streda 30. novembra 2016

RECENZIA: David Whitehouse - Knižnica na kolesách (Fortuna Libri, 2015)



HODNOTENIE:  ****

"Kabína s hromovým burácaním dopadla na kmene pod útesom a zaryla sa hlboko medzi ne. Preskočila iskrička, ktorá podpálila pramienok benzínu. Pojazdná knižnica sa s ohlušujúcou ranou premenila na ohnivú vežu blčiacu v tieni..." (s.255).

Priznám sa, že od tohto románu som očakával veľa a našťastie sa moje očakávania naplnili. Hlavnú postavu, Bobbyho Nuska, vychováva otec, ktorý sa po smrti svojej manželky čoraz viac utápa v alkohole a svoju frustráciu si vybíja na synovi. Osud spojí Bobbyho s Valery, ženou v strednom veku, ktorá vychováva postihnutú dcéru Rosu. Všetci traja sa vydajú na cestu kamiónom, ktorý je doplna naložený knihami. Stretávajú sa Joeom, ktorý ušiel z armády a teraz sa schováva v lese. Okrem toho im skríži cestu starý Barón, ktorý vlastní najväčšiu súkromnú ZOO v Európe. Keďže Valery je obvinená z únosu Bobyho, pátra po nej celé Anglicko. Bobby má jediného priateľa Sunnyho, ktorý sa snaží spraviť všetko preto, aby ich starší chlapci prestali šikanovať. Jeho túžba premeniť sa z človeka na kyborna, patrí z najdojemnejším pasážam v literatúre, aké som za posledné roky čítal.

Prelínanie skutočnosti a a detskej predstavivosti, citácie z viacerých slávnych svetových diel, charizmatické postavy, napínavý príbeh a čarovný záver. Knižnica na kolesách je plná pozitívnych citov a ľahko sa (s) ňou necháte (z)viesť.   

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára