piatok 12. mája 2017

Mario Giordano - Teta Poldi a sicílske levy (Ikar, 2016)

HODNOTENIE:   **

"Keď sa Poldi neskoro večer v povznesenej nálade s nádielkou pasta di mandorie s košíkom plným čerstvých paradajok vrátila domov, ako prvé vyškrtla Turiho zo zoznamu podozrivých. Zoznam vyzeral takto:
RUSSO
PATANÉ
TANNENBERG
VALÉRIE
HOLDERLIN MIMI
TURI" (s.240). 



Isolde Oberreiterová, familiárne prezývaná Poldi, je atraktívna šesťdesiatnička žijúca v Mníchove, ktorá sa po smrti svojho manžela rozhodne odcestovať na Sicíliu. Tam mal totiž korene jej manžel. Berie so sebou aj svojho synovca, starého mládenca, ktorý sa pokúša napísať veľký generačný román. Poldina otvorená povaha, šarm a temperament si ihneď získajú srdcia obyvateľov mestečka Torre Archirafi. Teta Poldi najradšej zo všetkého len tak sedí na slnku a popíja ľahké vína alebo drahú whisky. Všetko sa zmení v okamihu, keď nájde mŕtvolu chlapca menom Valentino Candela, ktorý jej pomáhal na záhrade aj v domácnosti. Šarmantná dáma okamžite zahreje svoje mozgové závity a začne pátrať po vrahovi. Vôbec jej nevadí, že prípadu sa medzičasom ujme sicílska polícia na čele so šarmantným, nedávno rozvedeným komisárom Vitom Montanom.
"-To si celá ty! Nájdeš mŕtvolu  a flirtuješ s hlavným komisárom!.  Si proste...-" (s.68). 
Okolo prípadu sa motá viacero zaujímavých postáv a postavičiek. Mladá žena, ktorá sa len nedávno prisťahovala do Torre Archirafi Valérie, mafián Russo, bohatý obchodík s nehnuteľnosťami - Tannnemberg a mnohí ďalší. Ktorý z nich by mal záujem na smrti mladého chlapca?

Máme v rukách príbeh, ktorý sa snaží byť vtipný a napínavý zároveň, niečo na spôsob slečny Marplovej. Bohužiaľ to veľmi nevyšlo. Humor, ktorý zvolil autor románu mi nie je veľmi blízky. Teta Poldi pôsobila streštene a lacno, dej ma nedokázal vtiahnuť. Viem si predstaviť film, ktorý by vznikol na motívy tejto knihy s krásnou sicílskou scenériou. Šiel by na TV DOMA v sobotu o pol deviatej večer a ja by som vypol mozog a vychutnával si krásu prírody.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára