utorok 1. mája 2018

RECENZIA: Leonid Andrejev - Balada o siedmich obesených (Ikar, 2006)

HODNOTENIE:  ****

"Padol na kolená, potom si pritisol tvár na mokrú dlážku medzi chumáče špinavej vaty a obväzov - akoby túžil premeniť sa na prach a splynúť s prachom. A v záchvate nekonečnej poníženosti vypustil zo svojej reči aj slovíčko ja a povedal: - Verím! - " (s.269). 



Kniha sa skladá z deviatich poviedok, ktoré dokážu v čitateľovi zanechať veľmi silné emócie:

Balada o siedmich obesených - päť ľudí je obvinených zo spáchania atentátu na ministra a ďalší dvaja z lúpeže a vraždy. Poviedka famóznym  spôsobom zachytáva atmosféru pred popravou: "V tejto slávnostnej tichosti, kolísanej smutným zvonením ubiehajúcich minút päť ľudí, dve ženy a traja muži, izolovaní od všetkého živého, očakávalo príchod noci, úsvitu a popravy, na ktorú sa každý pripravoval po svojom." (s.36). 

Tak bolo - rozprávkový príbeh s prvkami hororu nás zavedie do jednej strašidelnej krajiny.

Múr - drsná poviedka o dvoch málomocných väzňoch, ktorí sa pokúšajú ujsť z ostrova:  "Pre nás neexistoval čas, nejestvovalo včera, dnes ani zajtra. Noc nás nikdy neopúšťala, aby si oddýchla za vrchmi a aby sa odtiaľ navrátila mocná, sýtočierna a spokojná. To preto bola vždy taká unavená, dýchavičná a pochmúrna. Bola zlostná. Stávalo sa, že už nevládala počúvať naše kvílenie a vzdychy, nevládala sa pozerať na naše rany, nešťastie a zlobu a vtedy s búrlivou zúrivosťou vzkypela jej čierna, dunivá hruď. Ryčala na nás ako lapený zver, ktorému sa pomútil rozum, a zlovestne žmurkala strašnými ohnivými okáľmi, ožarujúc čierne, bezodné priepasti, pochmúrny, hrdo pokojný múr i úbohú hŕstku trasúcich sa ľudí." (s.102). 

Prízraky - psychologický príbeh, ktorý sa odohráva v psychiatrickej liečebni. Na mieste, v ktorom sa krutá realita mieša s halucináciami a spôsobuje tým množstvo problémov.

V hmle - Pavol Rybakov si pripadá vo vzťahu k ženám skazený a čím viac sa nad všetkým zamýšľa, tým viac upadá. Táto poviedka veľmi pripomína tvorbu ruského klasika L.N. Tolstého
"- Rozhodne nesúhlasím s Tolstým a ostatnými vulgarizátormi, ktorí márne bojujú s civilizáciou a chcú, aby sme znova začali chodiť štvornožky. Ale nemôžem nesúhlasiť, že opačná strana civilizácie vzbudzuje nanajvýš,  - zdvihol ruku a znovu ju  spustil, - nanajvýš vážne nebezpečenstvo. Ak sa pozrieme na to, čo sa teraz odohráva povedzme v takom krásnom Francúzsku... - " (s.158).    

Priepasť - Nevinná prechádzka dvoch mladých ľudí Zinaidy Nikolajevny a študenta Nemoveckijeho sa zmení na hororový výlet, počas ktorého dôjde nielen k strašnej bitke, ale aj k znásilneniu.

Kresťania - hlavná hrdinka poviedky Karaulovová sa z dôvodu hriešneho života dobrovoľne zrieka viery. Súd, pred ktorým sa ocitá, má však na vec iný názor. 

Lazár - autor využil biblický motív, ktorý je všeobecne známy, no spracoval ho vlastným spôsobom. Lazár vstal po troch dňoch z mŕtvych, čím spôsobil všeobecný rozruch. Zmŕtvychvstanie ho povahovo úplne zmenilo. Jeho nová podoba fascinuje nielen slávneho sochára, ale aj samotného cisára Augusta.

Život Vasilija Fivejského - príbeh podobný Jóbovi. Vasiliji Fivejský je pop. Jeho sedemročný syn sa nešťastnou náhodou utopí v rieke a od tej chvíle Vasijieho žena čoraz častejšie siaha po alkohole. Pop tak veľmi túži po synovi, že sa spriahne s temnými silami, aby sa jeho žene narodilo ďalšie dieťa. Lenže keby vedel, aké stvorenie príde na svet, určite by svoje prianie prehodnotil. Prezývka Idiot hovorí za všetko. Malý chlapec sa povahovo podobá samotnému diablovi.
Silná psychologická poviedka, za ktorú by sa nehanbil ani samotný Dostojevskij.   

Táto zbierka poviedok v sebe skrýva veľký čitateľský zážitok. V jednotlivých príbehoch nenájdete veľa pozitívneho, naopak, sú plné utrpenia, antickej tragédie, ľudskej bolesti, smútku, smrti, samoty a beznádeje. Zvláštne príbehy plné výnimočných postáv, ktoré dokážu vytvoriť jedinečnú atmosféru porovnateľnú s dielami najväčších ruským klasikov. 
Leonid Andrejev si trikrát neúspešne siahol na život a boj s vlastnými démonmi pretavil nezabudnuteľným spôsobom aj do svojej výnimočnej literárnej tvorby.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára