nedeľa 25. februára 2018

RECENZIA: Martin Suter - Slon (Metafora, 2017)

HODNOTENIE:  ***

   "Muž sáhl do tašky, opatrně z ní vyndal ružového slona na hraní a položil ho na vyšetřovací stul.
Valerie se zašklebila. Ten muž si z ní utahoval. Nebo to nemá v hlavě úplně v pořádku. To se v prostředí závislých stávalo často.
     Hračka se však najednou pohnula. Chobot se stočil, malé tělíčko se otřáslo a něco mu vyteklo z pusy. Bytost začala zvracet. 
      Valerie si dala ruku před ústa, jako by chtěla potlačit výkřik. Ten muž měl pravdu, něco takového jěště nikdy neviděla. Byl to maličký slon, nanejvýš čtyřicet centimetru dlouhý a třicet vysoký. Měl proporce mláděte a kuži...
marcipánového prasátka! Jen trochu vrásčitější. A ružové chloupky na hřbetu." (s.65).  



Schoch bol kedysi úspešný muž, ktorý pracoval v bankovníctve. No potom sa jeho život zvrtol a už deväť rokov žije ako bezdomovec. Takmer s nikým sa nerozpráva, udržuje si od ľudí odstup a keď sa mu pošťastí, kúpi si nejakú tú fľašku lacného alkoholu a niekde v kúte sa v tichosti opije. Aj preto výjav malého ružového svietiaceho slona, ktorý sa jedného dňa záhadným spôsobom ocitne v jeho úkryte, pokladá za dôsledok nadmernej konzumácie vína. Lenže ten slon je skutočný! Ružový slon je úspešným výsledkom pokusov genetického inžiniera doktora Rouxa. Roux už niekoľko mesiacov tajne spolupracuje s majiteľom cirkusu Pellegrinim, ktorý vlastní niekoľko sloníc. Roux vie, že v malom ružovom slonovi sa skrýva obrovský komerčný potenciál. Mohol by sa stať domácim miláčikom rovnako ako mačka, pes alebo prasiatko. Spojí sa preto s čínskymi obchodníkmi, ktorí sú ochotní vložiť do jeho experimentu obrovskú sumu peňazí. Lenže toto sa nepáči barmskému zaklínačovi slonov - Kaungovi a preto malého slona, ktorého pomenuje Barisha, unesie. Keď ho počas prenasledovania začnú ľudia doktora Rouxa dobiehať, ukryje slona v jednom z mestských kanálov, kde sa ho ujme už vyššie spomínaný bezdomovec Schoch a začne sa o neho starať. Sloník dostáva nové meno. Sabu. Lenže Sabu je na pokraji síl a preto ho vystrašený Schoch zanesie k mladej veterinárke Valerii. Svietiaci sloník pije mlieko z fľaše a pojedá rôznu zeleninu. Postupne sa dáva dokopy a naberá na sile. Lenže doktor Roux s Číňanmi sa len tak ľahko nevzdávajú. Sú rozhodnutí svoj poklad za každú cenu získať späť.

Román je charakterizovaný ako napínavý thriller, čo ma celkom pobavilo, lebo od tohto žánru má, podľa môjho názoru, na míle ďaleko. V každom prípade treba autorovi uznať originálny nápad a celkom svieži príbeh, ktorý však nijak zvlášť nevyčnieva z priemeru. Kniha je písaná formou denníku, čím sa stáva prehľadnejšou. Príbehy jednotlivých postáv sa prelínajú, aby na konci vyústili do (veľkého?) finále. Ako jednorázová záležitosť na pobavenie môže byť. Ale to je asi tak všetko. Pokiaľ ste však fanúšikmi malých ružových svietiacich slonov, možno vás príbeh chytí za srdce. To, že všetko napokon skončí (vytúženým?) happyendom, hádam ani nemusím dodávať.   

        

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára