pondelok 23. apríla 2018

RECENZIA: Rainbow Rowellová - Láska na prvý klik (Ikar, 2017)

HODNOTENIE:  *

"Nie, počká, kým dotelefonuje. A potom sa jej prihovorí. Nie, a potom ju pobozká.
Nie, len ju pobozká. Nebude čakať. Určite mu bozk opätuje. Bol si tým stopercentne istý. 
A potom jej povie, že ju ľúbi.
A potom sa predstaví.
A potom, a potom, a potom...čo?" (s.231). 



Po takýchto knihách siahate len v prípade, keď si potrebujete prefiltrovať preťažené hlavy. 
Jennifer Scribnerová - Snyderová a Beth Fremontová sú najlepšie kamošky. Jenny pracuje ako novinárka a Beth píše filmové recenzie. Jennifer už dlhšiu dobu žije so svojim partnerom Mitchom a bojí sa otehotnieť. Naopak, Mitch by dieťa privítal všetkými desiatimi.. Beth býva už deväť rokov s hudobníkom a povaľačom Chrisom. Počas dňa si Jennifer Beth vymieňajú súkromné maily, hoci vedia, že firma najala ľudí, ktorí kontrolujú súkromnú elektronickú poštu svojich zamestnancov. Jedným z týchto ľudí je aj dvadsaťdeväť ročný pracovník bezpečnostných systémov, Lincoln ONeill, ktorý by mal nevhodnú komunikáciu medzi Jenn a Beth nahlásiť, ale namiesto toho sa stane súčasťou ich súkromných životov a časom sa do jednej z nich zamiluje. Lincoln býva u svojej mami, je single, občas si zájde na pivo s najlepším kamošom Justinom a vedie bežné rozhovory so svojou staršou vydatou sestrou Eve. A má pocit, že jeho práca je totálne zbytočná  a to ho ubíja.

Ťažko niečo dodávať k tejto knihe, keďže je to vážne len taká veľmi ľahká oddychovka, ktorá vráti potrebný optimizmus matkám a ženám, ktoré sú rady, že si môžu po náročnom dni na pár minút  oddýchnuť. Povedzme, že je tu nejaký ten pokus o humor: "Mám ramená ako sicílska stará mama. Vhodné na zber olív a miešanie výdatnej paradajkovej omáčky. A nosenie vedier s vodou z prameňa do domu." (s.241).
" - Prepáč, že ti volám do práce, ale domov som ti volal toľkokrát, že tvoja mama si už musí myslieť, že si s ňou chcem niečo začať. - " (s.281). 
V románe nájdeme odkazy na viaceré známe aj menej známe filmy a televízne seriály. 
Keď som si čítal obsah knihy, čakal som od nej väčšiu ľahkosť, cynický humor, nadhľad, takú pohodu a sviežosť. Je to však len presladený koláč, ktorý od začiatku smeruje tam, kam si to želá čitateľ(ka).   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára