piatok 4. mája 2018

RECENZIA: Joel C. Rosenberg - Útek z Auschwitzu (Motýľ, 2017)

HODNOTENIE:    ****

"Záležalo iba na jedinej otázke - či chce žiť, alebo nie, a on chcel." (s.110).



Príbeh z prostredia najväčšieho koncentračného tábora sa odohráva v niekoľkých časových rovinách, na viacerých miestach súčasne.
Hlavnou postavou románu je mladý židovský chlapec pochádzajúci z berlínskej rodiny Jacob Weisz. Po tom, čo Jacobovi vyvraždia nacisti celú rodinu, uteká spoločne so svojim strýkom Avramom ("Avim") do Belgicka, kde sa obaja pripoja k miestnemu židovskému odboju. Pri jednej nebezpečnej akcii, počas ktorej sa snažia oslobodiť aspoň časť väzňov, ktorí smerujú do Osvienčimu, sú odhalení a Jacob sa preberie až v jednom z nákladných vagónov: 
"Zachvátila ho panika a vytiahol sa nahor, aby sa pozrel cez maličký otvor na streche vozňa. Počul ďalšiu streľbu. Videl, ako židovskí väzni bežia. Niektorí padali, keď ich zasiahli salvy vojakov SS. Nevidel však Aviho. Nevedel nájsť ani Micaha, Henriho alebo Jacquesa. 
A potom boli v temnote a on nevidel vôbec nič. Celé telo mu zachvátil strašný, chorobný pocit.
Bol uväznený, sám a mieril do Auschwitzu." (s.98). 

Jean - Luc ("Luc") Leclerc pracoval ako asistent pastora v južnom Francúzsku v mestečku Le Chambon. Spoločne so svojimi priateľmi sa snažil zachrániť tisíce židov, ktorým hrozila deportácia do koncentračného tábora. Niekto ich však udal a Luc skončí v Osvienčime.

Auschwitz je peklom na Zemi. Aby ste v ňom prežili, potrebujete kontakty na správnych ľudí, veľký kus šťastia a vieru, že to všetko nejakým zázrakom prežijete. Jacob sa aj vďaka svojmu kápovi Leszekovi Poczciwinskiemu dostane do časti nazývanej "Kanada", v ktorej je uchránený od náročnej fyzickej práce na mrazoch a zároveň mu toto prostredie zabezpečí aj väčší prísun jedla. Postupne sa zoznamuje s mužmi z odboja. S Maximiliánom ("Maxom") Cohenom, ktorý sa stane jeho najlepším priateľom, dvomi Slovákmi, matrikármi Ottom Steinbergerom a Abrahámom ("Abem") Frenkelom (tieto postavy sú inšpirované skutočnými mužmi Alfrédom Wetzlerom a Rudolfom Vrbom, ktorým sa podaril neuveriteľný útek z tábora smrti, o ktorom priniesli dôležité svedectvo). Neskôr sa Jacob zoznámi s Maxovou pôvabnou sestrou Abigail ("Abby") Cohenovou, ktorá pracuje v tábore ako Mengeleho zdravotná sestra a s už spomínaným francúzskym pastorom Lucom (pracuje v táborovej pekárni). Dohoda je taká, že sa vytvoria tri dvojice, ktoré sa vždy po mesiaci budú snažiť utiecť z tábora, aby informovali svet o hrôzach, ktoré sa v Auschwitzi odohrávajú. Prvý na rade sú Otto Steinberg s Abrahámom Frenkelom, po nich pôjdu Česi Fischer a Kopecký a napokon Jacob s Lucom.

"- Možno verím v slobodu, - odvetil Jacob. - Nie v Boha. - " (s.222). 

Veľmi dobre napísaný román, kapitoly sú krátke a často useknuté v tom najdramatickejšom momente, takže kniha vás núti obracať strany ďalej a ďalej. Taký ten osvedčený "brownovský" štýl písania. Postavy si vás bez problémov získajú a budete im počas ich neľahkej cesty držať palce. Napriek tomu nemôžem dať plný počet bodov. A to z dvoch dôvodov. Po prvé, autor sa pri písaní svojho diela až príliš inšpiroval Vrbovým románom Utiekol som z Osvienčimu, dokonca na niektorých miestach prepísal až celé pasáže. Chýba teda prvok originality. Druhý dôvod je ten, že niektoré osudy hrdinov sú len ťažko uveriteľné. Na jednej strane až animálna krutosť niektorých nacistov, na strane druhej nevysporiadanie sa  s členmi odboja, ktorí napomáhali väzňom v úteku. 
Ale inak  výborná kniha, ktorú len tak ľahko nepustíte z rúk.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára