štvrtok 3. augusta 2017

RECENZIA: Hanya Yanagihara - (Odeon, 2017)

HODNOTENIE:    *****                                          KNIHA MESIACA AUGUST


"- My sme všechno, co nám zbylo, Jude, - řekl mu DžejBí v jednu chvíli., -aspoň máme jeden druhého - a on si pomyslel, v dalším z těch prohlášení, která mu okamžitě skákala do hlavy, ale úspěšně se mu podařilo nepronášet je nahlas: Vymněnil bych tě za něho. Kohokoli z nich by vyměnil za Willema. DžejBího okamžitě, Richarda a Andyho - nebohého Richarda a Andyho, který pro něj dělal všechno! okamžitě. Dokonca i Julii. Harolda. Každého z nich, všechny by obětoval, jen kdyby mohl získat Willema zpátky. Myslí na Háda s lesklými italskými svaly, jak okouzluje E. v podsvětí. Mám pro tebe nabídku, řekne Hádovi. Pět duší za jednu. Copak to mužeš odmitnout?" (s.560).



New York. Štyria kamaráti, ktorí spoločne fungovali dlhé roky. DžejBí - talentovaný tlstý maliar s podrezaným jazykom, ktorý sa utápa v drogách, William - láskavý človek čiernej pleti, veľmi úspešný filmový herec, ktorý dobyl aj divadelné dosky, čo znamenajú svet, Malcolm- svetoznámy architekt, ktorý navrhuje tie najslávnejšie budovy a súčasne najmenej nápadný člen veľkej štvorky a potom je tu ešte Jude - rešpektovaný právnik, najsilnejšia postava románu, skrývajúca pred ostatnými temnú minulosť. Priateľstvo, ktoré napriek mnohým hádkam a rozkolom pretrvá celé desaťročia. Pretože pravé mužské priateľstvo jednoducho také je.
Aj keď sú všetci štyria muži vo svojich profesiách veľmi úspešní, obávajú sa samoty. Peniaze a sláva ešte nemusia zabezpečiť bezproblémový život. Možno len finančnú istotu. 
Ústrednou témou románu je Judeho tragické detstvo plné bolesti, utrpenia, násilia a smútku. Jude nepriamo ovplyvňuje svojim životom všetkých okolo seba. Tým, že sa nikdy nedokázal zmieriť s minulosťou, prenáša si svoje vnútorné pocity  po celé desaťročia aj do budúcnosti.. Dokáže mu pomôcť niektorý z priateľov, pripadne jeho nevlastní rodičia, alebo existujú v živote situácie, pri ktorých sa jednoducho nedá bojovať s nepriazňou osudu? William sa pokúsi vyzvať temného draka na súboj. Uspeje? 

Keď dočítate knihu a dlhé minúty nedokážete nájsť tie správne slová, potom ten zážitok prebil všetko naokolo. Presne to sa mi stalo po dočítaní tohto rozsiahleho románu. Nádherný príbeh o priateľstve, homosexuálnych vzťahoch, krutej minulosti, sláve, drogách samote, úspechu a zatratenia. 
Postava Judea je tak brilantne spracovaná, že to len ťažko opísať slovami. Ak máte ušetrené nejaké peniaze bokom a chcete zažiť čitateľský orgazmus, potom je Malý život tým najlepším rozhodnutím. Kniha vyvolala bezprostredne po svojom vydaní mnoho rozporuplných, no prevažne nadšených ohlasov, rovnako medzi kritikmi ako aj čitateľmi. Spôsobila poriadnu búrku. Prečo? Keď si ju prečítate, pochopíte. 
Myslím, že som napísal všetko podstatné, teraz pretrváva len dlhé mlčanie a silné pocity.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára