utorok 22. januára 2019

Simon Mawer - Pražská jar (Kniha Zlín, 2018)

HODNOTENIE:   ****                            KNIHA MESIACA JANUÁR 

" - Tak si hodíme mincí, - rozhodne.  - Když padne hlava, pokračujeme podle plánu. Když orel... - 
otočí v ruce minci. Německá marka. Na rubu je skutečně obrázek orla. 
- ...Tak jedeme do Prahy, - odpoví Ellie.
- Pokud nás tam vubec pustí. -
- Pokud ne, vrátime se k puvodnímu plánu . - Spor je vyřešený. Všechno vyřeší hod mincí. Peníz zasviští vzduchem a dopadne jim k nohám. - Orel -" (s.180).

"Nejsme přece na nic vázaní. Nic nemusíme. A tohle... Tohle bude jednou kus historie a nás by mohlo mrzet, kdybychom u toho nebyli. Do Itálie nebo do Řecka mužeme jet kdykoliv. Ale Československo, tam se věci dějí teď! - " (s.180). 



 Rok 1968. Eleonor Pikeová pochádza z lepšej anglickej rodiny a študuje angličtinu. Je tesne po rozchode so snúbencom Kevinom. James Bortwick je nevýrazný chalan, ktorý má minimum skúseností s dievčatami. Popíja pivo a študuje prírodné vedy. Keď sa jedného dňa stretnú v podniku a trochu sa pripijú, dohodnú sa, že v lete si spravia taký trip po Európe. 
Sam Warehame pracuje ako tajomník britského veľvyslanca v Československu. Je v strednom veku a prežíva partnerskú krízu so svojou príťažlivou partnerkou, pracujúcou na ministerstve, Stephanie. Osobne sa pozná s viacerými známymi osobnosťami, medzi inými napríklad s Francúzskou Madeleine Whitakerovou, bývalou manželkou československého ministra zahraničia Jána Masaryka. Sam sa zoznámi s krásnou českou študentkou Lenkou Končekovou, ktorá je dcérou bývalého vysoko postaveného československého politika, ktorý sa stal obeťou obludných monsterprocesov v päťdesiatych rokoch. Medzitým sa okolo štátnych hraníc zhromažďujú armády spriatelených krajín. 
Eleonor a James cestujú po Európe a postupne sa zbližujú. O ich ceste rozhoduje náhoda. Zakaždým, keď padne voľba, že do ktorej krajiny sa vyberú, hodia si mincou. Cestou sa zoznámia s heavy metalovou skupinou Ides of March, ktorá smeruje do Československa. Navštíviť túto krajinu ich však nepriamo prinúti úchvatný koncert Brigit Ecksteinovej s dirigentom Genadiiom Jegorkinom a virtuálnou huslistkou Nadeždou Pankovovou. Medzitým prítomnosť tankov na štátnych hraniciach prudko narastá. Jednotlivé ambasády sú veľmi znepokojené. Keď napokon príde k obsadeniu krajiny, všetci sú zdesení. Sam uteká na britské veľvyslanectvo, Eleonor a James, spoločne so svojimi priateľmi, Jitkou a Zdeňkom, idú do ulíc... Lenku nešťastnou náhodou zasiahne zblúdilá guľka...

Výborný román, ktorý úžasným spôsobom približuje atmosféru tesne pred vstupom vojsk varšavskej zmluvy do Československa. Akurát záverečná pasáž,odohrávajúca sa v uliciach Prahy, trošku presahuje hranicu akčnosti. Skvelé postavy, odkazy na dejiny Československa (Benešove dekréty, Kafka, Hašek...). Atmosféra slobody, nádeje a prebúdzania. Treba vyzdvihnúť aj obálku knihy, ktorá výborne dotvára obsahovú stránku. Takýmto spôsobom by sa mali učiť dejiny.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára