nedeľa 11. februára 2018

RECENZIA: Jandy Nelson - Dám ti aj slnko (Slovart, 2015)

HODNOTENIE:   ***

"- Môžem si ju zobrať? -
Tak to je šok. Ešte nikdy odo mňa nepýtala kresbu. Nerád sa s nimi lúčim.                    - Pouvažujem o tom za slnko, hviezdy, oceány a všetky stromy, - odpoviem, lebo viem, že nebude súhlasiť. Jude vie, ako veľmi chcem slnko a stromy. Takto si delíme svet už od piatich rokov. Momentálne som na koni - prvý raz v živote mám vládu nad svetom na dosah ruky.
- Robíš si srandu?  - povie a narovná sa. Štve ma, aká je vysoká. Ako keby ju cez noc naťahovali. - Veď by mi zostali len kvety. -
- Fajn, pomyslím si. Nikdy to neurobí. Vybavená vec. Lenže nie je. Natiahne ruku, nadvihne skicár a zahľadí sa na portrét, akoby čakala, že Angličan prehovorí.
- Okej, - povie. - Stromy, hviezdy, oceány. - 
- A slnko Jude. -
- No dobre, - prekvapí ma. - Dám ti aj slnko. - (s.79)




Noe a Jude Sweetwineovci majú trinásť a sú dvojičky. Noe najradšej zo všetkého maľuje obrazy a všade chodí so skicárom. Okrem toho si začne uvedomovať, že je gej. A je vďačným terčom šikany zo strany ostatných chalanov. Jude tiež rada maľuje, ale oveľa viacej ju zaujímajú chalani. Inak žijú klasické životy strednej vrstvy. Majú otca a mamu, ktorí žijú, ako sa zdá, v šťastnom manželstve. Jude spraví Noemu na jednom z večierkov niečo, čo sa len tak nedá odpustiť. Ale to nie je jediný podraz z jej strany, ktorého sa dopustí voči bratovi.

O tri roky je všetko inak. Noe sa prekvapujúco nedostane na vysnívanú prestížnu umeleckú školu, na rozdiel od sestry. Jude však po matkinej smrti (zahynula pri autonehode), trpí depresiami a je totálne vyhorená. Často sa rozpráva so svojou mŕtvou babičkou, ktorá jej dáva užitočné rady do života, na rozdiel od ducha jej mŕtvej mami, ktorý jej len komplikuje život. Vnútorný pocit jej našepkáva, že jediné, čo ju dokáže z tohto stavu dostať, je náročná práca na kamenej soche. Zájde preto za uznávaným umelcom Guillermom Garcíom, ktorý býva v ateliéri spoločne s mladým fotografom, Oscarom. Jude sa do Oscara zamiluje, ale robí všetko preto, aby sa týmto citom za každú cenu ubránila. 

Noe prežíva intenzívny vzťah s veľmi zaujímavým chalanom menom Brian Connelly. "Keby som si mal vybrať, či chcem pozorovať Leonarda pri práci na Mone Lise, alebo ísť s Brianom v noci na strechu - bral by som strechu, naozaj." (s.102).
Hoci sa Noe stáva idolom mnohých dievčat, on má oči len pre svojho priateľa. Jeho vzťah so sestrou za tie tri roky ochladol, stretávajú sa len sporadicky. 
Obaja sa, aj keď každý iným spôsobom, dozvedia nepríjemnú pravdu o vzťahu svojich rodičov. To ich paradoxne opäť zblíži. Noe sa konečne zmieri s faktom, že na vysnenú umeleckú školu sa nedostal a vezme sestru za mesto, kde jej ukáže svoje dlho ukrývané umelecké dielo...

V rozprávaní príbehu sa striedajú obaja súrodenci. Kým je rozprávačom Noe, román je emocionálne vyvážený, netlačí zbytočne na čitateľove city, drží si štýl obľúbených "Greenoviek." Keď si však slovo vezme Jude, je to zbytočne presladené, uplakané a patetické. 
Jednotlivé kapitoly sú obohatené o viaceré kresby a citáty, ktoré si vymýšľa, alebo ich upravuje najmä Jude. Niektoré sú naozaj vtipné a trefné: " - Pravoruké dvojča hovorí pravdu, ľavoruké klame - (Noe a ja sme ľaváci)." (s.146). 

Aj keď mám rád tínedžerské romány (najmä v poslednom čase sa kvalitatívne veľmi zlepšili a neraz dosahujú lepšiu úroveň ako klasické knihy pre dospelých), Dám ti aj slnko ostal niekde na pol ceste. Výsledkom autorkinej snahy je priemerné dielo, ktoré malo, podľa môjho názoru, lepší potenciál. K zemi ho však ťahajú uplakané patetické pasáže, ktoré pôsobia až príliš umelo.         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára