sobota 12. augusta 2017

RECENZIA: Emma Donoghuová - Prevtelenie (Ikar, 2017)

HODNOTENIE:    ***

"- Chcete povedať, že sa z Anny stáva plaz?- Chcelo sa jej kričať.
-Učenci a bádatelia podchvíľou objavia v odľahlých kútoch zemegule javy, ktoré sa na prvý pohľad zdajú nevysvetliteľné, je tak? Čo ak je naša malá priateľka úplne novým druhom?- McBreartymu sa od vzrušenia roztriasol hlas. - Bytosť, ktorá do budúcna ponúka nádej pre celú ľudskú rasu! -" (s.195). 



Do Írska, ktoré je ešte stále plné povier, mýtov, náboženských legiend, prichádza zdravotná sestra z Anglicka - Elizabeth Wrightová, prezývaná Lib, aby pomohla jedenásťročnej Anne ODonnellovej, ktorá odmieta jesť a hrozí, že zomrie na podvýživu. Mestečko je plné ľudí, ktorí veria, že Anna je zázračné dieťa, ktorá dokáže uzdravovať chorých. Ona sama je presvedčená o tom, že jej jediným pokrmom je nebeská manna. Lib je zúfalá. Proti nej stojí farár, rehoľná sestra Michaela, starý lekár McBrearty, celá rodina ODonnellovcov, ale aj miestni obyvatelia, pre ktorých predstavuje Anna skutočný zázrak. Aspoň že si Lib získa priazeň Williama Byrneho, známeho novinára ktorý je ochotný jej pomôcť so záchranou malého dievčatka. Nie je však na to už príliš neskoro?

Lib predstavuje tú pokrokovejšiu časť Británie, zatiaľ čo obyvatelia malého írskeho mestečka stále žijú v tmárstve a náboženskej zaslepenosti. Netušíme v ktorom období sa príbeh odohráva, ale ono to vlastne ani nie je podstatné. Celou knihou sa tiahne atmosféra strachu, tajomnosti a temných síl. Akoby zlo stálo po celý čas priamo za dverami a čakalo na najvhodnejší okamih, kedy potiahne kľučkou...Občas budete mať pocit, sa ocitáte vo filme Vymietač diabla alebo Čarodejnice zo Salemu. 
Lib je ateistka, a o to ťažie je pre ňu prijať všetky tie veci, čo sa okolo nej dejú: -A napriek všetkému, čo sa tu odohralo, ste zostali veriaci? - Bola to veľmi osobná otázka, ale už hodný kus išli po ceste vedľa seba, a tak nadobudla pocit, že formálna zdvorilosť by bola zbytočná.-
Byrne prikývol. -Zvláštne, ale som. Ani utrpenie, ktorého som bol svedkom, ma nezbavilo viery. A čo vy, Elizabeth Wrightová? Vy sa bez Boha zaobídete, však?-
Zmeravela. Povedal to tak, akoby bola striga, čo v slabinách vzýva Lucifera. - Z akého dôvodu si myslíte, že...-
-Madam, vy ste sa opýtali mňa - skočil jej do reči. - Veriaci človek takú otázku nepoloží.-" (s.167).

Zaujímavý príbeh, ktorý sa inšpiroval skutočnými udalosťami, má v sebe tajomné napätie a výbornú atmosféru, nevieme sa dočkať, kedy sa dozvieme, čo za všetkými tými záhadnými udalosťami stojí, no bohužiaľ autorka z toho mohla vyťažiť ešte o niečo viac. Je to podobné, ako keď sledujete perfektný horor, všetko je nastavené ako má byť, už tŕpnete, čo na vás vyskočí spoza rohu a ono sa to len ťahá a ťahá, až z vás to príjemné mravčenie pomaličky vyprcháva, aby napokon upadlo úplne dostratena. Škoda, mohol to byť výnimočný román za päť hviezdičiek, takto príbeh len lavíruje medzi priemerom a výnimočným zážitkom.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára