nedeľa 30. apríla 2017

RECENZIA: Pavol Boroš - Osem rokov predtým (Slovart, 2015)

HODNOTENIE:   ***

"Zdôrazňujeme im, že za to, že sme prišli o južné územia po Viedenskej arbitráži, nemôže autonómna slovenská vláda, lebo vtedy vládla len pár dní a komplot, ktorý voči nám zosnovali Maďari, výdatne podporení Židmi a komunistami, sme ešte nemohli odvrátiť. Aj Česi nás vo Viedni opustili. Nepodporili nás, nechali našich zástupcov napospas skúseným a prefíkaným diplomatom z ostatných štátov. Toto stále vysvetľujeme, lebo ľudia by nám verili, aj nám väčšina chce veriť, len to im nejde do hlavy, prečo sme v tej Viedni tak zle dopadli" (147).



Príbeh nás zavedie do rokov 1938 a 1939, do obdobia, kedy sa rozpadá Československo a z Hitlerovej vôle vzniká Slovenský štát. Máme tu viacerých rozprávačov. Miško - mladý chlapec z českej rodiny žijúci v Bratislave a študujúci v Prahe, Elenka - dievča zo zmiešanej slovensko -maďarskej rodiny, ktorá je zaľúbená do Miška, no keď sa dozvie dávne rodinné tajomstvo, jej city sa presunú na chlapca z bohatej vznešenej maďarskej rodiny - Zolyho, ďalej Slovenka Eva, žena slovenského gazdu Ondreja, s ktorým sa presťahuje na juh Slovenska - do Buzitky, kde musia čeliť nepriateľstvu a averzii miestnych obyvateľov, a Jano - vzdelaný učiteľ, ktorý sa nedokáže presadiť v školstve a preto hľadá uplatnenie v Hlinkovej strane. Práve postava Jana je najzaujímavejšou z Borošovho románu. Pokiaľ ste čítali Karikov román Na smrť, tak postava Jana by doň výborne zapadla. Postupná premena a vnútorný boj človeka s vlastným svedomím je priam strhujúca. Rozpad Československej republiky, Viedenská arbitráž, HSĽS, Slovenský štát. 
Podobne ako pri predchádzajúcom románe Tri brehy Dunaja, aj Osem rokov predtým má otvorený koniec, preto verím a dúfam, že autor sa k svojim hrdinom v budúcnosti ešte vráti.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára