pondelok 28. mája 2018

RECENZIA: Rosemary Sullivanová - Stalinova dcéra (Ikar, 2016)

HODNOTENIE:   ***                     NAŠA OSMIČKOVÁ                              

"Ste Stalinovou dcérou. V skutočnosti ste už mŕtva. Váš život sa už skončil. Nemôžete žiť svoj vlastný život. Nemôžete žiť nijaký život. Existujete iba ako odkaz na isté meno." (s.499).



Narodiť sa ako dcéra jedného z najväčších diktátorov v histórii je pečať, ktorej sa človek asi nikdy nedokáže zbaviť. Svetlana Allilujevová by o tom mohla rozprávať celé hodiny. A vlastne aj rozpráva. Prostredníctvom kanadskej autorky Rosemary Sullivanovej.

Svetlana si z detstva toho veľa nepamätá. Veľmi ju poznačila matkina smrť. Stalinova manželka Naďa spáchala samovraždu, no oficiálne stanovisko z Kremľa muselo vyzerať samozrejme inak. Svetlana mala aj ďalších dvoch bratov - Jakova, ktorý bol Stalinov syn z prvého manželstva a Vasilija, ku ktorému mal sovietsky diktátor oveľa bližšie. 
Svetlana si rada spomínala na život na dači v Zubalove, kde sa zakaždým zišlo kopec príbuzných, priateľov a známych, s ktorými sa mohla zabaviť. Svetlana bola, ako väčšina detí z privilegovaných rodín, držaná v zlatej klietke. Keď začala študovať na prestížnej moskovskej univerzite, zistila, že sa dá žiť aj inak. Spoznala významné literárne diela, diskutovala s viacerými známymi umelcami, počúvala odlišné názory. Tým, že otec bol neustále zaneprázdnený politikou, Svetlana pociťovala nedostatok lásky. Aj preto dokázala pomerne rýchlo zahorieť k nejakému mužovi. Jej prvým manželom sa stal Grigorij Morozov, študent židovského pôvodu, cez čo sa Stalin nikdy nedokázal preniesť. Jeho averzia voči židom bola známa. Napriek tomu si Svetlana svadbu vydupala. Ich manželstvo však dlho nevydržalo a Svetlana hľadala šťastie inde. Jedným z jej milencov, a zároveň veľkou životnou láskou, bol aj filmový režiser Alexej Kapler, ktorý však stretnutia so Svetlanou pokladal predovšetkým za príjemné rozptýlenie. 
Rosemary Sullivanová nevynechala vo svojom dokumentárnom románe ani veľké čistky, ktoré Stalin rozpútal v 20 -tych a 30 -tych rokoch po celej krajine. Výsledkom boli hromadné popravy vysokých straníckych predstaviteľov, masové deportácie do gulagov a veľký hladomor. Neskôr sa vodca Ruska zameral na likvidáciu židov. Stalinovu reputáciu do veľkej miery zachránilo víťazstvo nad Hitlerom v druhej svetovej vojne. Týmto činom sa stal pre mnohých Rusov nesmrteľný. Svetlana sa medzičasom vydala po druhý raz. Do tohto manželstva ju však viac - menej dotlačil jej otec. Chcel si zabezpečiť lojalitu vplyvného muža Andreja Ždanova, preto dohodol spojenie jeho syna Jurija práve so Svetlanou. A hoci sa im narodili dve zdravé deti - Josif a Jekaterine, ich manželstvo dlho nevydržalo a skončilo rozvodom.  

Po Stalinovej smrti sa začal v krajine boj o uvoľnené miesto, ktoré napokon získal Nikita Chruščov. Jeho legendárny prejav, ktorý poodhalil Stalinov teror (sám Chruščov pri tom používal podobné praktiky na Ukrajine) spôsobil v krajine šok. Svetlana cítila, že v Rusku už dlhšie nevydrží. Mala pocit, že otcove meno ju bude prenasledovať do konca života. Využila preto prvú možnosť, ktorá sa jej naskytla a odcestovala do Indie za istým mužom, ktorý sa volal Brandžesa Singha. Tento muž, ktorý sa stal časom jej veľmi blízkym priateľom, otvoril Svetlane duchovný rozmer. Svetlana bola rozhodnutá, že sa už do krajiny svojho otca nevráti. A to napriek tomu, že v nej zanechá aj svoje dve deti.Komplikovanou cestou sa napokon dostane cez Taliansko a Švajčiarsko až do Spojených štátov.  Vstup Stalinovej dcéry na pôdu úhlavného nepriateľa, spôsobil totálnu senzáciu na oboch stranách. Po čiastočnom mediálnom úpadku vydala Svetlana pamäte pod názvom Dvadsať listov priateľovi. Ich nosnou témou bol svet jej otca. Napriek tomu, že nebola prehnane kritická, kniha sa predávala v obrovských nákladoch a dočasne spravila zo Svetlany milionárku. Jej náručou v tom období prešlo viacero vplyvných mužov. Medzi inými aj Max Hayward alebo Louis Fischer. Potom však odcestovala na návštevu do Taliesinu v Kalifornii (bolo to bratstvo fungujúce na princípe veľkej rodinnej komunity, na čele ktorého stála istá Olgivanna Loydová Wrightová). V podstate to však bola obyčajná sekta, ktorej čaru Svetlana na istý čas podľahla. Bol za tým predovšetkým jej budúci manžel Wesley Peters, s ktorým sa vzali doslova pár dní po príchode Svetlany do Taliesinu. Medzitým stihla napísať aj ďalšiu knihu pod názvom Iba jeden rok. Ako štyridsať štyri ročnej sa jej narodila dcéra Olga. Keď konečne pochopila, že pochybná komunita z nej ťahá len peniaze, vzala so sebou Olgu a spoločne opustili Taliesin, v ktorom zanechala svojho tretieho manžela a zároveň Olginho otca.

Na istý čas sa vrátila späť do Sovietskeho zväzu, čo sa nezaobišlo bez komplikácii. Snažila sa začať nový život v Moskve a neskôr v Tbilisi, v rodisku svojho otca. Napokon však pochopila, že v Rusku ju už šťastie nečaká. Vzala preto dospievajúcu Olgu a odcestovali späť do Ameriky, ktorú jej dcéra považovala svoju vlasť. Svetlana prežívala, ako sa dalo. Aj keď dostala viacero ponúk, aby napísala ďalšiu knihu o svojom otcovi, odmietla to. Už nechcela byť večným tieňom svojho otca. Vo finančnej núdzi ju podporovali priatelia a viaceré neziskové organizácie. Veľmi dobre si rozumela napríklad so spisovateľom Jerzim Kosińskim, ktorého šokujúca kniha Pomaľované vtáča vyšla v roku 2012 aj v slovenčine (nové vydanie knihy chystá vydavateľstvo Ikar v roku 2019). Túto knihu venoval Kosiński práve Svetlane.
Svetlana sa stala sa kritičkou prezidentka Vladimíra Putina a jeho politiky, kriticky sa vyjadrovala k ceste, na ktorú vykročila jej bývalá vlasť. Pokúšala sa obnoviť vzťahy so svojimi deťmi Josifom a Jekaterinou, no neúspešne. To ju ako matku veľmi trápilo.
Svetlana naposledy vydýchla 22. novembra 2011, v požehnanom veku 85 rokov, keď podľahla rakovine. Zanechala po sebe list,ktorým sa v pokoji rozlúčila. Z tieňa svojho otca sa jej však vymaniť už nikdy nepodarilo.

Monumentálne dielo, ktoré čerpá z mnohých literárnych, ale aj dobových dokumentov, prináša fascinujúci obraz ženy, ktorá mohla žiť za iných okolností úplne inak. Narodila sa však ako Stalinova dcéra a tento fakt ju sprevádzal do konca života. Dokumentárny román je písaný pútavým jazykom, je v ňom použitých veľa faktov, je obohatený o desiatky svedeckých výpovedí. Ak sa zaujímate o históriu a chcete sa dozvedieť niečo nové a zároveň si pripomenúť už známe, určite túto knihu nevynechajte. Stojí za pozornosť.  

2 komentáre:

  1. Dobrý deň, poznáte Martinus Partnerský systém (partner.martinus.sk)? Určite stojí za preskúmanie. :)

    OdpovedaťOdstrániť