pondelok 21. mája 2018

RECENZIA: Jade Changová - Wangovci verzus svet (Ikar, 2017)

HODNOTENIE:   ***

"Amerika bola veľká podvodníčka. Krajina veľkých príležitostí. Zlatá hora. Život, sloboda a hľadanie šťastia. Ale za tými peknými slovami, medzi peknými pobrežiami boli celé kilometre úzkoprsých ignorantov, ktorí v živote netúžili po ničom inom, len po zámienke, aby si nabili samopal a zaútočili na more problémov. Veľký múr? Ha! Táto krajina by nikdy nedokázala vybudovať niečo také obrovské. Amerika sa chcela považovať za stvoriteľku, ale nedokázala nič, len ničiť- šťastie, rodiny, životy." (s.179).  



Charles Wang pochádza z Číny, resp. z Taiwanu, no v Amerike prežil väčšinu svojho doterajšieho života. Po smrti svojej prvej ženy A -My si vzal za manželku nenápadnú Barbru. S A -My stihol splodiť tri deti: dvadsať osemročnú Sainu, ktorá je uznávanou maliarkou, no pokiaľ ide o vzťahy, tam je to horšie. Už dlhšiu dobu sa nedokáže rozhodnúť medzi príťažlivým bohémom Graysonom a nenápadným pohoďákom Leem. Prostredný Andrew študuje ekonómiu na univerzite, sexuálne abstinuje a sníva o tom, že sa z neho jedného dňa stane uznávaný stand up komik. Najmladším členom Wangovcov je šestnásťročná Grace, ktorá chodí na strednú a najviac zo všetkého ju zaujíma móda.

Ekonomická kríza privedie ku krachu mnohé veľké firmy a jednou z nich je aj prosperujúci podnik s kozmetikou, ktorej majiteľom je práve Charles Wang. Charles chvíľu premýšľa nad tým, čo bude robiť ďalej, až napokon spraví zásadné rozhodnutie. Naloží do auta všetky svoje deti, ktoré sú roztrúsené po celej Amerike, absolvuje s nimi rodinnú road movie, počas ktorej im chce porozprávať o svojom predchádzajúcom  živote, ktorý viedol skôr než odišiel do Štátov a je rozhodnutý ich oboznámiť so svojim, trochu utopistickým plánom do budúcnosti. Lenže všetko sa začne komplikovať ešte skôr, ako absolvujú úvodné kilometre. Grace je ofučaná, že ju otec nasilu vytiahol zo školy, Andrew sa zamiluje do tridsaťpäť ročnej ženy Dorrie a pomýli si sex so vzťahom a Saina lavíruje medzi Graysonom, ktorému milenka stihne oznámiť, že s ním čaká dieťa a medzi nesmelým Leem, s ktorým sú už dlhé roky veľmi dobrí priatelia. Navyše Charlesova druhá manželka Barbra čoraz intenzívnejšie premýšľa nad tým, že od neho tajne utečie. Ako celý tento zvláštny rodinný výlet napokon dopadne?

"Vedela, že nepôjde. Ľudí možno rozdeliť do dvoch skupín: na tých, ktorí využijú každú príležitosť, a na tých, ktorí každú príležitosť premrhajú, lebo čakajú na správny okamih, ale nijaký okamih nikdy nebude správny." (s.387). 

Je paradoxné, že v pasážach, ktoré sa tvária ako vtipné a zábavné, príbeh upadá, zatiaľ čo pri tých vážnejších, začína byť celkom zaujímavý. Akoby sa ani samotná autorka nevedela rozhodnúť, ktorým smerom sa má jej román uberať. Pokiaľ ide o vtipné momenty, zabavil som sa len počas výstupu opitej Grace na rodinnom posedení. A možno ešte počas krátkej kapitoly, ktorej rozprávačom je staré auto Wangovcov. A to je, ako sami uznáte, na štyristo stranovú knihu, ktorá je definovaná ako vtipná a zábavná, predsa len trošku málo. Na druhej strane vážnejšie pasáže ako napríklad Charlesov pobyt v Číne, Andrewov "vzťah" s Dorrie alebo úvaha o ekonomickej kríze, sú čitateľsky atraktívne. Trošku mi vadila Charlesova neohrabaná angličtina, ktorá v slovenskom preklade pôsobila na mňa rušivo. Žiadna z postáv mi nejako zvlášť neprirástla k srdcu a aj záver románu ma dosť zaskočil. Neviem však posúdiť či pozitívnym spôsobom. Akoby bola jedna z postáv mierne nadrogovaná. Výsledkom je taký priemer, ktorý na jednej strane príliš neruší, na strane druhej, keď sa aj rozhodnete nesadnúť si do auta spoločne s Wangovcami, o nič také neprídete.

         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára