sobota 26. novembra 2016

RECENZIA: Václav Chochola –Jako vrána na Beckhama (Odeon, 2009)


HODNOTENIE:   ***


„-Znáte toho chlápka? –zeptá se po chvíli. –Angličan to je, fotbalista. Už skoro ani nehraje, existuje jako marketingový práva. Fotbalista, kterej nekope, protože je na to moc drahej. Má moc velký bonusy za odehraný utkání a vstřelený góly, moc vysokou poistku a moc rozjednanejch smluv na to, aby ho jen tak pustili na hřiště. Ale zároveň byl moc drahej na to, aby nehrál. Tak ho odlifrovali do Státu, ať ze svýho markeningovýho potenciálu vytěží, co se ještě vytěžit dá. Seženou za něj novýho, levnějšího Beckhama někde v Číně nebo v Indii, aby se dostali na nový trhy. Každej malej Číňan si pak koupí dres s velkým Čangem, prvním Číňanem v Realu Madrid, Ind prodá kolo a koupí si satelit a předplatí klubovej kanál, aby neprošvihnul hbitýho Guptu v dresu bílýho baletu. Chápete, nejde už o to, jak dobrýho fotbalistu kdo koupí, v první řadě jsou duležitý marketingový ukazovatele. Ale vráně je to jedno! – skoro vykřikne. –Vrána na Beckhama prostě sere. Vysere se i na Guptu. Sere na marketing. Ji zajímaj vlastní střeva, vlastní nepohoda“ (s.259 ).    

Ako to dopadne, keď sa vyberú na road movie talentovaný futbalista tureckej ligy- Julek, jeho brat a zároveň hlavná postava románu –internetový maniak a zbohatlík v jednej   osobe –David, zvedavý novinár Hary Horn a technik Ondřej. Jeden z nich príde počas cesty o život a ďalší traja sa to budú snažiť rozdýchať.

Skryté kamery, narušenie súkromia, korupcia v športe, jednoducho neutešený obraz dnešnej doby.




Román o nenaplnených ambíciách, podplácaní, povrchných vzťahoch a hľadaní nádeje. Silné miesta striedajú slabšie, niektoré myšlienky sú zaujímavé, iné zbytočné. Taký čistý stred, ktorý neublíži a celkom poteší. Román ako stvorený na bezstarostnú víkendovú pohodu. 








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára