nedeľa 7. mája 2017

RECENZIA: Dominik Dán - Na podpätkoch (Slovart, 2011)

HODNOTENIE:   ****

"Napnuté lýtka a dokonalý zadok v obtiahnutej sukni sa na vysokých podpätkoch vzďaľovali od školy a podpätky sa nezvyčajnej prechádzke naozaj tešili. Nahlas a radostne rapotali: -klopi -klop, klopi -klop. 
Bola to pastva pre oči. Krása na podpätkoch." (s.16) 

Máj 1998. Po smrti najväčšieho bossa podsvetia si jednotlivé skupinky delia teritória a bojujú o čo najväčší vplyv v Našom meste. Jedným z tých, ktorí stúpajú smerom nahor, je aj majiteľ pubu Viktor Vrablic. No len do chvíle, kým nedôjde v podniku k vražde. Medzi podozrivými sa ocitne aj Paľo Knut, ktorý sa snaží vytvoriť vlastnú vplyvnú skupinu v podsvetí a zároveň drží ochrannú ruku nad svojim slabomyseľným bratom Petrom.
Riaditeľka gymnázia, Kristina Jánska, ktorú už roky týra manžel, sa po dlhej úvahe rozhodne, že si objedná jeho vraždu. Všetko ma zariadiť jej priateľka (ešte zo školských čias) - Zora Kowalská, vplyvná módna návrhárka (mimochodom veľmi mi pripomína Meryl Streep z filmu Diabol nosí Pradu). Spoločne dohodnú stretnutie s jedným Ukrajincom, ktorý robí  spojku a jeho úlohou je vybaviť celú vec k maximálnej spokojnosti všetkých zainteresovaných. 
Krásna kolegyňa z policajného oddelenia Petra Pergnerová sa rozhodne vydať za Borisa, známeho architekta z bohatej a vplyvnej rodiny. Boris sa celkom pozdáva aj chlapcom "vraždárom" (Krauzovi, Burgerovi, Hanzelovi, Kukymu aj Tlstému Váňovi) a tak sa rozhodnú vziať ho na poriadnu rozlúčku so slobodou, so všetkým, čo k tomu patrí.
Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že jednotlivé dieliky do skladačky akosi nezapadajú, všetko do seba postupne ukážkovo zapadne a vyvrcholí tragickým finálovým rozuzlením...

 Tento román je pomerne silná turecká káva, hoci u Dominika Dána sme zvyknutí už na kadečo. Autor opäť nesklamal a servíruje nám ďalší zo svojich prípadov/ príbehov v tom najlepšom prevedení.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára