štvrtok 11. mája 2017

RECENZIA: Siléne Edgarová, Paul Beorn -14 -14 (CooBoo, 2017)


HODNOTENIE:    ***                                                                     KNIHA MESIACA

Asi som ešte niekde hlboko v duši malým chlapcom, keďže mám veľkú slabosť pre príbehy, v ktorých sa cestuje v čase.


"Bydlíme od sebe sice jen 20 km daleko, ale dělí nás sto let! Vím, budeš si myslet, že jsem asi upadl na hlavu, že je to nějaký delirium, nedává to smysl. Musíš  mi ale věřit, Hadriene, je to pravda!" (s.122).
      

"Lhal jsem ti a to se nemá. Nechodím s Marion. Nejsem premiant ve třídě. Nejsem jako ty, s holkama mi to nejde, nevěřím si ani teď, ani co se týká mý budoucnosti. Jsem zkrátka úplná nula. Pro kluky jako jseš ty je život jednoduchej. Pro mě ne." (s.54). 




Adrien je trinásťročný chalan, ktorý žije v malom francúzskom mestečku Laon. Tajne miluje dievča menom Marion. Obaja sa poznajú už mnoho rokov a dlho sú najlepšími priateľmi. Lenže Adrienove city sa dospievaním menia. O to väčšie je jeho sklamanie, keď zistí, že Marion chodí s iným. Adrien je talentovaný tínedžer, učí sa veľmi dobre, no keď sa dozvie, že dievča, ktoré miluje, randí s iným, na všetko rezignuje. Ani doma to nie je práve ružové. Adrienov otec žije s novou rodinou v Číne a rozprávajú sa spolu len cez skype. Adrienova mama vychováva okrem Adriena aj jeho mladšiu sestru. Adrien zo všetkého najradšej maľuje a celú svoju bolesť vkladá do kresieb. Jedného dňa sa rozhodne napísať list svojmu bratrancovi, s ktorým pretrhol na dlhší čas komunikáciu. Lenže odoslaný dopis si nájde adresáta, ktorý žije v roku 1914, teda presne sto rokov pred Adrienom. A tak sa začína priateľstvo dvoch trinásťročných tínedžerov Adriena a Hadriena, ktorých oddeľuje síce len necelých dvadsať kilometrov, ale až desať desaťročí. Spája ich zvláštna poštová schránka. Žeby stroj času?
Hadrien býva v malom francúzskom mestečku Corbeny. Žije v chudobnej rodine statkára, jeho otec sa stará o zvieratá a obrába polia. Je to drsný kus chlapa, ktorý sa pohŕdavo vyjadruje o vzdelaní. Hadrienova mama naopak pochádza z dobrej francúzskej rodiny. Napriek tomu sa rozhodla z hlavného mesta odísť a ísť za hlasom svojho srdca. Hadrien je nadaný student a túži sa dostať na prestížne lýceum. Lenže o tom nechce jeho otec ani počuť. Hadrien je zasnúbený s trinásťročnou Simone a plánuje s ňou odísť do mesta. Doma má ešte mladšiu sestru a jeho mama po krátkom čase opäť otehotnie. Hadrien veľmi rád číta a zaujímajú ho najmä technické vynálezy. Keďže žije v roku 1914, blíži sa prvá svetová vojna. Adrien žije o sto rokov neskôr ako jeho priateľ a vie, že mestečko Corbeny, v ktorom Hadrien býva, bude počas vojny zrovnané so zemou. Existuje nejaká šanca zmeniť minulosť a zachrániť tak kamarátovi život? Adrien verí, že áno...    

Zaujímavý námet, kniha sa dobre číta, strieda sa v nej viacero emócií, história je pútavo spracovaná. Postavy v príbehu sú sympatické, Adrienovi a Hadrienovi budete držať palce. Je to jedno veľké pozitívne napínavé dobrodružstvo, pri ktorom si príjemne oddýchnete. 
    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára