pondelok 4. decembra 2017

RECENZIA: Karen M. McManusová - Jeden z nás klame (Ikar, 2017)

HODNOTENIE:   **

"Prvýkrát sa venujeme vzornej žiačke B.R., premiantke školy s dokonalým prospechom. Má to len jednu chybičku: jednotku z chémie nezískala vďaka usilovnému štúdiu, ak len štúdiom nenazveme skopírovanie testov z úložiska Google Drive pána C. Nezavolá niekto na Yalovu?
  Na opačnom konci spektra stojí náš obľúbený delikvent N. M., ktorý sa opäť venuje tomu, čo ovláda najlepšie: dbá, aby mal každý v škole toľko trávy, koľko sa mu zažiada. To určite nie je v súlade s tvojou podmienkou, však, N?
  Júnový vstup C. C. do MLB sa spája s pekným balíkom peňazí. Zdá sa to už hotová vec, že nadhadzovač z Bayview zažiari v najvyššej súťaži... ale počkať, nemajú tam prísne antidopingové pravidlá? Pretože pozoruhodný výkonnostný skok v predchádzajúcej sezóne C.C. iste nedosiahol bez pomoci zakázaných prostriedkov. 
  A. P. a J. R. sú párik snov. Princezná absolventskej slávnosti a hviezdny running back sa ľúbia už tri roky. Ak nerátame, že A. si cez prázdniny dopriala stretnutie vo dvojici s T. F. v jeho dome na pláži. O to nepríjemnejšie, že z oboch jej mužov sú teraz kamaráti. Čo myslíte, vymieňajú si aj skúsenosti?" (s.79).



Ktorý z nich mal dôvod vraždiť? 

Cooper Clay, Nate Macauley, Adelaide Prentissová a Bronwyn Rojasová, štyria študenti, sa ocitnú v jednej miestnosti, keď pred ich očami zomrie Simon Kelleher
Každý z nich mal motív Simona zabiť. Bronwyn je síce vynikajúca študentka, no podvádzala pri testoch z chémie, čo by mohlo značne poškodiť jej reputáciu. Cooper je bejzbalová hviezda a idol žien, no ukrýva tajomstvo, ktoré by výrazne nabúralo jeho dokonalý imidž. Adelaide (prezývaná Addy) je "typická" blondína so všetkým, čo k tomu patrí, a navyše nedávno podviedla svojho priateľa. Nate je problémový chalan, ktorý je dílerom drog a od kriminálu ho delí len maličký krôčik. Simon Kelleher o ich tajomstvách vedel. Bol totiž autorom počítačovej aplikácie, vďaka ktorej si študenti strednej školy v Bayview High mohli prečítať najnovšie klebety o svojich spolužiakoch a kamarátoch.
Polícia aj média spustia poriadny kolotoč a začnú podrobne skúmať súkromie štyroch študentov, ktorí sú podozriví z vraždy. Seržant Budapest a jeho vyšetrovací tím pôjdu až na doraz...

Knihu som si kúpil najmä preto, lebo sa mi páčil počiatočný nápad. Obeť je zavraždená pred očami potenciálnych páchateľov, lebo poznala ich tajomstvá. Čo sa javilo ako zaujímavý námet na príbeh, však postupne upadá. Samozrejme kniha je prvotne určená tínedžerom, ale myslím si, že aj oni dokážu pomerne rýchlo odhaliť skutočného páchateľa a nie je to nič šokujúce ani nečakané. A to sa ani nemusíte až tak veľmi zamýšľať.
Autorka sa nevyhla patetickosti (najmä pokiaľ ide o postavu Natea Macauleyho) a to takým spôsobom, že občas som mal chuť sa pri vážnej situácii schuti zasmiať. Ostatné postavy sú vykreslené dosť povrchne, každá z nich má nejaké tie charakterové vlastnosti, no tam to v podstate končí. Hra na chudákov študentov a mediálne hyeny tiež neobstojí. V podstate je tu len jeden aký - taký prekvapujúci moment, čo je na kriminálny román veľmi málo. Viem si túto knihu predstaviť ako nejaký oddychový film na niektorom z vedľajších televíznych kanálov Markízy alebo JOJ -ky, keď prídete unavení zo školy alebo z práce domov a nechce sa vám rozmýšľať.  Mimochodom ešte sa na moment vrátim k románu. To že mali byť akože zámienky na vraždu? Radšej to nekomentujem, no som si istý, že v takom prípade by si už väčšina z nás odpykávala doživotie       

1 komentár:

  1. Súhlasím s vašou recenziou. Pre náročnejších čitateľov táto kniha nie je vhodná, je to skôr na oddych. Mala som väčšie očákavania od tejto knihy a trochu ma teda sklamala.

    OdpovedaťOdstrániť