piatok 23. septembra 2016

RECENZIA: Jonas Jonasson- Zabijak Anders ( IKAR, 2016 )

„No Zabijak Anders bol teraz, keď začalo prihárať, nervózny. Ak by aj hneď vyčkal  na všetko čomu nerozumie, nebolo by veru veľa o čom hovoriť. A tak sa spýtal, či by bola možná alternatíva, že by v prípade krízy odriekal názvy húb po latinsky, pretože by to znelo veľmi nábožne pre toho, kto sa v tom ako tak vyznal. A uviedol dôkaz:
-Cantharellus cibarius, Agaricus arvensis, uber magnatum...V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen.
-Čo to vraví? – zaujímal sa recepčný, ktorý práve vošiel do miestnosti.
-Nie som si istá, ale myslím si, že práve uctieval kuriatko, šampiňón a možno hľuzovku- odvetila farárka, skôr než sa znova otočila k Zabijakovi a nakázala mu, aby sa ani nepribližoval k tomu, čo práve povedal, a už vôbec nie k muchotrávke, nech už sa volá akokoľvek“(s.171).   

Súčasné Švédsko. Zhodou okolností sa jedného pekného dňa dá dokopy zvláštna trojica. Farárka Johanna Kjellanderova, ktorú otec už od detstva neznášal, recepčný Per Persson, ktorého dedo prišiel zhodou nešťastných náhod o miliónový majetok a samotný Zabijak Anders, trojnásobný vrah. Vďaka novinám a internetu sa stane z Andersa doslova mediálna hviezda. Objednávky na zastrašovanie osôb sa len tak hrnú. Keď sa zdá, že trojica začne úspešne bohatnúť, farárkin výklad biblie prevráti Andersovo zmýšľanie o živote úplne naruby. Rozhodne sa, že bude vo veľkom prispievať na dobročinné spolky. Farárka a recepčný vymyslia nový plán ako zbohatnúť. Zo Zabijaka Andersa spravia pastora a od tej chvíle sa dobročinné príspevky len tak hrnú. Bohužiaľ proti sebe poštvú celé švédske podsvetie, daňovú kontrolu aj políciu...

Kým Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol bola trefa do čierneho, Analfabetka, ktorá vedela počítať sa už len zviezla na úspechu predošlého románu, Zabijak Anders je už nanajvýš ak tak priemerný román, aj to s privretím očí celej rozvetvenej rodiny. Navyše, aj keď sa román tvári ako vtipný a plný čierneho britského humoru, vyvoláva skôr rozpaky a chvíľky trápnosti. Preto ak túžite po príjemnom severskom rozptýlení, siahnite radšej po Zločineckom gangu penzistov. V prípade ak máte nejaké peniaze navyše, urobíte lepšie, keď sa nenecháte zlákať pútavým obalom knihy a predošlými autorovými literárnymi úspechmi  a investujete radšej do iného diela. 


HODNOTENIE:  *** 
  










Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára