nedeľa 20. mája 2018

RECENZIA: Donna Tarttová - Tajná história (Argo, 2017)

             HODNOTENIE:   *****                           KNIHA MESIACA MÁJ 


"Otevřel lexikon a začal v něm hledat. - Nemá smysl bát se věcí, o niž nic nevíte, - pravil. - Jste jako děti. Bojíte se tmy. -" (s.473). 



Richard Papen, hlavný hrdina a zároveň rozprávač príbehu, si spomína na časy, keď chodil na univerzitu Hampden vo Vermonte, kde študoval klasické jazyky gréčtinu s latinčinou. Po počiatočnom odmietnutí ho napokon Julian Morrow, univerzitný profesor, priberie do svojich seminárov, na ktoré chodí len päť študentov: Henry Winter, chlapec zo zámožnej rodiny, Edmund Corcoran, prezývaný Bunny, mladý muž, ktorého rodičia finančne v štúdiu nepodporujú, inteligentný homosexuál Francis Albernathy a dvojičky Charles a Camilla Macalayovci. 

"Nejlepší přátelé, které kdy budete mít, jsou ti ze studentských let. Já vím, že mi teď nevěříte, ale až budete v mém věku, uvidíte, jak vám začne přátel ubývat." (s.132). 

Richard Papen sa stáva súčasťou najuzavretejšej a súčasne najtajomnejšej skupinky na celej univerzite. Julian Morrow vedie svoje semináre podľa vzoru antických filozofov. So študentmi intenzívne diskutuje, kladie im provokatívne otázky a núti ich k pravidelnému samoštúdiu. Richard čoraz hlbšie preniká do uzavretej spoločnosti a postupne si získa  dôveru ostatných. Cíti sa medzi nimi ako v siedmom nebi. Nikdy totiž nepatril k tým obľúbeným a zrazu ho rešpektuje pätica skvelých osobností: "Stmívalo se, za chvíli bude čas na večeři. Jedním lokem jsem dopil drink. Představa, že bych tu mohl žít, že bych se už nikdy nemusel vracet do ubijejícího světa asfaltových chodniku, nákupních středisek a sektorového nábytku, že bych tu bydlel s Charlesem, Camillou, Henrym a Francisem, a možná i s Bunnym, že se nikdo z nás nikdy neožení, nevrátí domu, nesežene si zaměstnání v cizím městě dva tisíce kilometru odsud a nesníží se k žádné jiné zradě, jichž se tak často dopouštějí přátelé po dokončení studia, že všechno zustane přesně tak, jak to je v tomto okamžiku - ta představa byla tak nadpozemsky krásná, že si nejsem jistý, zda jsem si tehdy opravdu myslel, že by se mohla uskutečnit, ale s rozkoší jsem tomu věřil." (s.113). 
Henry mu po čase odhalí veľké tajomstvo, o ktorom doteraz vedela len zainteresovaná pätica. Pred časom vyskúšali preslávené staroveké bakchálie, ktoré sa im však vymkli z rúk a skončili tragicky: " - Museli sme k tomuto rituálu přistoupit podle jeho vlastních pravidel, ne voyeuristicky, dokonca ani ne vědecky. Nejspíš bylo logický, že ze začátku jsme to nedokázali, protože jsme se na něj dívali přes celý staletí času a vnímali jsme z něj tak jenom útržky. Naprosto nám unikla jeho životnost, jeho krása, jeho hruza, nezbytnost oběti, kterou je třeba přinést. - Henry naposledy potáhl z cigarety a uhasil ji. - Jednoduše řečeno, - dodal,  - prostě jsme nevěřili. A právě víra představovala jedinou podmínku, kterou jsme museli bezvýhradně splnit. Víra a naprostý odevzdání.- " (s.176).  
Na povrch začínajú vychádzať, výčitky, strach, nenávisť a vydieranie. Pätica študentov vymyslí plán ako sa zbaviť šiesteho člena, ktorý ich svojim správaním začína vážne ohrozovať. Tu však už končí všetka zábava. Po vražde prichádza na rad policajné vyšetrovanie a roztočí sa skutočný psychologický kolotoč, ktorý postupne zomelie všetkých zainteresovaných...  

"Člověk by rád věřil, že na tom starém otřepaném klišé, amor vincit omnia, něco je. Za svuj krátký smutný život jsem se však naučil jedno, a sice, že je to velká lež. Láska nevítězí nade vším. A kdo tomu věří, je blázen." (s.233).  

Nerád plytvám slovami, ale v tomto prípade musím spraviť výnimku, lebo Tajná história je dokonalý román, ktorý ponúka famóznu zápletku, úžasné postavy, bravúrnu psychologickú hru, skvelý záver a emocionálne zážitky, na ktoré len tak ľahko nezabudnete. 

Tajná história to je Dostojevského Zločin a trest, film Spoločnosť mŕtvych básnikov, tajomná hra  Erebos, resp. Saeculum Ursuly Poznanski, pútavý Posledný kabriolet, kultové dielko Kto chytá v žite,  klasická antická tragédia prenesená do deväťdesiatych rokov 20 storočia. Geniálny román, ktorý vo vás dokáže vyvolať skutočný čitateľský orgazmus.  
        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára