utorok 26. septembra 2017

RECENZIA: Kristin Hannah - Slávik (Plus, 2016)

HODNOTENIE:  ***

"-Áhááá, slávica.-
Mykla plecom. Nepočula to prvý raz. Jej priezvisko znamenalo slávik. Keď maman dávala Vianne a Isabelle pusu na dobrú noc, volala ich moje sláviky. Bola to jedna z mála spomienok, ktoré Isabelle na mamu ešte mala." (s.45). 

Pokiaľ vás zaujal Doerrovej román Svetlo, ktoré nevidíme alebo Moyesovej kniha Dievča, ktoré si tu zanechal, potom určite radi siahnete aj po diele Kristin Hannah - Slávik.




Pomerne rozsiahly príbeh sa odohráva v dvoch časových rovinách. Prelína sa v ňom rok 1995 a obdobie druhej svetovej vojny. Hlavnými hrdinkami sú sestry Vianne Mauriacová a Isabelle Rossignolová, ktoré sú povahovo úplne odlišné. Zatiaľ čo Vianne je tá poslušná, oddaná a pokojná, Isabelle je rebel. Vyhodili ju už z niekoľkých dievčenských súkromných škôl. Isabelle niekde vo svojom vnútri tajne dúfa, že dokáže urobiť svet lepším. Vianne je už od šestnástich rokov šťastne vydatá za muža menom Antoaine, s ktorým spoločne vychovávajú dcéru Sophie. Vianne a Isabelle sú poznačené tým, že prišli pomerne skoro o mamu a ich otca poznačila prvá svetová vojna, následkom čoho sa z neho stala alkoholická troska. 
Po dohode bývalého francúzskeho hrdinu prvej svetovej vojny Maršala Pétaina s Adolfom Hitlerom sa z oslavovaného generála stal odrazu najväčší zradca Galského kohúta. Krajina sa rozdelila na dve časti, pričom jednu spravovali Nemci, zatiaľ čo tá druhá bola relatívne slobodná, samozrejme pod dohľadom nacistov. Spočiatku to nevyzeralo tak dramaticky, no časom sa situácia vo Francúzsku a vôbec v celej Európe veľmi zhoršila. Narukovali všetci muži od osemnásť do päťdesiat rokov, zásobovanie obchodov zlyhávalo, ľudia čoraz viac pociťovali hlad. Navyše Nemci spustili deportácie židov. Do vojny odchádza aj Viannein manžel Antoaine a ich vilu zaberie nemecký kapitán Wolfgang Beck. Isabelle je rozhodnutá začať bojovať. Pridá sa k tajnej organizácii, ktorá pomáha prejsť cez hranice spojeneckým vojakom. Spočiatku len roznáša letáky vyzývajúce na boj proti fašistom, neskôr sa z nej stane rešpektovaný líder. Nemci aj domáci ju poznajú pod prezývkou Slávik, no jej skutočná identita je pre väčšinu obyvateľov zahalená tajomstvom.Stane sa z nej niečo ako mýtus.
Vianne otvorene riskuje, len aby zachránila život syna svojej židovskej priateľky Rachel - Ariho de Champliana, ktorého z bezpečnostných dôvodov premenuje na Daniela. Časom zachráni život ďalším devätnástim židovským deťom, tým, že ich tajne ukrýva v miestnom sirotinci. Situácia v Paríži sa zhoršuje a Isabelle vie, že je len otázkou času, kedy sa dostane do rúk členom SS. Jej otec sa takisto pridá k odboju a stane sa aktívnym bojovníkom proti fašistom. Keď Isabelle pri jednej z razií chytia a podrobia tvrdému výsluchu, jej otec vezme vinu na seba, čím zachráni dcére život. Takmer okamžite ho popravia a Isabelle deportujú do koncentračného tábora v Ravensbrucku.

"-Ja som Slávik,- postavila sa na popálené a zakrvavené chodidlá. Otočila sa k Nemcovi, čo ju mučil. 
Schmidt sa zasmial.
-Ty, dievčatko? Ty si ten neblaho preslávený Slávik?-" (s.369).

Po záhadnom zmiznutí kapitána Becka sa do Vianneinej vily nasťahuje Sturmbannfuhrer Von Richter, ktorý zďaleka nie je taký džentlmen ako jeho predchodca. Dá Vianne na výber. Buď sa stane jeho poslušnou milenkou alebo sa postará o to, aby židovské deti ukryté v sirotinci skončili v koncentračnom tábore. Vianne pod nátlakom prikývne.

Je po vojne. Keď sa Antoaine vráti domov, Vianne je už niekoľko týždňov tehotná. O Isabelle nemajú zatiaľ žiadne správy. Ari de Champlian alias Daniel odchádza k príbuzným do Bostonu. Vianne a Antoaine musia na všetko zlé zabudnúť a začať odznova. Je to však ešte vôbec možné?

Príbeh sa uzatvára v roku 1995 na jednej slávnostnej udalosti, na ktorej sa dozvieme ako pokračoval osud jednotlivých postáv po vojne...

Zaujímavý, no ničím originálny príbeh. K najlepším pasážam knihy patria kapitoly, ktoré sa venujú odboju a opisujú vojnovú situáciu vo Francúzsku. Isabelle je dosť naivná postava, v podstate ako väčšina mladých rebelov. Ťažko sa mi hodnotí tento román. Niektoré strany vás držia v napätí, doslova vás pohltia, iné sú zase rozvláčne ako nejaká slohová práca priemerného stredoškoláka. Aj milostné vyznania sú mierne naivné, ale tak dobre, beriem ich s rezervou, bola vojna, väčšina ľudí nevedela, či sa dožije nasledujúceho rána. Mohlo to dopadnúť aj oveľa lepšie, no takto  je to len taký lepší priemer. Škoda.         

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára