utorok 8. novembra 2016

RECENZIA: Graeme Simsion – Projekt dieťa (Fortuna Libri, 2015)



HODNOTENIE:  ***


„So zvýšenou záťažou sa možno vyrovnávať dvoma spôsobmi. Prvý predpokladá zavedenie formálneho plánu. Ten zabezpečí účelné rozvrhnutie času, pričom sa berie do úvahy relatívna priorita každej úlohy a jej vklad vzhľadom na dosahované ciele. Pri druhom spôsobe je potrebné akceptovať chaos. Bolo jasné, čo si treba vybrať. Nastal čas na zavedenie Projektu dieťa“ (s.81).


Predošlý román austrálskeho autora (Projekt ideálna manželka) bol literárnou udalosťou. Príbeh vysoko inteligentného profesora genetiky Dona Tillmana , ktorý trpí aspergerovým syndrómom a napriek tomu sa snaží nájsť si životnú partnerku, bol vtipný, dojímavý inteligentný, jednoducho chytil za srdce. Preto som sa na jeho pokračovanie veľmi tešil a mnoho som od neho očakával.

Máme tu teda pokračovanie pod názvom Projekt dieťa. Don Tillman si ako tak usporiadal svoj súkromný a pracovný život, keď tu zrazu prišla nečakaná správa, ktorá mu totálne nabúrala zabehané koľaje. Jeho manželka Rosie je tehotná. Don po tejto zdrvujúcej informácii takmer skolabuje. Napriek tomu je odhodlaný spraviť všetko preto, aby sa stal najlepším otcom pre svoje nastávajúce dieťa. Absolvuje viacero prípravných kurzov, radí sa so svojimi priateľmi, naštuduje si množstvo materiálov z rôznych zdrojov. No čím viac sa snaží, tým viac sa mu situácia vymyká z rúk. Don a Rosie sa postupne vzájomne odsudzia, dospeje to tak ďaleko, že obaja skončia na palube osobného lietadla ako dvaja cudzí ľudia a bezpečnostná jednotka zasiahne proti Donovi Tillmanovi, ktorého podozrieva z teroristickej činnosti.

Ani tentoraz nechýbajú zaujímavé postavy a postavičky z Donovho okolia. Jeho najlepší priateľ Gene, ktorý je psychológom a zároveň Rosieniným konzulrantom dizertačnej práce, Genova manželka Claudia, ktorú Gene údajne podvádza pri každej možnej príležitosti, Dave Bechler, chladiarenský technik, ktorého Don stretol na bejzbalovom zápase a odvtedy sú kamoši, Davova manželka Sonia, vášnivá Talianka a kontrolórka na klinike asistovanej reprodukcie, George, bývalá rocková hviezda skupiny Dead Kings Lydia, uštipačná sociálna pracovníčka, ktorá Dona z duše nenávidí.

Ako povedal profesor v podaní Jaroslava Marvana v kultovej českej komédii Martina Friča- Cesta do hloubin študákovi duše:„Opakovaný vtip přestává býti vtipem.“ Túto vetu by som mohol pokojne aplikovať aj na Simsionov román. Zatiaľ čo Projekt ideálna manželka bol zábavný, emocionálne vyvážený a predovšetkým originálny, Projekt dieťa kráča po vyšliapanej ceste, ktorá napriek niekoľkým zákrutám ničím neprekvapí a dovedie vás až k predpokladanému cieľu. Zahodená šanca. Nepremenený priamy kop. Lopta smerujúca mimo bránky. Čakal som viac.

  





6 komentárov:

  1. Dobrý deň, som Maria Hooks, v súčasnosti žije v Dubaji. Som vdova v súčasnosti so štyrmi deťmi a v máji 2015 som bol v finančnej situácii a musel som refinancovať a platiť účty. Snažil som sa získať pôžičky od rôznych úverových firiem, a to súkromných aj firemných, ale nikdy s úspechom a väčšina bánk mi odmietla úver. Ale ako to Boh mohol mať, predstavil som ženu Božiu ako súkromného poskytovateľa pôžičiek, ktorý mi dal pôžičku vo výške 850 000 USD a dnes som majiteľom firmy a moje deti sa v súčasnosti darí dobre, ak sa musíte obrátiť na ktorúkoľvek firmu odkaz na zabezpečenie úveru bez zábezpeky, žiadnu kreditnú kontrolu, žiadnu zmluvnú stranu s iba 3% úrokovou sadzbou a lepšie splátkové plány a plán, kontaktujte prosím pani Julie Jones prostredníctvom e-mailu @ (juliejonesloancompany@yahoo.com). nevie, že to robím, ale teraz som tak šťastná a rozhodla som sa dať ľuďom vedieť viac o nej a tiež chcem, aby jej Boh požehnal viac. Môžete ju kontaktovať prostredníctvom svojej pošty. juliejonesloancompany@yahoo.com alebo prostredníctvom akciíAPP (+234 808 604 3817)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý deň, som Maria Hooks, v súčasnosti žije v Dubaji. Som vdova v súčasnosti so štyrmi deťmi a v máji 2015 som bol v finančnej situácii a musel som refinancovať a platiť účty. Snažil som sa získať pôžičky od rôznych úverových firiem, a to súkromných aj firemných, ale nikdy s úspechom a väčšina bánk mi odmietla úver. Ale ako to Boh mohol mať, predstavil som ženu Božiu ako súkromného poskytovateľa pôžičiek, ktorý mi dal pôžičku vo výške 850 000 USD a dnes som majiteľom firmy a moje deti sa v súčasnosti darí dobre, ak sa musíte obrátiť na ktorúkoľvek firmu odkaz na zabezpečenie úveru bez zábezpeky, žiadnu kreditnú kontrolu, žiadnu zmluvnú stranu s iba 3% úrokovou sadzbou a lepšie splátkové plány a plán, kontaktujte prosím pani Julie Jones prostredníctvom e-mailu @ (juliejonesloancompany@yahoo.com). nevie, že to robím, ale teraz som tak šťastná a rozhodla som sa dať ľuďom vedieť viac o nej a tiež chcem, aby jej Boh požehnal viac. Môžete ju kontaktovať prostredníctvom svojej pošty. juliejonesloancompany@yahoo.com alebo prostredníctvom akciíAPP (+234 808 604 3817)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V LAPO MICROFINANCE Ponúkame pôžičky fyzickým osobám, spoločnostiam a partnerským organizáciám s úrokovou sadzbou 2% ročne. Potrebujete naliehavú pôžičku na začatie podnikania, dlhové pôžičky? Kúpite si auto alebo dom? Ak áno, nemusíte sa obávať, pretože ponúkame všetky typy úverov za nízku a prijateľnú sadzbu 2%, bez zabezpečenia a bez kontroly kreditu. Minimálna suma, ktorú si môžete požičať, je 5 000,00 USD, maximálne však 10 miliónov USD. (ODPOVEĎ NA MAIL: lapofunding960@gmail.com ,, S pozdravom)



































    V LAPO MICROFINANCE Ponúkame pôžičky fyzickým osobám, spoločnostiam a partnerským organizáciám s úrokovou sadzbou 2% ročne. Potrebujete naliehavú pôžičku na začatie podnikania, dlhové pôžičky? Kúpite si auto alebo dom? Ak áno, nemusíte sa obávať, pretože ponúkame všetky typy úverov za nízku a prijateľnú sadzbu 2%, bez zabezpečenia a bez kontroly kreditu. Minimálna suma, ktorú si môžete požičať, je 5 000,00 USD, maximálne však 10 miliónov USD. (ODPOVEĎ NA MAIL: lapofunding960@gmail.com ,, S pozdravom)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. * Vyhnite sa SCAM, získajte jedinečnú pôžičku DNES *
    Ahoj všetci!
    Potrebovať pomoc?
    Potrebujete naliehavú pôžičku všetkého druhu.
    Od 1 000 do 50 000 000,00 EUR,
    * 3% úroková sadzba
    * Výber 1-35 rokov na splatenie.
    * Vyberte si medzi platným mesačným a ročným plánom.
    * Flexibilita úveru.
    Ak potrebujete pomoc, kontaktujte nás.
    Meno: Adresa: Krajina: Potvrdiť
    Telefón: Mesačný príjem:
    Neváhajte kontaktovať pani Kaylu Abubakerovú
    Hospodárska pomoc
    Pošlite nám e-mail: * prostredníctvom (financierlibertycapitals@gmail.com) alebo Whatsapp +1 (207) -408-7564

    OdpovedaťOdstrániť
  5. POSKYTNUTIE ÚVEROVEJ SPOLOČNOSTI

      Potrebujete naliehavú finančnú pôžičku?
    * Prevod peňazí na svoj bankový účet rýchlo a okamžite.
    * Platby začínajú osem mesiacov po prijatí platby.
    bankový účet
    * Nízka úroková sadzba 2%
    * Dlhodobá splátka (1-30 rokov)
    * Flexibilné podmienky pôžičky a mesačné platby
    * Ako dlho trvá zarobenie peňazí? Po odoslaní žiadosti o pôžičku bude mať pôžička 24 hodín

    E-mail: amazingloan55@gmail.com

    úprimne
    Sir Michael James
    Úžasná úverová spoločnosť
    CEO
    E-mail: amazingloan55@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. POSKYTNUTIE ÚVEROVEJ SPOLOČNOSTI

      Potrebujete naliehavú finančnú pôžičku?
    * Prevod peňazí na svoj bankový účet rýchlo a okamžite.
    * Platby začínajú osem mesiacov po prijatí platby.
    bankový účet
    * Nízka úroková sadzba 2%
    * Dlhodobá splátka (1-30 rokov)
    * Flexibilné podmienky pôžičky a mesačné platby
    * Ako dlho trvá zarobenie peňazí? Po odoslaní žiadosti o pôžičku bude mať pôžička 24 hodín

    E-mail: amazingloan55@gmail.com

    úprimne
    Sir Michael James
    Úžasná úverová spoločnosť
    CEO
    E-mail: amazingloan55@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť