piatok 13. októbra 2017

RECENZIA: Antoaine Bello - Falzifikátori (Inaque, 2011)

HODNOTENIE:  ***

"Thorsenová, povedzte, že sa mi to iba zdá. Kvôli tomuto sme predsa do CFR nevstúpili. Za vás hovoriť nemôžem, ale ja som sa chcel len hrať. Bolo také zábavné vytvárať imaginárne postavy, vymýšľať príbehy, falšovať zdroje. Nikomu sme tým neubližovali a dokonca sme mali dojem, že máme v rukách nejakú moc." (s.261). 




Lajka nebola vo vesmíre, Vikingovia objavili Ameriku ako prví, Dumasovi Traja Mušketieri boli prepísaní, archívy Stasi sú falošné, filmové scenáre vyzerajú inak, prípad Roswell je len nafúknutou bublinou. Aj za toto všetko sú zodpovední falzifikátori z medzinárodnej organizácie CFR, o cieľoch ktorej netušia ani jej samotní agenti.   

Sliv Dartunghuver, Islanďan, je čerstvým absolventom geografie. Bol na viacerých pohovoroch, no napokon sa zamestnal až vo firme Balddur, Furuset a Thorberg. Jeho priamym nadriadeným je skúsený Gunnar Eriksson. Už po niekoľkých dňoch Sliv odchádza na služobnú cestu do druhého najväčšieho mesta v Grónsku, kde má za úlohu vytvoriť súvislú správu o miestnej práčovni a jej vplyve na životné prostredie. Sliv si dá na práci záležať, veď napokon je to jeho prvý projekt pre firmu, ktorá ho len nedávno prijala. Napriek tomu, že väčšina informácii v jeho správe je podložená faktami, zistí, že jeho nadriadení správu mierne pozmenii. Sliv je pochopiteľne rozhorčený, no je to len Gunnarov spôsob ako poodhaliť skutočné poslanie firmy, ktorým je skresľovanie informácii, výroba falzifikátov a úprava historických faktov: "... v skutočnosti pracujeme pre tajnú medzinárodnú organizáciu. CFR - to je jej názov - pôsobí na piatich kontinentoch a vo viac ako stovke krajín. Pracovisko v Reykjavíku má štatút pobočky. Nad pobočkami stoja kancelárie a nad nimi zase centrá." (s.31). Celú spoločnosť riadi šesť najvyššie postavených členov, pričom nikto nepozná ciele tejto tajnej organizácie, ktorá tak trochu pripomína spoločnosť Slobodomurárov alebo Iluminátov
Sliv, s Gunnarovou pomocou, napíše prácu o africkom kmeni Krovákov. Práca porotu natoľko zaujme, že Sliv získa prvé miesto v súťaži o najlepší falzifikát. Od tej chvíle má všetky dvere otvorené. Napokon odchádza do argentínskej Córdoby, kde sa stretáva s jednou z najlepších agentiek spoločnosti CFR, krásnou, inteligentnou karieristkou Lenou Thorsenovou. Ich vzťah je neustála súťaž o to, kto je lepší. Lena je Slivovou neoficiálnou šéfkou a túto pozíciu veľmi rada využíva, zatiaľ čo Sliv vyhral medzinárodnú súťaž s už vyššie spomínanou prácou o Krovákoch, v ktorej Lena pred rokmi získala "len" druhé miesto. S tým sa ešte stále nedokázala zmieriť. Sliv nevyužíva všetky svoje schopnosti, akoby sa ešte stále opájal úspechom z víťazstva v súťaži. Svojou neskúsenosťou spôsobí problém takmer svetových rozmerov. Jedna z jeho správ ohrozí fungovanie celej spoločnosti. Na pomoc musia prísť dvaja ostrieľaní agenti, ktorí majú za úlohu zlikvidovať človeka, za ktorého smrť je Sliv tým pádom nepriamo zodpovedný. Dáva v CFR výpoveď a vracia sa späť za mamou do Reykjavíku, kde rúbe drevo, oddáva sa kráse prírody a snaží sa zabudnúť na svoju doterajšiu kariéru. Prejde zhruba pol roka, kým sa zo všetkým        ako - tak vyrovná. Zavolá Gunnarovi, že je pripravený vrátiť sa späť do práce. Gunnar mu napokon prezradí, že žiadne odstránenie človeka sa nekonalo, že povolaní agenti boli v skutočnosti pracovníci CFR, ktorí Slivu len testovali. Sliv odchádza na trojročný výcvik najlepších agentov do ďalekého ruského Krasnojarska. Tentoraz vie, že už nesmie zlyhať, lebo ďalšiu šancu nedostane.   

Zaujímavý nápad, ktorý stojí za sympatickým príbehom. Vyzerá to tak, že niekto nám prináša takú realitu, aká sa mu hodí a svojou činnosťou zároveň posúva vývoj ľudstva o niekoľko rokov dopredu. Nikto však netuší kto za tým všetkým stojí a aké sú  skutočné ciele organizácie. Dej sa začína rozvíjať celkom plynulo, no časom nás zahltí množstvo informácií (často aj nepotrebných a komplikovaných, ja osobne som na niektorých miestach preskakoval aj celé pasáže, hoci pri čítaní to často nerobím). Chýbala mi väčšia dynamika a viacej dramatických scén. Inak z mojej strany spokojnosť, autor nám naservíroval taký ten thriller v štýle Jamesa Bonda, aj keď Sliv nie je našťastie až taký ten super chlap, ktorý stíha súložiť s krásnou ženou a zároveň rozstrieľať polovicu zločincov a ešte do toho aj trápne filozofovať. 
Voľné pokračovanie románu pod názvom Prieskumníci vám prinesiem v zajtrajšej recenzii.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára