nedeľa 20. januára 2019

RECENZIA: Alban Traquet - Roman Abramovič - Futbal, ropa, moc (Mladá fronta, 2011)

HODNOTENIE:   ***

"Chceme dobýt Londýn. Jsme v jednom ze dvou či tří nejduležitejších hlavných měst na světě, to je ohromná výhoda. Arsenal v Londýně nic neznamená. Když se však zmíníte o Chelsea, lidi si ji automaticky spojí s našim městem. Chelsea, to je stylová, mladá čtvrť, synonymum hudby, umění, zábavy a módy. Chelsea je fotbal, Chelsea je Londýn. Našim cílem je tuto identitu ztělesnit." (s.110). Peter Kenyon, jeden z najbližších spolupracovníkov Romana Abramoviča v Chelsea Londýn. 




Roman Abramovič je známy predovšetkým ako majiteľ futbalového klubu Chelsea Londýn. Životopisná kniha mapuje Abramovičovo ťažké detstvo, jeho život v Moskve, keď sa po boku najvplyvnejších oligarchov zaradil medzi ruskú smotánku. Napätá politická situácia ho neskôr donútila opustiť krajinu a usadiť sa v Londýne. Prostredníctvom miliónov dolárov spravil zo špičkového anglického futbalového klubu svetový veľkoklub a ako gubernátor čukotského mesta Anadyr, dopomohol svojimi dolármi v rozvoju tejto bohom zabudnutej oblasti. Roman Abramovič je vo svojej podstate obyčajný špekulant, ktorý sa naučil pohybovať medzi mocnými, vďaka čomu si nahonobil rozprávkový majetok, prostredníctvom ktorého si plní svoje sny. Nič menej a nič viac. 
K najzaujímavejším kapitolám knihy patrí Abramovičovo detstvo, jeho spoločenský vzostup a pôsobenie v Chelsea Londýn. Tých, ktorých zaujíma kontroverzná osobnosť Romana Abramoviča, užitočný materiál, pre ostatných len priemerná kniha, ktorou si skrátite jedno popoludnie.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára