nedeľa 25. septembra 2016

RECENZIA: Harper Leeová – Postav hliadku ( IKAR, 2016 )

Dobre, ak mi nedovolíš odcitovať Melbourna, poviem ti to vlastnými slovami: priatelia ťa potrebujú vtedy, keď konajú nesprávne, Jean Louise. Nepotrebujú ťa, keď konajú správne...“ (s.290).

Ako to už v pokračovaniach často býva, nedosahujú úroveň originálu. Rovnako je tomu aj v tomto prípade.

 Jean Louise Finchová  (prezývaná Scout ) sa po rokoch ako dvadsať šesťročná mladá žena vracia  z New Yorku do rodného mestečka Maycomb. Jej brat Jem pred rokmi tragicky zahynul a jej otec Atticus je členom rasistickej organizácie, ktorá funguje pod názvom Rada občanov. Pre Scout je to prirodzene šok. Navyše sa na scéne zjavuje mladý začínajúci právnik menom Henry, ktorého si Atticus po Jemovej smrti akoby vnútorne adoptoval.

Pokračovanie slávneho románu je menej príbehové a viacej filozofické. Postava mladej Scout pripomína svojim správaním a názormi seriálovú doktorku Quinnovú alebo Annu zo Zeleného domu. Problém rasizmu je vo voľnom pokračovaní ešte výraznejší, lebo spôsobí rozkol priamo v rodine Finchovcov.

Nemá to silu originálu, no keď romány nebudeme za každú cenu porovnávať (čo je v podstate nemožné ) Postav hliadku je kvalitnou knihou, ktorá zaujme najmä svojimi názormi na dodnes pretrvávajúci problém rasizmu.  


HODNOTENIE:  ***


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára