HODNOTENIE:    ***                                KNIHA MESIACA AUGUST

"Lily se podívá z okna a poté znovu na Miri. - Muj táta říká, že ne všechny neočakávané udalosti musí být špatné. Některé jsou taky dobré.-
-Jako to, že jsem tě potkala v letadle, - řekne Miri a Lily se na ni usměje." (s.391). 




Päťdesiate roky 20. storočia sú všeobecne považované v Spojených štátoch za zlaté obdobie. Krajina síce bojovala vo vojne so Severnou Kóreou, svet bol ponorený do studenej vojny, ale ekonomika prosperovala a bežní občania viedli relatívne pohodový život.
V roku 1952 v malom mestečku Elizabeth neďaleko New Yersey spadnú behom päťdesiatich ôsmych dní tri lietadlá. Nehoda si vyžiada viac ako stovku životov a výrazným spôsobom zasiahne do života miestnych obyvateľov.
Hlavnými postavami príbehu sú mladí tínedžeri vo veku pätnásť rokov (Miri Ammermanová, Natálie Osnerová, Steve Osner, Jack a Mason McKittrickovci, Ruby Graniková, Kathy Steinová....), ktorí si žijú svoje pokojné životy, až kým sa nad ich domami nezačnú rúcať dopravné lietadlá. Viacerí z nich z nich prišli počas leteckých nešťastí o rodinu, priateľov a známych. Na pozadí leteckých nešťastí však naďalej plynie relatívne normálny život. Prvé lásky, hádky, nešťastia, rozvody, uzmierenia. Tragické udalosti však akoby donútili mladých ľudí dospieť oveľa skôr, než by samy chceli. O situáciu sa začnú zaujímať nielen miestne média, ale dokonca aj vláda. Čo stojí za nešťastnými udalosťami? Komunistickí nepriatelia, vojenské pokusy, zlyhanie techniky alebo zlyhal ľudský faktor? 

"Ve škole letěly ruzné fámy. 
PETER WOLF: - Co jsem vám říkal? Tohle to jenom dokazuje! Nějaký vetřelci se snaží převzít vládu na Zemi. -
ANGELO VENETTI: - Jsou to ufoni -viděli je v Novém Mexiku. Marťani z nás chtěj udělat zombíky, aby mohli ovládnout naši planetu.
DARISH GRAY: - Chtěj vzít mrtvý děti do minulosti nebo do budoucnosti, aby jim ukázali, jak se žilo v polovině dvacátýho století na planetě jménem Země." (s.162). 

Príbeh sa začína v roku 1987, kde si na nešťastné obdobie spomína hlavná hrdinka príbehu Miri Ammermanová. Najväčšia pozornosť je venovaná roku 1952 a už vyššie spomínaným udalostiam. Príbeh napokon končí opäť v roku 1987, keď sa po tridsiatich piatich rokoch vracajú na miesto nešťastia bývalí tínedžeri, ktorí si prišli na udalosti, ktoré im tak výrazne zasiahli do života, v tichosti zaspomínať.
Autorka knihy síce vychádzala pri písaní románu zo skutočných udalostí, ktorých bola osobne svedkom (tri letecké tragédie v mestečku Elizabeth sa v roku 1952 skutočne stali), no zvyšok je len fikcia.

Najzaujímavejšími pasážami románu sú udalosti tesne pred leteckými tragédiami, ktoré miestami vyvolajú v čitateľovi zimomriavky. Viaceré kapitoly sú doplnené o historické skutočnosti 50tych rokov 20. storočia, čím príbeh naberá na autenticite: "Hollywood se stále ještě vzpamatovává z nálože hnusu a bahna, kterou na Východní pobřeží přinesla nedávná bouře - a některé ztroskotané filmové hvězdy v něm ještě vězí.
Humphrey Bogart se až po pás zanořil do bahnité vody na Sunset Boulevardu, aby řídil dopravu. Prý se už dlouho tak dobře nebavil. -Tři dny jsem se nemohl dostat domu, - zubil se. - Zapadl jsem do baru hotelu Beverly Hills a strávil 72 hodin v lihu. -
Dokud nepřijal rozzlobený telefonát od své družky Lauren Bacallové. -Dneska večer přijdeš domu a přineseš svýmu synovi mlíko a pomerančovej džus...jinak!-
A tak Bogie šel.-" (s.125).

Pokiaľ ide o literárne postavy, najlepšie je podľa mňa vykreslená Natálie Osnerová, priateľka hlavnej hrdinky, ktorej psychický stav po leteckých nehodách výrazne kolísal a postava Stevea Osnera, chalana ktorému zahynulo v troskách jedného z lietadiel milované dievča, Kathy Steinová, s ktorým sa len nedávno zoznámil na vianočnom večierku.
Príbeh však nevybočuje z priemeru, viaceré kapitoly sú zbytočne rozvláčne a chýba im väčšia dynamika. Ako oddychová kniha môže byť, ale do dejín literatúry sa určite nezapíše. 

Pridávam ešte jeden bonus navyše. Požiadavky jednej leteckej spoločnosti na pozíciu letušky. Ktorá z vás by ich spĺňala? :)

"Jestli máte zájem a domníváte se, že splňujete všechna níže uvedená kritéria, pak napište podrobnou žádost a přiložte fotografii celé postavy.

VÝŠKA: mezi 157 a 167 cm
VÁHA: maximálně 61 kg
ATRAKTIVNOST: standart "tesně pod Hollywoodem", 
osobitost a elegance
POHLAVÍ: žena
STAV: slobodná, ne rozvedená, odloučená ani ovdovělá
RASA: bílá
VĚK: 21 - 26 let
VZDĚLÁNÍ: certifikovaná zdravotní sestra či dve vysoké školy
ZRAK: dobrý bez brýlí

Zájemkyně musí mít americké občanství a být k dispozici na výcvik
během šesti měsícu.
Jestli myslíte, že splňujete - " (s.223). 
      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára