utorok 29. novembra 2016

RECENZIA: Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt - Učeň (Ikar, 2016)



HODNOTENIE:  ****

"Dopracovať sa k svojmu životu, kým sa staneš súčasťou života niekoho iného. ako to mám, dočerta, urobiť, keď mi nikto nechce dať šancu? pomyslel si" (s.109).

Keď si zhrnieme všetky severské krimi, ktoré vyšli v poslednej dobe, tak Švédsko spoločne s Nórskom by patrili ku krajinám s najvyšším počtom vrahov a psychopatov, minimálne s Európe. Najobľúbenejšiu a najpoužívanejšiu kostru príbehov už poznáme: zohratý vyšetrovací tím a zaujímavé súkromie jednotlivých členov tímu (napr. Havranie dievča, Plameň túžby, Pýtine pokyny, Sklenené telá, Cestujem sama...) a popritom vyšetrujú brutálne, často rituálne vraždy.
Učeň je román, ktorý sa v mnohom podobá slávnemu filmu Mlčanie jahniat. Edward Hinde, nadpriemerne inteligentný psychopat, sedí za mrežami, kde si odpykáva doživotný trest za štvornásobnú vraždu žien v strednom veku. Z väzenia však napriek prísnym bezpečnostným opatreniam dáva príkazy svojim obdivovateľom, medzi ktorými vyniká jeho napodobňovateľ Ralph Svensson. Ralpha prenasleduje trauma z detstva -tmavá pivnica a nahí ľudia v zvieracích maskách. Jediný kto môže Hindeho so Svenssonom zastaviť, je Sebastian Bergman. starší policajný psychológ, ktorý má však z dôvodu svojej povahy rozhádzané vzťahy s väčšinou svojich kolegov a po smrti svojej manželky a dcéry, všetky svoje partnerky chladnokrvne využíva. Nedávno sa dozvedel, že Vanja Lithnerová, ktorá je súčasťou vyšetrovacieho tímu, je jeho dcéra. Sebastian však nemá odvahu na to, aby jej to povedal nahlas, sleduje ju preto na diaľku, aby ju aspoň takýmto spôsobom chránil. Vanja mi veľmi pripomína Jodie Fosterovú, nadanú študentku akadémie FBI, ktorá rozohrala nerovnú hru  s Hannibalom Lecterom vo filme Mlčanie jahniat.
"Cítim tu tvou p**u". Pamätáte si ten moment, keď začínajúca agentka FBI Clarise Starlingová (v podaní Jodie Foster) vojde do väzenia medzi najnebezpečnejších zločincov a psychopatov v Štátoch, aby navštívila Hannibala Lectera (s podaní famózneho Antonyho Hopkinsa)?
Švédsko: "Zbadala niekoľko väzňov, ktorí sedeli vonku na dvore a vyhrievali sa na slnku. Na futbal bolo príliš horúco, povyzliekali si blúzy, ležali a odpočívali. Jeden sa posadil a pozrel na ňu: -Ideš za mnou?- 
-To vieš, že hej- odvetila a kráčala k druhej bráne a k ďalšiemu plotu" (s.339).
Psychologická hra medzi psychopatom Edwardom Hindem a policajtkou Vanjou Lithnerovou patrí k najsilnejším a najlepším pasážam románu.
Ďalšími členmi vyšetrovacieho tímu (ktorému šéfuje skúsený Torkel Hoglund) a ktorý sa snaží zo všetkých síl zastaviť nebezpečného Edwarda Hindeho a jeho učňa, je mladý technik Billy Rosém a špičková analytička Ursula. Keď začnú pribúdať telá mŕtvych žien, s ktorými mal Sebastian Bergman v minulosti pomer, policajný psychológ tuší, že Edward Hinde rozohral svoju dobre premyslenú hru naplno. Od tej chvíle je to len o tom, kto z koho. Je to viac ako osobné a víťaz, ktorý v tejto nebezpečnej hre prežije, môže byť len jeden.

Mlčanie jahniat na švédsky spôsob. Učeň je druhý diel ( prvý vyšiel pod názvom Temné tajomstvá a tretí, zatiaľ najnovší, pod názvom Hrob v horách). Autorský tím Hjorth -Rosenfeldt doteraz napísal päť príbehov v hlavnej úlohe so Sebastianom Bergmanom. Už sa teším, keď budú preložené do slovenčiny aj ďalšie dva.

Učeň je výborne napísaný, dramatický psychologický thriller so silnými postavami, skvelým príbehom a neočakávanými zvratmi. Keby nebol záver zbytočne rozvláčny a mal by zaujímavejšie vyvrcholenie, bolo by to za päť hviezdičiek. Napriek tomu parádny čitateľský zážitok.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára