pondelok 18. septembra 2017

KNIHOMOĽ - ÁNO/ NIE ( niečo ako zamyslenie)

Aj vo vás evokuje slovo knihomoľ tlstého chlapčeka so silným akné, hrubými dioptriami, ktorý sedí celý deň nad učebnicami a je obeťou šikany? 

Urobil som anonymnú anketu, akým slovom by náhodne oslovení respondenti nahradili vyššie spomínané slovo nejakým výstižnejším synonymom. A tu sú niektoré z návrhov. Dovolil som si k jednotlivým slovám pripojiť vlastné stanovisko:



1. KNIHOVNÍK - toto slovo vo mne vyvoláva predstavu postaršieho pána s hustou bielou bradou, ktorý oprašuje staré dokumenty

2 .KNIŽKÁR - prvé, čo mi pri tomto slove napadne, je termín "autičkár" teda človek, ktorý je členom organizovanej partie, čo kradne automobily. Slovo "knižkár" by teda mohlo označovať osobu, ktorá kradne v kníhkupectvách alebo v knižniciach knihy. No priznajme si, kto z nás nemal občas v detstve nutkanie byť "knižkárom", hlavne keď vreckové od rodičov nedokázalo pokryť naše tajné túžby? :)

3. KNIŽNIČIAR - slovo, ktoré vo mne vyvoláva predstavu nejakého pokojného vodného vtáka, ktorý celý deň lenivo žmúri do slnka a občas ponorí zobák pod hladinu, aby ulovil nejakú ešte lenivejšiu rybu. "KNIŽNIČIAR" -LYŽIČIAR. Už tomu chýba len latinský názov. Niečo v zmysle "KNIZNICIUS ORDINARIUS."

4. KNIŽNÍK - termín, ktorý by mohol označovať nadšeného východonemeckého fúzatého horala Helmuta, ktorý behá v zimných mesiacoch za neplnoletými stredoškoláčkami (napr. Elke, Antoniou a Mariou...) na lacných drevených lyžiach a šantí s nimi v podkolienkach a trakoch na lyžiarskych svahoch.

5. KNIHOMAT - toto slovo by mohlo označovať človeka, ktorým keď zatrasiete, tak z neho vypadne požadované literárne dielo. 

6. KNIHOMANIAK - hrozné slovo, ktoré vo mne vyvoláva predstavu čudáka, ktorému knihy nahrádzajú sexuálnu partnerku, no okolie ho vníma ako seriózneho pánka pracujúceho niekde na ministerstve. 

7. KNIHOŽRÚT - tak toto slovo vo mne evokuje predstavu nejakého obézneho človeka, ktorý sa nevie dojesť klasickou stravou a z tohto dôvodu pojedá aj papierové diela. Hoci aj v mojom prípade duchovná strava nahrádza z času načas tú klasickú, zatiaľ to ešte zvládam :)

8. TEN, ČO MÁ RÁD KNIHY - slovné spojenie, ktoré znie ako meno nejakého indiánskeho bojovníka. Navyše je príliš dlhé.

9. MILOVNÍK KNÍH - dvojslovné spojenie, ktoré je ako vystrihnuté z červenej knižnice alebo z čias štúrovcov.

10. HLTAČ KNÍH - predstava, ktorú vo mne toto  slovné spojenie vyvoláva, sa podobá chlapíkovi s výzorom Turka, ktorý prehĺta oheň zo zapálených faklí v nejakom pofidérnom cirkuse. 

11. KNIHODEJ -znie to ako čarodej, navyše akoby toto slovo označovalo v literatúre len  príbeh.

12. KNIHOKŇAŽNÍK - opäť podobnosť so slovom černokňažník, ktorý vo mne evokuje predstavu pánka s dlhou bielou bradou- Gandalfa, postavu z filmu Pán prsteňov.

13. KNIHOFANATIK - termín, ktorý by mohol označovať človeka, ktorý je fyzicky aj psychicky na niečom závislý. Takého knižného gembléra. 



VÍŤAZNÉ  SLOVO, KTORÝM BY SOM NAHRADIL KNIHOMOĽA, JE   KNIHÁČ.   Je to slovo, ktoré je stručné, hovorové, dostatočne krátke (aj do sms - ky) a výstižné. Síce sa rýmuje so slovom naháč, ale aj pankáč. A pankáč bol vždy synonymom rebelanstva, nonkomfortnosti a slobody. A podobné vlastnosti má aj viacero nadšených čitateľov. 

POKOJNE PRIDAJTE AJ VLASTNÉ NÁVRHY. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára