nedeľa 29. apríla 2018

RECENZIA: Aureliu Busuioc - Vyjednávanie s diablom (Hejkal, 2003)

 HODNOTENIE:   ****

" - Copak si soudruh přeje? . "
   Jo, milá slečinko, soudruh by si toho přál! Když už nic, tak alespoň vědět, v jakém       to žijeme v  světě..." (120).




Študent Mihai sa vracia po skončení druhej svetovej vojny z Rumunska späť do Moldavska, ktoré bolo v tom čase známe pod názvom Besarábia. Moldavsko sa však medzičasom stihlo stať súčasťou Sovietskeho zväzu. Michai sa dozvie, že jeho otca odsúdili ako nepriateľa štátu a spoločne s manželkou (Mihaiovou matkou) a tromi deťmi  (Mihaiovými sestrami) Lenutou, Anisoarou a Tincutou bol nútení odísť ďaleko na východ do pracovného tábora. Od toho dňa je Mihai odkázaní komunikovať s rodinou len prostredníctvom listov. Sám Mihai sa zamestná ako výrobca truhiel. Vo fabrike si nájde svojskú dvojicu priateľov Feďu a Timofeja. Práca, ktorú všetci traja vykonávajú, je mechanická, preto sú nútení počas zmeny vypnúť mozog. Napriek nepriaznivej situácii Mihai stále dúfa, že sa mu podarí pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Jeho život výrazne ovplyvní stretnutie so záhadným chlapom, ktorého meno je Krasnovskij, a ktorý ho čoraz naliehavejšie láka do radov KGB. Mihai by sa im veľmi hodil, lebo udržuje intenzívne vzťahy s intelektuálmi, pričom sám je veľmi inteligentný. Napriek tomu, že Mihai veľmi prahne po štúdiu, svoje rozhodnutie o spolupráci stále odkladá. Potom však dostane vyrozumenie o neprijatí na štúdium, hoci skúšky zložil na plný počet bodov. Dôvodom je otcovo odsúdenie. Vtedy sa ocitá pred dôležitým rozhodnutím, ktoré ovplyvní ďalšie roky jeho života. Má podpísať spoluprácu s tajnými alebo bude konať v súlade so svojim svedomím a pôjde proti prúdu?
V kritickej situácii sa mu podarí získať miesto redaktora, keď mu podá pomocnú ruku samotný šéfredaktor novín Nikolaj Tomovič. Navyše sa v tom čase zoznámi s krásnou Elvírou, ktorá aspoň načas rozjasní jeho pochmúrnu tvár. Všade vládne atmosféra strachu. Do Stalinovej smrti ostáva už len pár mesiacov. Lenže to nemôže v tej chvíli nikto vedieť. A tak každý podozrieva každého a bojí sa o holý život.

Autor románu bravúrne vystihol atmosféru strachu, ktorá vládla v päťdesiatych rokoch 20. storočia vo väčšine krajín socialistického bloku. Celým príbehom sa tiahne mrazivé napätie a pocit, akoby stál niekto za vašim chrbtom a všetko si pozorne zapisoval . V tomto Busuiocov román pripomína kultové Orwellovo dielo 1984 alebo Kadarovho Spiritusa. V knihe dominuje postava študenta Mihaiho, ktorý sa stáva obeťou krutej mašinérie. Príbeh je zaujímavý od začiatku až do konca. Vrátane veľmi presvedčivého a skvelo zvládnutého záveru. Román veľmi oceňovaného moldavského autora (štýl jeho písania a takisto tvorba pripomína osobnosť Ladislava Mňačka) rozhodne stojí za prečítanie. A my len dúfajme, že sa už nič podobné v histórii nezopakuje.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára