piatok 18. mája 2018

RECENZIA: Heine Bakkeid - Zajtra mi budeš chýbať (Premedia, 2017)


HODNOTENIE:   ****                                  KNIHA MESIACA MÁJ


"Stavanger je mesto s mäkkými psími hovnami. Trčia z chodníkov ako malé asfaltové hríby a takýmto skurveným spôsobom prepožičiavajú uliciam svojím drobným pričinením nádych rôznych odtieňov hnedej. 
... Okoloidúci sa obtierali pohľadom o úbožiakov, čo sa zúfalo pokúšali ukryť pred susedmi a známymi za rastlinami v plastových črepníkoch, za stienkami predeľujúcimi kancelárie a za tienidlami lámp, zatiaľ čo museli úradníkom vysvetľovať, prečo prišli o prácu. Odkedy som bol naposledy v meste, presunulo sa toto predstavenie, kde hrali hlavnú rolu antispoločenské indivíduá, na inú adresu, zmenilo meno. Presťahovali sa do tradičnejšie zariadených priestorov neďaleko." (s.11).  



Thorkild Aske, bývalý policajt, pred tým ako spôsobil pod vplyvom drog dopravnú nehodu, pri ktorej zahynula jeho dcéra a odsedel si tri roky väzenia, pracoval na odbore vnútornej kontroly. Jeho manželka ho opustila a začala nový život po boku jeho šéfa Gunnara Oreho. Aske sa nedávno pokúsil o samovraždu a z bahna, do ktorého padol, sa ho snaží vytiahnuť psychiater Ulf Solstad. Prihrá mu prípad  Annike Moritzenovej a Arneho Willmyra, bývalého manželského páru (až kým si Willmyr neuvedomí svoju skutočnú sexuálnu orientáciu), ktorých syn Rasmus zmizol na ostrove Tromso. Rasmus odkúpil starý maják, ktorý sa snažil prerobiť na nočný podnik v štýle osemdesiatych rokov. Obaja rodičia sú zmierený s tým, že ich syn zahynul niekde vo vlnách mora, no chceli by aspoň v pokoji pochovať jeho mŕtve telo. A tak sa toto hľadanie telesných pozostatkov stane pre Thorkilda Askeho akousi vnútornou terapiou, ktorá ho má očistiť od ťažkých hriechov. Lenže čím hlbšie sa do prípadu ponára, tým čudnejšie skutočnosti vyplavujú na povrch. Krátko po príchode Askeho zmizne dvojica miestnych policajtov Bjorkang s asistentom Arnotom.     
Aske sa zahľadí do miestneho dievčaťa menom Frei, no neskôr vyjde najavo, že ona sa s ním len zahráva a v skutočnosti sa pokúša predovšetkým zahladiť stopy po svojom priateľovi, ktorý je skorumpovaný policajt. Jediný človek, ktorý pri Thorkildovi verne stojí za každých okolností, je jeho životom ubitá sestra Elizabeth
Aske sa ubytuje v dome miestneho manželského páru Harveyho a jeho manželky, jasnovidky, Merethe a púšťa sa do vyšetrovania.

Román Zajtra mi budeš chýbať by sa dal zaradiť medzi kriminálno - psychologické romány, pričom mňa najväčšmi upútala práve jeho psychologická časť, ktorá je priam brutálnou sondou do vnútorného prežívania človeka, ktorý sa snaží vyrovnať so svojim osobným peklom. Dokonca som sa pristihol pri tom, že vyšetrovanie prípadu ma v podstate nejako zvlášť nezaujíma, čitateľsky ma viacej pohltila Askeho náročná cesta plná pádov. Postáv v príbehu nie je veľa, no každá z nich je niečím zvláštna, akoby skrývala nejaké tajomstvo. Musím vyzdvihnúť mrazivú atmosféru ostrova a vhodne zvolené tempo rozprávania, ktoré na pár sekúnd niečo poodhalí a potom zase rýchlo prikryje. Jedinú pripomienku mám k tomu, že do prípadu sú nejakým spôsobom zamontovaní rusky hovoriaci občania, čo je už také klišé, že to už nemám chuť ani komentovať. 
Tí z vás, ktorí si chcú vychutnať podrobný opis pitvy (osobne som nič podobné v beletrii nezažil)  sa môžu tešiť na strany 234 - 241.
Inak výborné dielo, najmä psychologická zložka je mimoriadna, popri obsahovej stránke však tentoraz chválim aj tú formálnu, obal knihy na prvý pohľad zaujme, možno niektorým z vás nabehne aj husia koža.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára