nedeľa 2. septembra 2018

RECENZIA: Fiona Mozleyová - Kráľovstvo Elmet (Odeon, 2018)

HODNOTENIE:   ***                           KNIHA MESIACA SEPTEMBER

"Šlo mu o to, aby nás pripravil na veci, ktoré bežným zrakom nevidno. Chcel nás zoceliť, aby sme vládali bojovať proti temnote sveta. Čím viac budeme pripravení, no pravda je, že v našich životoch sme svet veľmi neokúsili. Počuli sme o ňom svoje, ale to je všetko." (s.78).




Cathy a Daniel sú súrodenci. Cathy má pätnásť a Daniel štrnásť. Vychováva ich viac menej otec, ktorého krstné meno je John, spoločne so starou mamou a opatrovateľkou Vivien. Otec si zarába ako boxer. Po tom, čo od neho odišla manželka, pretĺka sa, ako sa dá. Napriek neľahkému životu ostáva čestným človekom, ktorý učí svoje deti, že sa nemajú báť postaviť nespravodlivosti a bezpráviu. Bývajú v starom zrube hlboko v lese, na pozemku, ktorý patrí istému bohatému mužovi menom Price. Pán Price má dvoch synov. Charlieho a Toma. Obaja sú si vedomí svojho postavenia. Neustále sa narážajú do súrodencov a robia im zle. Pán Price si zmyslí, že sa Johna nadobro zbaví a to len preto, lebo mu je už dlhé roky nesympatický. Sú v tom však aj nevyrovnané účty z minulosti. A tak pán Price navrhne Johnovi súboj o zrub. Teda v podstate o všetko. Boxerský zápas je však len predzvesťou veľkej tragédie, ktorá nadobudne rozmery antickej drámy...

To, čo atmosférou dlho pripomína pohodové seriály Domček v prérii alebo Doktorka Quinnová, sa v závere mení na veľkú drámu, ktorá neuveriteľne graduje. Román stojí rozhodne za prečítanie, je v ňom viacero silnejších pasáži, no osobne mi prekážali príliš zdĺhavé opisy, ktoré dve tretiny príbehu značne spomaľovali. Z postáv vyniká jednoznačne Cathy, ktorej sekunduje jej brat Daniel, ktorý je zároveň aj rozprávačom príbehu. Páčil sa mi záver, ktorý vám samozrejme neprezradím, no sklamaní rozhodne nebudete. Román si viem predstaviť ako predlohu pre film, určite by to stálo za zváženie. Pokiaľ ide o záverečné hodnotenie, nie sú to úplne štyri hviezdičky, ale také lepšie tri rozhodne áno.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára