štvrtok 10. mája 2018

RECENZIA: Stephen King, Owen King - Spiace krásavice (Ikar, 2018)

HODNOTENIE:   ***

" _ Mami, toto je ozajstná choroba a týka sa hocijakej ženy. Starých, detí, mladých, v strednom veku. Hocijakej ženy, ktorá spí. Preto, mami, nesmieš zaspať. - " (s.104). 



Kultový autor Stephen King si tentoraz vzal na pomoc svojho mladšieho syna Owena a vznikol tento mierne hororový príbeh odohrávajúci v prostredí ženského väzenia.

Keďže v diele vystupuje pomerne veľké množstvo postáv, zameriam sa len na tie najdôležitejšie (tie ostatné nájdete v úvode knihy v mennom zozname). 

Na začiatku príbehu dôjde k vražde dvoch mužov, ktorých telá zhoria v karavane. V mestečku Doolig dohliada na poriadok štyridsaťročná šerifka Lily Norcrossová, zatiaľ čo jej manžel Clint Norcross pracuje v ženskej väznici ako psychiater. Spoločne vychovávajú  šestnásťročného syna Jareda, ktorý je zúfalo zamilovaný do svojej kamošky Mary.
Pokojný život v mestečku naruší neznáma epidémia, ktorá dostane pomenovanie Aurora. Zaujímavosťou je, že táto epidémia postihuje výhradne ženy (a to každého veku) a jej následky sú tragické. Po tom, čo postihnuté upadnú do spánku, pokryje ich pavučina a v mozgu sa im vytvára hmota podobná vate. V poslednom štádiu choroby obete pripomínajú  skôr larvu ako ľudskú bytosť. Niektorí muži riešia problém dosť radikálnym spôsobom. Obete epidémie zapaľujú ako fakle, aby zabránili šíreniu nákazy. Časť mužov založí sektu tzv. Osvietených, na čele ktorej stojí náčelník, ktorý sa necháva oslovovať Svetlonos. Hrozí, že onedlho zaspia všetky ženy a muži ostanú na svete úplne sami. Zdá sa, že riešenie by mohla priniesť záhadná cudzinka Eve Blacková, ktorá v sebe skrýva tajomnú moc. Momentálne však sedí v ženskej väznici spolu s ďalšími odsúdenými, kde ich stráži jeden z dozorcov, sexuálny maniak, Don Peters. Situáciu môžu zachrániť pravdepodobne už len dvaja ľudia: reportérka NewsAmerica Michaela Morganová, (ktorá má na rozdiel od ostatných napadnutých žien jednu veľkú výhodu) a psychiater Clint Norcross
No len v prípade, pokiaľ dotyčné o záchranu ešte vôbec stoja...

" - Sú tvory v tmavej zemi, hlboko pod troskami vrchov, ktoré ľudia osekali, tvory bez očí, ktoré sú omnoho slobodnejšie, ako si ty kedy bola. Lebo žijú ako chcú, Jeanette. Vo svojej tme sú spokojné. Sú všetkým, čím chcú byť. - To Evie zopakovala a zdôraznila. - Sú všetkým, čím chcú byť. - " (s.394).   

"Posledný experiment s pavučinou práve poskytol jednoznačnú odpoveď na otázku Prečo? a tá znela: Lebo to, čo sa deje, nie je z tohto sveta a nedá sa liečiť medicínou z tohto sveta." (s.325). 

Na románe by som ocenil predovšetkým zaujímavý námet, ktorý je rozpracovaný na viac ako 700 stranách. Možno, že by sa príbeh dal o niečo skrátiť, ale nedá sa povedať, že by bol vyslovene rozvláčny. Nechýba zopár dramatických scén (najmä v závere knihy), ale ani humor: "Je XY väčší sviniar ako Truman? Zatiaľ mu málokto siahal čo i len po členky, oficiálne len Donald Trump a kanibali." (s.35). 
Nemyslím si, že román sa stane nejakou mimoriadnou literárnou udalosťou, ide v prvom rade o dobre odvedenú remeselnú prácu, ktorá ponúkne svoj štandard, ale na druhej strane kniha neprináša nič výnimočné. V každom prípade svojich verných fanúšikov, ktorých rozhodne nie je málo, si rodinné dielo Kingových nepochybne nájde.          

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára