nedeľa 9. septembra 2018

RECENZIA: Irwin Shaw - Mladé levy (Obzor, 1968)

HODNOTENIE:   ***                        NAŠA (HISTÓRIA) OSMIČKOVÁ

" - Musíš mi sľúbiť, Noah, - zašepkal Burnecker, - že sa nedáme roztrhnúť. Nikdy! Nech sa akokoľvek pokúšajú! Sľúb mi to!
- Noah sa rozplakal, slzy sa mu mäkko, nezadržateľne kotúľali po lícach nad priateľovou úzkostnou, mystickou vierou.  - Pravdaže, Johnny, - povedal. - Spoľahni sa, Johnny. - A na chvíľu veril spolu s Burneckerom, že je to akési znamenie, že hocičo ich ešte postihne, prežijú to, ak nejakým spôsobom ostanú vovedne. - " (s.535). 




Príbeh odohrávajúci sa prevažne v období druhej svetovej vojny sa začína v rakúskom alpskom mestečku, v ktorom prázdninuje mladá Američanka Margaret Freemantlová. Táto nenápadná kapitolka akoby predznamenala blížiacu sa katastrofu v podobe fašistického Nemecka. Skryté zlo sa šíri všade naokolo, vrátane rečí miestnych obyvateľov.
V Hollywoode sa stretávame s talentovaným scenáristom Michaelom Whitacreom,, ktorý do seba leje jednu fľašu whisky za druhou a lieta za každou ženskou sukňou. Aj preto sa jeho manželstvo s Laurou postupne rozpadáva. Aby našiel nový zmysel života a zabil smútok, dobrovoľne narukuje do vojny. 
Noah Ackerman je študent židovského pôvodu, ktorý sa snaží zo všetkých síl tejto nálepky zbaviť. Nedávno mu zomrel otec a on sa snaží s jeho smrťou vyrovnať. Zamiluje sa do krásneho dievčaťa Hope a jeho jediným priateľom je talentovaný mladý muž menom Roger. Noah má nepokojnú povahu, napriek nepriaznivému zdravotnému stavu sa snaží za každú cenu dostať na front a bojovať. Rešpekt medzi vojakmi si získa tým, že napriek nízkemu vzrastu sa dokáže do ringu postaviť komukoľvek. Stretáva sa s Michaelom Whitacreom a predovšetkým s Johnnym Burneckerom, s ktorým vytvoria nerozlučnú dvojicu. Doma ho medzičasom čaká tehotná Hope.
Christian Diestl je oddaný nacista, ktorý napriek myšlienkam, ktorým tak nezlomne verí, je vo vnútri čestný a spravodlivý. Práve netradičné vykreslenie nemeckého vojaka, (vo väčšine románov a filmov nacisti automaticky predstavujú neľudských gaunerov) kniha značne vybočuje od väčšiny diel o druhej svetovej vojne, ktoré poznáme. 

Mladé levy predstavujú trojitý pohľad na druhú svetovú vojnu. Očami frajerského scenáristu Michaela Whitacrea, židovského študenta Noaha Ackermana a nacistického veliteľa Christiana Diestla. To čitateľovi umožňuje viacej náhľadov, čím sa stáva pohľad na vojnu pestrejší a pútavejší. Aj keď je v románe niekoľko dramatických scén, nedokázal som ich prežiť natoľko intenzívne ako napríklad v kultovom diele Na západe nič nové. Musím však uznať, že záver Mladých levov je veľmi emotívny a to aj bez toho, aby autor skĺzol k zbytočnej patetickosti. 
Je to klasika, ktorú sa oplatí prečítať si aj dnes, najmä kvôli silným postavám a ich poľudšteniu v neľudských podmienkach. 
V roku 1958 bol na motívy knihy nakrútený rovnomenný film s Marlonom Brandom v hlavnej úlohe, s ktorým sa však autor románu príliš nestotožnil.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára