pondelok 24. septembra 2018

RECENZIA: Mark Lawrence Schrad - Dejiny písané vodkou Premedia, 2017)

HODNOTENIE:   ****

"Vodka je historicky hlavný styčný bod medzi ruským štátom  a spoločnosťou, ako je súčasne aj útechou utláčaných a príčinou ich biedy. Vodka je spôsob, akým sa ruský štát nadraďuje  nad jednotlivca, ale aj cesta, akou sa spoločnosť štátu vyhýba. Moc cárskeho impéria bola prevažne vybudovaná na vodke, a preto je možné povedať, že keď impérium zachvátili plamene revolúcie, čiastočným vinníkom  bola vodkou presiaknutá politika. Vodka pomáha udržiavať Rusov povoľných a pasívnych, no vodka zohrala  úlohu aj v každom ruskom prevrate a poháňala každú ruskú revolúciu. Vodka oslavovala medzinárodný mier a pomohla Rusku dostať sa na pokraj vojny. Vodka občas pomohla zachrániť Rusko pred zahraničnou inváziou, no častejšie urýchlila jeho vojnovú porážku. A podobne ako politika presiaknutá vodkou pomohla  doraziť cárske impérium, tomu istému pomohla o storočie neskôr aj v prípade sovietskeho nástupcu. Vodka nie je iba zdrojom nesmiernych príjmov, ale používa sa aj ako platobná mena. Po páde komunizmu vodka uľahčila celkovú demodernizáciu ruského hospodárstva a spoločností, súčasne však rozpútala v mierovej histórii sveta dovtedy nevídanú demografickú katastrofu. Politika presiaknutá vodkou je preto v mnohých smeroch kľúčom k pochopeniu búrlivej ruskej minulosti, súčasnosti i budúcnosti." (s.26).  




Vodka je symbolom Ruska a po prečítaní tejto knihy zistíte, akú dôležitú úlohu zohrala (a ešte stále zohráva) v jeho bohatých a pestrých dejinách. Autorovi knihy treba uznať, že si dal na diele záležať a odviedol poriadny kus práce. Výsledkom je famózna a originálna štúdia, ktorá rozhodne stojí za pozornosť.
Začíname, ako inak, Stalinom a jeho vládou, ktorá bola presiaknutá najslávnejším ruským alkoholom. Stalin, najmä v neskoršom období svojho panovania, usporadúval preteky v pití, ktoré odrovnali viacerých významných súdruhov. Lenže dejiny písané vodkou majú v Rusku oveľa dlhšiu tradíciu. O tom by vedeli svoje Ivan Hrozný, Peter Veľký, Katarína Veľká, neskôr Chruščov, Brežnev, Jeľcin..
Kniha amerického autora je veľmi podrobná a rozoberá mnohé oblasti, do ktorých slávny alkohol zasahuje. Dozvieme sa, ako tento kultový nápoj ovplyvnil ruských disidentov, pár slov je venovaných Pochlebinovi, ktorý veľmi svojským spôsobom vysvetlil, prečo je vodka ruský vynález a zachránil tak milióny dolárov pre domácu ekonomiku, zistíme akým spôsobom sa sa stala vodka zdrojom korupcie, dozvieme sa o autorovi a diele, ktoré svojim dosahom významnejšie ovplyvnilo Rusov ako Dostojevskij alebo Marx, samozrejme nemôže chýbať kapitola, ktorá odhaľuje vzťah ruskej armády k vodke (vojna s Napoleonom, Krymská vojna. Rusko - Japonská vojna, prvá svetová vojna, výrazný vplyv vodky na revolúciu, druhá svetová vojna...). Postupne sa prepracujeme až do súčasnosti, v ktorej zvádzajú náročný boj s alkoholizmom v Rusku Medvedev spoločne s Putinom. A hoci sú výsledky naďalej alarmujúce (úmrtnosť mužov v nízkom veku, klesajúca pôrodnosť u žien, vysoký počet vypitého alkoholu na jedného obyvateľa), treba povedať, že situácia sa predsa len mierne zlepšuje. 
Autor knihy, Mark Lawrence Schrad, je americký rusista a politológ. Pôsobí na univerzite vo Filadelfii, kde prednáša a vedie semináre o ruskej politike a histórii, postkomunistickej demokatizácii, komparatívnej politike, medzinárodnom práve, medzinárodných organizáciách a globalizácii. Treba zdôrazniť, že svojou knihou sa v žiadnom prípade nesnažil zdiskreditovať Rusko ani ruský národ, práve naopak, viackrát sa ho vo svojej publikácii zastal. Hovorí sa, že ruské dejiny je ťažké pochopiť, no táto kniha by vám v tom mohla istým spôsobom aspoň trochu pomôcť. A navyše je písaná pútavým spôsobom.

"Andrej Zabolockij - Destajovskij, agrárny reformátor z 19. storočia, spomína na svojich potulkách po vzdialených oblastiach Ruska poľutovaniahodné - no typické - využívanie náboženských sviatkov ako dôvodu opíjať sa. Keď dorazil do jednej dediny, všade sa pilo a hodovalo.
" - Čo to oslavujete a prečo ste opití?- spýtal sa jedného roľníka. 
-  Ako to myslíte? Dnes je Nanebovstúpenie matky Božej! - odpovedal mu opilec a potuteľne dodal: -Vari ste o nej nepočuli? -
- Ale Nanebovstúpenie bolo včera! -
- A čo? Musí sa na to piť tri dni, - odpovedal roľník.
-A prečo tri dni? začudoval sa Zabolockij - Desjatovskij. - To tak prikázala matka Božia? -
- Samozrejme, že prikázala. Naša svätá matka dobre vie, ako my roľníci radi pijeme! -" (s.96).       

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára