nedeľa 18. septembra 2016

RECENZIA: David Mitchel – Trinásť mesiacov ( Mladá fronta, 2014 )

„Jáj sem kluk. Je mi třináct. Sama jste řekla, že je to nešťastný věk, když je někomu třináct, a to je teda fakt. Když mezi ně nezapadnete, udělají vám ze života peklo“ (s.180).

Čiastočne autobiografický príbeh trinásťročného Jasona Taylora, ktorý vyrastá na anglickom vidieku 80tych rokoch, v časoch, keď v krajine vládne pevnou rukou Železná lady. Jason sa v mnohom odlišuje od svojich rovesníkov. Tajne píše poéziu, často vedie vnútorný monológ, sleduje politiku a pre svoj handicap (koktanie) je vďačnou obeťou šikanovania. 

Silným dojmom na mňa zapôsobila kapitola pod názvom „Skaliská“, v ktorej je prepojený vzťah Jasonových rodičov s bitkou o Falklandy. 

Opis Anglicka v 80tych rokoch a sympatický chalan Jason Taylor vás okamžite vtiahnu do deja. Ani detstvo nemusí byť vždy romantické, nevinné, šťastné a rozprávkové. Ale v každom prípade je pre väčšinu z nás nezabudnuteľné. Jason Taylor je drsnejšou formou Adriena Molea, Kevina Arnolda zo seriálu Báječná léta, postavou z románu Johna Greena (bez tej romantickej podoby). 

David Michell napísal skvelý román. Nič viac. Nič menej. A že sa vám usadí v hlave, to si píšte.


HODNOTENIE:   ****

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára