piatok 22. septembra 2017

RECENZIA: Jon Ronson - Oni (Inaque, 2014)

HODNOTENIE:    ****

"Židia sú dnes metaforou. Na to, aby ste boli židom, už nemusíte byť židom. Veci sa majú takto: Liga proti hanobeniu vyhľadáva slová, ktoré nahradili slovo "žid", a pre antisemitov sa slovo "žid" stalo šifrou pre nežidov, ktorí sa stretávajú v tajných miestnostiach, presne tak isto, ako židov opisovali antisemitské pamflety vychádzajúce koncom 19. a začiatkom 20. storočia -Sionské protokoly a Medzinárodný žid od Henryho Forda." (s.120). 




Riadi niekto náš svet? Sú politici len bezvýznamné bábky, ktoré riadi niekto oveľa mocnejší? Sú extrémisti skutočne takí nebezpeční, alebo väčšina z nich skôr pripomína poľutovaniahodných šašov? Na tieto aj iné otázky sa pokúsil zodpovedať vo svojej knihe novinár židovského pôvodu Jon Ronson, ktorý s viacerými zvláštnymi osobnosťami strávil nejaké obdobie. Jon sa nesnažil situácie vyhrocovať a vyvolávať konflikty, skôr sa pokúsil zostať akýmsi nestranným pozorovateľom. 

V Londýne sa zhruba rok pohyboval v spoločnosti známeho moslimského teroristu Omara Bakriho Mohameda, ktorému robil niečo ako súkromného šoféra. Omar pôsobí ako neistý muž, ktorý sa snaží navonok vytvoriť obraz milujúceho  otca a zároveň oddaného stúpenca Alaha. Napriek tomu, že sa pokúša vystupovať ako mierotvorca, z jeho slov a činov jednoznačne cítiť radikálny spôsob zmýšľania. 

Randy Weaver je jednoducho zmýšľajúci človek, ktorému polícia zastrelila ženu aj dieťa. On je presvedčený o tom, že za vraždou stojí tzv. Nový svetový poriadok, t.j. tajní vládcovia sveta. Randyho si vezmú za vzor viaceré radikálne skupiny, medzi inými aj nacisti z Combat 18. Bolo zastrelenie členov Randyho rodiny len nepodareným policajným zásahom, alebo skutočne stojí za tým nezmyselným činom niekto mocnejší?

Jim Tucker je starší novinár, ktorý po rokoch odišiel z významných športových novín, aby dokázal existenciu tajnej skupiny Bilderberg, ktorá sa tajne stretáva jeden krát do roka a v podstate riadi tento svet. Členmi Bilderbergu sú údajne najvýznamnejší svetoví politici, členovia kráľovskej rodiny, umelci a bohaté podnikateľské klany. Kapitoly, ktoré opisujú sledovanie tejto záhadnej organizácie, patria k najzaujímavejším. 

Jon Ronson strávil nejaký čas v sídle neslávne preslávenej organizácie Ku Klux Klan. S Thomom Robbom, vodcom tejto skupiny viedol dlhé rozhovory. Thom Robb je v podstate tragikomická postava s výzorom Woodyho Allena. Ku Klux Klan sa snaží reformovať, organizáciu prezentuje ako tolerantný spolok pre všetkých, miestami to vyzerá ako nejaká radová sekta. Aj z tohto dôvodu viacerí významní členovia na protest  organizáciu opúšťajú a zakladajú si svoje vlastné hnutia. Stačí jedno bezvýznamné verejné vystúpenie pri ktorom Thomovi prasknú nervy a každému je okamžite jasné, že Thom je vo svojom vnútri aj naďalej tvrdým rasistom. Neskôr sa to snaží vyžehliť tým, že bozkáva malé černošské deti. To sa zdá trápne dokonca aj Jonovi Ronsonovi, hoci je žid. Mimochodom vedeli ste, že Louis B. Mayer (jeden z dvojice veľmi vplyvných producentov filmovej spoločnosti Metro -Goldwyn - Mayer)  venoval na oslavný film -Zrodenie národa, ktorý vykresľuje Ku Klux Klan v tých najsvetlejších farbách nemalú sumu peňazí?  

Ďalšou postavou, s ktorou strávil Jon Ronson isté obdobie, je David Icke. Človek, ktorý sa vyhlasuje za novodobého mesiáša. Bývalý športový komentátor,  športový redaktor na BBC a bývalý profesionálny futbalista je presvedčený o tom, že ľudskú rasu ovládajú jaštery. Na tom by nebolo nič výnimočné, však samozvaných mesiášov sme tu už mali celé stovky, no David je pomerne vplyvný človek, ktorý svoje myšlienky vkladá do kníh a takmer všetci riešia jedinú otázku: Myslí David jaštermi naozaj len jašterov alebo je slovo jašter metaforou pre židov? Jeho myšlienky si privlastnili viaceré radikálne rasistické skupiny, no David sa bráni. Odmieta, že by bol antisemita a sám seba vníma ako obeť médii. 

Meno režiséra Tonyho Kayeho vám asi veľa hovoriť nebude. Vlastne ani nemá prečo. Nie je to Ridley Scott ani James Cameron. Stačí však spomenúť jeden jeho film a určite budete v obraze. Kult hákového kríža. Tony je už na prvý pohľad typický žid. Na tomto filme pracoval dlhé obdobie a ešte dlhšie obdobie strávil tým, že sa snažil tento film zlikvidovať. Pýtal si viacej času na prepracovanie, nebol stotožnený s konečnou podobou tohto inak výborného filmu. Jon Ronson strávil s týmto komplikovaným režisérom nejaké obdobie a bolo to skutočne zaujímavé. 

Najväčší strach prežíval Jon vo chvíli, keď vkročil ako rodený žid priamo do hniezda organizácie Árijské národy. Bol rád, že sa odtiaľ dostal živý. Sám neskôr priznal, že to bola z jeho strany kardinálna hlúposť. "Počas niekoľkých uplynulých rokov len veľmi málo rasových vrahov neprešlo dverami Árijských národov. A teraz som tými dverami prechádza ja, prekračujúc izraelskú zástavu ako rohožku, vchádzajúc do ich kostola, v ktorom sedel Butler pod portrétom Adolfa Hitlera." (s.176).

Ron Jonson sa napokon stretol s niekoľkými bývalými členmi Bildenbergu. Ich vystupovanie v ňom len prehĺbilo pochybnosti o tejto uzavretej skupine: "- Nie sme tajnostkári -, odsekol. -Sme len diskrétni. Nikto predsa nebude hovoriť slobodne, ak to budú citovať abmiciózni a lační novinári ako vy, ktorí si myslia, že im v kariére pomôže, keď budú útočiť na niečo, čomu vôbec nerozumejú." (s.229). 

Najvtipnejšia kapitola je o záhadnom bohatom tajnom podnikateľovi s komickým menom Ru Ru, ktorý je rozhodnutý kúpiť Ceaucescov palác a prestavať ho na moderný hotel.

V poslednej kapitole Jon Ronson navštívi tajný obrad tých najslávnejších, najznámejších a najvplyvnejších členov jednej organizácie na mieste nazývanom Bohemian Grove, na ktorom sa má uskutočniť obrad pálenia sovy. Po tejto tajnej misii Jon začína pochybovať o našom svete ešte viac... 

Veľmi zaujímavý a pútavý dokument písaný v štýle V. Tvrtka a jeho pekelných príbehov. Napriek vážnym témam nechýba knihe humor, veľmi dobré myšlienky a treba povedať, že autor si po celý čas drží nadhľad. Miestami absurdné, ťažko uveriteľné, tragikomické. Výborné čítanie, ktoré si zaslúži pozornosť. Aj keď od napísania knihy ubehol už nejaký ten rok, stále je aktuálna. 

  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára