nedeľa 9. septembra 2018

RECENZIA: Jennie Dielemans - Reportáž o turistickom priemysle (Absynt, 2016)

HODNOTENIE:   ***

"Svet nám skutočne patrí a turistický priemysel láme rekordy. Nikdy predtým necestovalo na dovolenku do zahraničia toľko ľudí ako teraz. V roku 2007 Svetová organizácia cestovného ruchu uviedla vo svojej štatistickej správe údaj o "846 miliónoch medzinárodných turistov", čo bol v priebehu jediného roka nárast o vyše 45 miliónov. Ľahko by sa mohlo zdať, že sedmina svetovej populácie sú turisti. Že každý siedmy človek raz za rok nedočkavo stál v rade pred odletovou bránou, pripravený konečne odísť, vzdialiť sa, vydať sa v ústrety raju. Tak to však nie je. Ani zďaleka. My, ktorí cestujeme do zahraničia pre potešenie, pochádzame z približne dvesto krajín. Sme Švédi, Nemci, Američania, Angličania, Japonci, Číňania či Francúzi... Len asi 2,5% svetovej populácie cestuje na dovolenku do zahraničia lietadlom. Zvyšok, 97,5%, to nerobí. Nemôže.
Ale svet patrí nám. Ty a ja a naši kamaráti z globálnej vyššej triedy máme pred sebou rajský bufet, môžeme si z neho zobnúť, kedykoľvek máme chuť. A robíme to čoraz častejšie."(s.207). 



Cestovný ruch má, v porovnaní s inými oblasťami, pomerne krátku históriu, no v súčasnosti patrí k najrýchlejšie sa rozvíjajúcim a najvýnosnejším priemyselným oblastiam na svete. Švédska autorka sa vo svojej knihe venuje najobľúbenejším destináciám švédskych turistov, no podrobne sa venuje aj celkovej histórii cestovného ruchu, jeho zakladateľovi Thomasovi Cookovi, radovým ľuďom pracujúcim v oblasti cestovného ruchu, ktorí ponúkajú rôzne služby a neraz žijú z jedného dňa na druhý, dozvieme sa ako vznikol all inclusive a v ktorých oblastiach sveta sa začal ponúkať najskôr. 
Toto drobné dielko ponúka pomerne bohaté a hlavne zaujímavé informácie z oblasti turistického priemyslu, je trošku na škodu, že ho vnímame cez švédsky pohľad, ktorý je predsa len trošku iný ako ten náš. Navyše reportáž bola napísaná v roku 2007, odvtedy šiel vývoj určite dopredu. Knižka, ktorá určite poteší a navyše ponúka množstvo nových informácii. Po jej prečítaní možno mierne pozmeníte svoj pohľad na dovolenkové leto v zahraničí.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára