štvrtok 20. apríla 2017

RECENZIA: Mary Chamberlainová - Krajčírka z Dachau (Fortuna Libri, 2015)

HODNOTENIE:  ***

"-To sú moje miery, -pokračovala žena a ukázala na krajčírsku figurínu vo vzdialenom kúte miestnosti. -Ak šaty padnú jej, pristanú aj mne. Kým nebudú hotové, nebudem ich skúšať.- Ada by jej bola najradšej vysvetlila, že šaty nemožno šiť na nehybnej drevenej figuríne. Musia sa prispôsobovať tak, aby sa pri pohyboch tela vlnili a ladne viseli, keď znehybnie. Chcela sa jej spýtať, či nemá k dispozícii vzor alebo ďalšiu fotografiu šiat. Táto bola priveľmi zrnitá a nedali sa na nej rozlišovať detaily. -Zavalitá Židovka, ktorá tu bola predtým, to nepochopila-, dodala žena. -Nedovolím, aby ste sa ma dotýkali.- Spočiatku Ade pripadala pôvabná a láskavá, no rozprávala tvrdo a jej bezchybná pokožka bola veľmi krehká. Obrátila sa a pri dverách zastala. -Do šiestej, presne-, upozornila ju. -Všetko, čo potrebujete, je tu.-
Ada začula, že v zámke za ňou sa otočil kľúč.-"  (s.120).



Ada Vaughanová, osemnásť ročná Britka, je talentovaná módna návrhárka a krajčírka, ktorá by mala za iných okolností pred sebou veľkú kariéru. Lenže to by nemohla stretnúť fešného grófa Stanislava von Liebena a neodcestovať s ním po pár týždňoch známosti ako naivná hus do mesta módy, do Paríža. V tom čase totiž Nemci obsadia Francúzsko a tak Ada namiesto toho, aby šila šaty pre európsku smotánku, uteká so svojim grófom do Belgicka. Keď sa ráno prebudí, zistí, že jej drahý je už dávno za horami za dolami a nechal ju napospas osudu. Aby sa zachránila pred nacistami, vstúpi do mníšskeho rádu sestier a spoločne s nimi sa stará o chorých a ranených. Situácia sa pre Adu skomplikuje keď zistí, že stihla so svojim snúbencom ešte pred jeho útekom otehotnieť.
Ďalším dôležitým mužom v jej živote je starý dedo Herr Weiss, bývalý profesor histórie na strednej škole, ktorému nedobrovoľne plní jeho zvrhlé sexuálne predstavy. Za odmenu dostane miesto slúžky u nacistického veliteľa v koncentračnom tábore v Dachau. Vďaka svojmu návrhárskemu talentu sa dostane k šitiu exkluzívnych slávnostných šiat, určených partnerkám, milenkám a manželkám prominentných predstaviteľov tretej ríše. 
"-Viete, ako vás tu volajú?-
Ada pokrútila hlavou.
-Krajčírka z Dachau-, odvetil. - Hovorí o vás celé mesto. Zišla sa tu slušná spoločnosť. Vplyvná. Nie iba z Dachau. Aj z Mníchova a Berlína. Vraj sa o vás dopočul sám Fuhrer.-"(s.153).
Po vojne stretáva osudového muža číslo tri - Gina Messinu. Navonok uhladený bohatý obchodník, ktorý v sebe ukrýva temné tajomstvo. Ada, ktorá si občas privyrába popri povolaniu čašníčky aj ako žena ľahších mravov, sa stane exkluzívnou milenkou Gina Messinu. Keď už sa zdá, že sa jej konečne podarí nahromadiť dostatok finančných prostriedkov potrebných na otvorenie si vlastného krajčírskeho salónu, dobehne ju vlastná minulosť..."Rozbehli ste podnik. Krajčírka z Dachau, návrhárka nacistov."(s.312).

Historický román z obdobia 2. svetovej vojny, ktorý voľne narába s faktami, je nenáročným čítaním o náročných témach. Pri niektorých pasážach som sa nudil, iné boli naopak celkom zaujímavé. Pozitívom knihy je jej záver. Nie je to nič extra, ale ani úplná katastrofa. Čistý priemer, na ktorý po prečítaní rýchlo zabudnete. Ale na skrátenie voľného času, prečo nie? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára