sobota 16. júna 2018

RECENZIA: Wojciech Žurkowski - Kúpeľ (Slovenský spisovateľ, 1964)

HODNOTENIE:   *                         NAŠA (OSMIČKOVÁ) HISTÓRIA

"Bratstvo zbraní - vari to ešte znamená niečo pre toho, kto ho nikdy nepoznal? Bratstvo... Túžime po tom zväzku citov vo chvíli skúšky, a zároveň ho odstrkujeme, oslabujeme, lebo od nás žiada ak aj nie obeť, nuž aspoň pripravenosť, súhlas s ňou. Sme jednoduchí, všední ľudia, nie sme bez chýb - a tu treba, aspoň v jednej hodine ukázať, akými skutočne sme, a stojí to za to, ak si ťa takého zapamätajú. Plameň hrdinstva ťa spaľuje, ale zároveň očisťuje. Keď nás svet obklopuje svojím čarom, pýtame sa - prečo to mám byť práve ja? Nech iní..." (s.167). 



Kúpeľ je presne ten typ partizánkeho príbehu, akými nám Rusi masírovali bruchá po skončení druhej svetovej vojny Poliak Jan Kosiński, hlavný hrdina románu, je Clint Eastwood na sovietsky spôsob. Veľa toho nenahovorí, no to, čo povie, má svoju váhu. Chlapci z jeho jednotky ho potľapkávajú po pleciach a ženy pri ňom túžobne vzdychajú. 
Sme na konci druhej svetovej vojny. Kosiński je ťažko postrelený a ocitá sa na hranici medzi životom a smrťou. V spomienkach sa vracia k posledným mesiacom na fronte. Západná časť Poľska je postupne oslobodzovaná a vplyv nacistov pomaličky slabne. Kosiński je spočiatku skeptický k postupujúcej sovietskej armáde, neskôr však už prekvitá nadšením. Doma nechal manželku Terezu, ktorá sa pridala k armáde ako pomocná ošetrovateľka. Kosiński je veliteľom motorizovanej jednotky a k jeho najlepším priateľom patrí desiatnik Narog. Ich priateľstvo na krátku chvíľu naštrbí Slezanka Ruta, do ktorej sa obaja zamilujú. Ďalšími postavami v príbehu sú: tvrdý, no čestný veliteľ milície Baruda, starý, obetavý Sprežyna, zblúdilý Milutin, špekulant Zubik a nenápadný Goldfinger. V románe sa toho príliš veľa nedeje. Autor chce poukázať najmä na čisté mužské priateľstvo, aké prináša len vojna. Za zmienku stojí neľahká akcia Kosińskeho s Narogom, počas ktorej je zabitý príslušník SS Hager, pomerne odvážna erotická scéna (na to, že autorom príbehu je klasický socialistický spisovateľ), krádež klavíru, ktorá sa vyšetruje, akoby bolo vyrabované celé mesto, ale aj zblúdilá guľka, ktorá takmer pripraví o život jedného z vojakov. 
Muži z Kosińskeho jednotky s napätím sledujú boj svojho veliteľa so smrťou. Sú odhodlaní darovať toľko krvi, koľko bude potrebné. Bude to však stačiť?

Čo napísať k tomuto tendenčne vyprodukovanému románu? Ak ho budete brať s miernym nadhľadom, je možné, že sa celkom pobavíte, ale inak je to veľká nuda. Väčšina postáv sa v príbehu len z času na čas mihne, takže musíte byť opatrní, aby ste ich neprehliadli (hoci o nič by ste neprišli). O niektorých knihách platí, že keby neboli nikdy vydané, nič také hrozné by sa nestalo. A Kúpeľ je bezpochyby jednou z nich. 

"Vojačik sa s dievkou baví,
pindu, lindu, juchacha!
Dievčina mu takto vraví:
pindu, lindu, juchacha!
Mám ja čiernu jak mačičku,
pindu, lindu, juchacha!
a hlbokú jak studničku,
pindu, lindu, juchacha!" (s.18).           

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára