štvrtok 20. apríla 2017

Literárna diskusia s prekladateľom Nesbových románov Jozefom Zelizňákom (fotodokument)



NAJ zaujímavosti z dnešnej diskusie s prekladateľom Nesbových románov Jozefom Zelizňákom

otázka:
Ktorý z Nesbových románov v hlavnej úlohe S Harrym Holem je podľa Zelizňáka najdrsnejší?  

odpoveď:
Pancierové srdce



otázka: 
Ktoré romány v hlavnej úlohe s Harrym HolemJ. Zelizňák najradšej?

odpoveď:
Snehuliak, Zrada, Pancierové srdce





J. Zelizňák priznáva, že občas sa mu snívajú hororové scény, keď prekladá Nesbove romány. Pozná sa s Nesbom osobne. Keď bol Nesbo na Slovensku, strávili spolu tri intenzívne dni, no nepokladá ho za osobného priateľa. Skôr panujú medzi nimi pracovné vzťahy. Počas pobytu na Slovensku strávil Nesbo najdlhšie obdobie v Poprade, fascinovali ho najmä Vysoké Tatry, vyskúšal si aj zopár turistických trás. Kuriozitou je, že keď Zelizňák preložil zatiaľ posledný Nesbov román, ktorý vyšiel v slovenčine pod názvom Smäd, Nesbo urobil vo finálnej verzii slovenského prekladu viacero výraznejších zásahov, na základe ktorých bol Zelizňák nútený prepisáť tri záverečné kapitoly. Tieto úpravy sa paradoxne už nestihli dostať do nórskeho vydania knihy, takže preklad do slovenčiny má bližšie k Nesbovej konečnej predstave románu. 
Nesbov otec bojoval počas druhej svetovej vojny na strane Hitlera proti Stalinovi, za čo si odsedel tri roky. Trest za svoje previnenie pokladal za adekvátny. Zelizňák sa pri voľbe názvu Nesbových románov snaží priblížiť čo najbližšie k originálu. 
Keď sa Zelizňák pred časom pýtal Nesba či ešte plánuje vydať nejaký román v hlavnej úlohe s Harrym Holem, Nesbo opovedal, že ešte by rád vydal nejaké dva tri príbehy v hlavnej úlohe s obľúbeným hrdinom a potom sa uvidí...



Dobrou správou je, že v marci budúceho roka by mal vyjsť v slovenskom preklade ďalší román s kultovým vyšetrovateľom, inšpirovaný Shakespeareovou drámou- Macbeth.   
Jozef Zelizňák momentálne pracuje na preklade tretieho dielu Knaussgardovho autobiografického románu Môj boj 3.   

  



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára