pondelok 3. septembra 2018

RECENZIA: Antal Szerb - Cesta mesačného svitu (Zelený kocúr, 2018)

HODNOTENIE:   ****                      KNIHA MESIACA SEPTEMBER

"Mihály ho počúval. Ide domov. Znova sa pokúsi o to, čo sa mu nepodarilo za pätnásť rokov: konfrontovať sa. Možno teraz sa mu to podarí. To je jeho osud. Vzdáva sa. Fakty boli silnejšie než on. Nedá sa ujsť. Oni sú vždy silnejší, otcovia, Zoltánovia, firmy, ľudia." (s.279). 




Príbeh nás vráti do tridsiatych rokov dvadsiateho storočia. Mihály je mladý muž z dobre situovanej rodiny, ktorý sa len nedávno oženil a momentálne si užíva, spoločne so svojou manželkou Erszi, svadobnú cestu v Taliansku. Erszi kvôli Mihálymu opustila svojho predchádzajúceho partnera Zoltána Patakiho. A práve na svadobnej ceste sa začnú Mihálymu vracať postavy a udalosti z minulosti, o ktorých si myslel, že ich už dávno pochoval vo svojom vnútri. Všetko to odštartuje (náhodné?) stretnutie s bývalým spolužiakom a kamarátom Jánosom Szepetnekim, malým špekulantom, klamárom a podvodníčkom. János bol kedysi členom partie, ktorá mala na Mihályho výrazný vplyv. Okrem Jánosa to bol aj uzavretý čudák so sklonmi k samovražde Tamás Ulpius, veľký bohém a pôžitkár židovského pôvodu Ervi a Tamásova sestra Éva, do ktorej boli všetci v partii, vrátane Mihályho, zamilovaní. Aby Mihály vyriešil svoje záležitosti z minulosti, rozhodne sa svoju manželku opustiť a vykročiť v ústrety neznámemu. Na svojej ceste po Taliansku stretáva skúseného anglického lekára Ellesleyho, ktorý pracuje v maličkom mestečku Foligno, mladú, trochu naivnú Američanku Milicent, s ktorou prežije krátky románik, záhadného muža menom Waldheim a vešticu Vanninu, ktorá mu prezradí viaceré tajomstvá. Keďže Mihály nevidí zo svojej situácie žiadne východisko, rozhodne sa spáchať samovraždu...

Veľmi zvláštny román, ktorý miestami akoby lavíroval až na hranici paródie. Inokedy je vážny, až to mrazí. V pasážach, v ktorých si Mihály spomína na svoju mladosť, kniha pripomína vynikajúci román Donny Tartt - Tajná história. Antal Szerb je novodobo objavený maďarský autor, ktorý sa až prekvapujúco dobre číta aj v súčasnosti. Výborný príbeh, ktorý nemá extra dynamický spád, napriek tomu vás dokáže udržať v napätí až do poslednej strany. Postavy v románe sú výrazné osobnosti, ktoré v sebe nesú silné psychologické bremeno. Každá z nich má svoje kladné aj záporné stránky, ani jedna nie je vyslovene čiernobiela.  Dielo maďarského spisovateľa rozhodne stojí za pozornosť a pevne verím, že to nie je posledná autorova kniha, ktorá bude preložená do slovenčiny.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára