pondelok 30. apríla 2018

RECENZIA: Boris Polevoj - Príbeh ozajstného človeka ( Sloboda, 1949)

HODNOTENIE:  ***        NAŠA (HISTÓRIA) OSMIČKOVÁ

"A Meresjev si vtiskl do paměti ta dvě slova: opravdového člověka. Nebylo možno ho nazvat výstižněji. V té chvíli celou svou vulí zatoužil stát se také opravdovým člověkem, jako byl ten, kterého právě odvezli na poslední cestu." (s.190). 



Nadporučík Alexej Meresjev je mladý letec sovietskej armády. Počas jednej z bojových akcií ho zostrelí nemecký pilot a on sa ocitá sám v mraze uprostred hôr. Trvá mu skoro dva týždne, kým sa mu podarí doplaziť do najbližšej dediny. Silné mrazy si vyžiadajú krutú daň. Meresjev musí súhlasiť s amputáciou nôh, lebo inak...:

" - Mám opravdu gangrénu? - tázal se místo odpovědi vyhaslím hlasem Alexej. 
Profesor zavadil zlostným pohledem o svuj pruvod, stojící ve dveřích, podíval se letci přímo do jeho velkých černých očí, v nichž se chvěl smutek a strach, a náhle pravil:
- Takové, jako jsi ty, je hřích klamat. Ano, je to gangréna. - " (s.115). 

"Rozhodující den nadešel. Při obchuzce Vasilij Vasiljevič dlouho ohmatával zčernalá, už úplně necitlivá chodidla, pak se zprudka vztyčil, pohlédl Meserjevovi přímo do očí a řekl: Řezat! - Zbledlý letec neměl kdy něco odpovědět, neboť profesor prudce dodal: - Řezat a žádné řeči, slyšíš? Jinak zdechneš! Rozumíš? -" (s.132). 

Napriek  tomu, že Meresjev príde o nohy, jeho odhodlanie opäť sadnúť do lietadla a bojovať proti nacistom, ešte narastie. Po amputácii je prevezený do Moskvy, kde sa o neho stará zdravotná sestra Zina, ktorá mu dáva súkromné hodiny tanca. Alexej si týmto spôsobom zvyká na protézy, ktoré mu nahrádzajú nohy. Hoci si to Zina nepripúšťa, do odvážneho a ctižiadostivého letca sa postupne zamiluje. Meresjev sa počas vojny stretáva s viacerými dôstojníkmi. Tankistom Gvozdevom, komisárom Vorebjevom, cynickým Burnazjanom, temperamentným Stručkovom... Často si spomína na svoju milovanú Oľgu, s ktorou začali spolu chodiť ešte pred vojnou.
Napriek výsmechu a odporu nadriadených sa Meresjevovi sen o návrate k lietaniu predsa len splní. Vytvorí tandem s mladým seržantom Petrovom a ich kúsky udivujú celú leteckú jednotku. Po nadporučíkovi Alexejovi Meresjevovi ostávajú po vojne dva nahusto popísané zošity, ktoré sa dostanú do rúk autora tohto príbehu. 

Keď si odmyslíme propagandistické vety, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou povojnovej sovietskej tvorby, potom môžeme román vnímať ako príbeh jedného  nezlomného pilota bojujúceho proti fašizmu:

Alexej viděl v mysli komisaře Vorobjeva, jeho mohutné oteklé tělo, žlutě se odrážející od bílých povlaku, a drobnou ženu nad ním v odvěké póze ženského hoře a vzpomněl na jeho neočakávané vyprávění o tom, jak rudoarmejci pochodovali pouští. 
- To byl opravdový člověk, bolševik. Dej Buh, abychom my oba mu byli podobni! - " (s.258). 

"Ale posloucheje, jak si to představujete, že budete létat bez nohou? To je směšná věc... To jakživ nikdo neviděl. A kdo vám to dovolí? - major si myslil, že před ním stojí nějaký fanatik, snad blázen.
Díval se úkosem na vzrušenou Alexejovu tvář, na jeho planoucí, trošinku šilhavé oči a snažil se mluvit co možná mírně. 
- Ano, to jakživ nikdo neviděl, ale uvidí - umíněně tvrdil Meresjev, vytáhl ze zápisníku výstřižek z novin zabalený do celofánu a položil jej na stul před majora." (s.281). 

Je treba počítať s tým, že román bol napísaný už pred viac ako sedemdesiatimi rokmi, preto spád príbehu na viacerých miestach pribrzďujú dlhšie opisy prírody a statické dialógy, ktoré sú miestami dosť patetické. Ak budete tieto skutočnosti akceptovať a zameriate sa v prvom rade na odvahu mladého letca, potom to určite bez problémov zvládnete.  

  

5 komentárov:

  1. Are you blacklisted? Struggling to get a personal loan? Has your application been DECLINED due to Low Credit Score? Over COMMITTED? Affordability? But you know you can afford this loan. Loans Approved in 12hours, you can email us at collinsguzmanfundings@gmail.com



    Ste na čiernej listine? Chystáte sa získať osobnú pôžičku? Bola vaša žiadosť DECLINED z dôvodu nízkeho kreditného skóre? Viac ako COMMITTED? Cenová dostupnosť? Ale viete, že si môžete túto pôžičku dovoliť. Pôžičky Schválené do 12 hodín, môžete nám poslať e-mail na adresu collinsguzmanfundings@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
    Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
    S pozdravom,

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Úverová služba 2019 pre všetky krajiny Blízkeho východu.

    Finančné služby
    Máme pôžičky pre vládnych zamestnancov na Blízkom východe, rýchla a ľahká splátka
    # Rozsah sa pohybuje od 10 000 do 10 miliónov dolárov, podľa vášho mesačného platu.

    Máme tiež pôžičku pre mimovládnych zamestnancov a závisí od vašej investície a vášho ochotného projektu.

    Kontaktujte nás prostredníctvom: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Potrebujete dnes naliehavú pôžičku na založenie firmy alebo na zaplatenie
    poukážky? Som tak šťastný teraz, pretože som práve dostal moju pôžičku dnes od pani Kayla Abubakerovej, ktorá mu teraz pošle e-mail, ak potrebujete pôžičku tiež prostredníctvom (financierlibertycapitals@gmail.com)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nabízím vám jedinou finanční 50 000 kc od 60 000 000 kc
    Nabízím vám jedinou finanční půjčku od přímého investora od 50 000 do 60 000 000 Kč. Tato nabídka platí pro celou Českou republiku a pro všechny občany. Splatnost této půjčky může být stanovena na 240 měsíců s možností předčasného splacení za každou cenu a bez navýšení. Půjčíte si v plné výši a své prostředky zaplatíte do 24 hodin. Pokud si chcete půjčit, napište na: Michaela.rojickova55@gmail.com
    Whatsapp: +420604651865

    OdpovedaťOdstrániť