nedeľa 13. mája 2018

RECENZIA: M.J. Arlidge - Pekne spinkaj, bábika (Ikar, 2017)

HODNOTENIE:   ***

"Odrazu si uvedomila, čo má jej únosca v úmysle, no nedávalo jej to zmysel. Toto bol predsa jeho domček pre bábiky. Prečo by ničil niečo, čo sám vytvoril? Čo sa stalo?" (s.367). 



Ďalší z prípadov inšpektorky Helen Graceovej, ktorá spoločne so svojím tímom pátra po unesenom dievčati menom Ruby Spracklingová. Zdá sa, že páchateľ, ktorý ju uniesol, má na svedomí životy ďalších troch dievčat z predchádzajúceho obdobia: Pippy Brierovej, Isobel Lansleyovej a Roisin Murphyovej. Do zoznamu podozrivých môžeme zaradiť hneď niekoľko mien: Robert Stonehill, skorumpovaný policajt, majiteľ nájomných bytov Andrew Simpson, výrobca kľúčov Nathan Price, ale aj ďalší.
Našťastie Helen sa môže spoľahnúť na svoj vyšetrovací tím - Charlie Sandersonovú, inšpektorku Lucasovú, seržantku McAndrewovú, inšpektora Lloyda Fortuneho, a seržanta Marsha. Horšie je, že proti Helen stojí jej vlastná šéfka, ktorá sa ju snaží zničiť- Ceri Harwoodová a tradične aj investigatívna novinárka Emilia Garanitová.
Zložitý prípad, policajti pracujú v časovom strese, unesené dievča je navyše zadržiavané v tmavej a vlhkej miestnosti. O páchateľovi sa vie len toľko, že svojim obetiam tetuje na ruku obrázok modrého vtáčika a oslovuje ich menom Summer. Bude to stačiť na to, aby kompetentní dokázali odhaliť jeho identitu a zachrániť unesené dievča?

"Premohla ju zvedavosť a prečítala si, čo píše na tej podomácky vyrobenej pohľadnici. Zjavne to bol vianočný pozdrav matke od akejsi Roisin. Písala, ako veľmi jej chýba rodina, že síce odišla náhle, ale nech sa o ňu nestrachujú, a ako sa teší na deň, keď mame odovzdá pohľadnicu do vlastných rúk. Posledné slová rozmazali slzy a dátum bol spred vyše dvoch rokov.
  Ruby sa podlomili nohy a zviezla sa na dlážku. Uvedomila si, v akej situácii sa ocitla. Nebola prvá, ktorú ten chlap uniesol a uväznil v tejto miestnosti.
  Z toho vyplýva otázka, čo sa s nimi stalo. A kam sa podela Roisin?" (s.124). 

Klasický kriminálny príbeh, ktorý sa skladá z krátkych kapitol, ktoré sú pomerne dynamické. Prelínanie vyšetrovaného prípadu so súkromím jednotlivých policajtov je obľúbeným, aj keď už trochu ošúchaným riešením. Román Pekne spinkaj, bábika je taká jednorázová chuťovka, ktorá vám spríjemní voľný čas, ale pochybujem, že si po mesiaci na ňu spomeniete.     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára