utorok 25. apríla 2017

RECENZIA: Jo Nesbo - Polícia (Ikar, 2014)

HODNOTENIE:    ****

"Myslia, si, že policajtov zavraždili preto, lebo ich niekto nenávidí. Ešte nepochopili, že je to naopak a zabil ich človek, ktorý miluje políciu a jej posvätné poslanie chytať a trestať anarchistov, nihilistov, ateistov, nevercov a neznabohov, všetky deštruktívne sily. Nevedia, že pátrajú po apoštolovi spravodlivosti, ktorý nemôže trestať len vandalov, ale aj tých, ktorí zlyhali a z lenivosti a ľahostajnosti nenaplnili to, čo od nich spoločnosť právom očakáva, tých, ktorí si nezaslúžia, aby ich svet volal POLÍCIA." (s.431).



Zdá sa, že Harry Hole sa konečne usadil. Býva spoločne so svojou láskou Rachel Faukeovou, ktorá pravidelne navštevuje na klinike pre drogovo závislých vo Švajčiarsku syna Olega, pre ktorého je Harry druhým otcom. Harry Holle prednáša na vysokej škole, ktorá pripravuje budúcich kriminalistov. Napriek tomu, že vyšetrovanie je pre neho drogou, kvôli Rachel a Olegovi sa rozhodol definitívne vystúpiť z policajných radov. Lenže v Nórsku začne vyčíňať vrah, ktorý odstraňuje súčasných, ale aj bývalých policajtov. Postupne prídu o život Erlend Vennesta, Bertil Nilsen a Anton Mittet. Prečo vrah zabíja práve policajtov? Čo ho k tomu vedie? K hlavným podozrivým patria bývalý väzeň Paul Stavnes, ktorý sa necháva oslovovať Valentin Gjertsen, Jonas Johansen, prezývaný Judas a Rico Herrem, známy sexuálny zvrhlík. Je vrahom jeden z tejto trojice alebo nórska polícia triafa úplne vedľa? Novovymenovaný policajný prezident Mikael Bellman je pod veľkým tlakom verejnosti a médií. Navyše je tu aj jeho milenka Isabelle Skoyenová, ktorá by si rada udržala teplé miestečko na radnici. Opäť sa dáva dokopy vyšetrovací tím, ktorý by mal odhaliť vraha - psychológ Stale Aune, špičková technička Beate Lonnová, šéf oddelenia Gunnar Hagen, skúsený policajt Bjorn Holm a komisárka Katrine Brattová, ktorá bude mať nadľudskú úlohu. Presvedčiť Harryho Holeho, aby sa opäť vrátil do vyšetrovacieho kolotoču a pomohol im odhaliť vraha. Dôležitú úlohu zohrá v príbehu Bellmanov kamarát z detstva Truls Berntsen, ktorý dlhé roky fungoval v policajných radoch ako tzv. zametač. Aby toho nebolo málo, sexi študentka Silje Gravsengová obviní svojho prednášajúceho zo znásilnenia. Harry Hole bude mať čo robiť, aby dokázal svoju nevinu. Prípad pod názvom Polícia spôsobí vo vyšetrovacom tíme príliš veľkú bolesť. Prídu totiž o blízkeho kolegu a priateľa...

Ďalší skvelý príbeh z pera Jo Nesba je opäť plný dramatických, napínavých akčných scén a výborného humoru: "Obe dospelé policajtky bez chlapov, už ich otcovia nosili policajnú uniformu, boli nadpriemerne inteligentné realistky bez ilúzií aj bez túžby po princovi na bielom koni. Možno by brali toho koňa. Keby ich vzal tam, kam chcú:" (s.83).
"- Moja teória znie nasledovne- pokračoval Hole s nevinným úsmevom, pri ktorom vyzeral ako chlapec, ktorý sa usiluje mamu presvedčiť, aby mu na Vianoce kúpila atómovú bombu"(s.226).
Mám rád Nesbove odľahčené teórie a zamyslenia: "Mal tri alternatívy. Zavolaj. Pošli esemesku. Uprav. Uprav. Aj život by mohol mať taký gombík. Všetko by bolo celkom inak." (s.135).
Prípad Polícia je posledný príbeh v hlavnej úlohe s Harrym Holem pred dlhšou spisovateľskou prestávkou, ktorú si Nesbo doprial. V každom prípade je skvelý a je len dobré, že autor sa rozhodol v Harryho prípadoch pokračovať aj naďalej. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára