pondelok 18. septembra 2017

RECENZIA: Jozef Puškáš - Zlodej duší (Slovart, 2017)

HODNOTENIE:   ***

"Starec sa chcel oprieť, minul vankúš a zvalil sa nabok. Podoprel sa ľavou rukou, rýchlo dýchal a jastril očami naokolo. 
-Niekto tu bol,- povedal s presvedčením. -Kradoš.
-Kradoš? -zopakoval Kristián. 
-Taký lupič. Zlodej duší. Prikradol sa a ukradol mu kúsok duše... vieš, ten, v ktorom bola babka. Nakoniec si vezme všetko. 
-Čo je to duša? -spýtal sa chlapec.
Dedko sa zamyslel.
-Niekto hovorí, že je ako mechúr...iný, že duša je motýľ...Ja tvrdím, že dušu si vyrobí každý sám... a potom si ju musí strážiť. Bez duše je človek ako vydlabaná tekvica, rozumieš?-" (s.20). 



Šéfredaktor denníka Škandál Roman Santus žije so svojou manželkou Danou, s ktorou sa rozviedli, aby po čase opäť našli k sebe cestu a teraz vychovávajú spolu syna Kristiána, ktorého má Dana s iným mužom. Roman má dospelého syna Filipa,  ktorým sa však už roky nestretáva, lebo nedokážu nájsť k sebe cestu. Naopak, pomerne často sa stretávajú s Daninou sestrou Lydkou, jej manželom, vplyvným policajtom Emilom, a ich jedenásťročnou dcérou Nelkou. Santus príjme miesto šéfredaktora v denníku Škandál, potom, čo jeho majiteľ, pán Maurer, odvolal Bodora, prezývaného pre jeho tmavú pleť aj Džigit. Bodor už odmietal kryť Maurerove pofidérne kšefty a Santusova servilná povaha prišla Maurerovi vhod. Ešte predtým ako Bodor definitívne z redakcie odišiel, doslova nanútil Santusovi mladú dievčinu Letíciu, prezývanú Letynka. Santus v tej chvíli ešte netušil, do čoho sa prijatím funkcie šéfredaktora namočil. Na jednej strane na neho tlačil majiteľ, aby vyhrabal denník z červených čísel v šialene krátkom čase, na strane druhej na neho tlačili nespokojní podriadení, ktorí mu vyčítali  servilnú povahu. Hrozí otvorený štrajk, ktorý musí nový šéfredaktor čo najskôr zažehnať. To však zďaleka nie sú jediné problémy, ktoré na Santusa čakajú. Danin syn Kristián musí podstúpiť náročnú operáciu, počas ktorej mu odstránia nádor na mozgu, no rodičov znepokojuje jeho psychický stav. Neustále kreslí mŕtveho dedka, o ktorom tvrdí, že sa mu neustále zjavuje. Santus rieši špecifický vzťah so staršou divadelnou a seriálovou herečkou pani Solčanskou (pripomína mi istú postaršiu slovenskú herečku Zdenu S.). Kolotoč sa začne krútiť neželaným a rýchlym tempom. Pri autonehode zomrie Emilovou vinou Lýdina dcéra Nelka a onedlho na to je zastrelený majiteľ denníka Škandál - Maurer. Lýdia sa nedokáže vyrovnať s Nelinou smrťou a spácha samovraždu. Jedným z posledných ľudí, s ktorými prišiel na slávnostnom otvorení Maurer do kontaktu, bol šéfredaktor denníka Škandál - Roman Santus. Santus je okamžite zatknutý a umiestnený do cely priebežného zadržania. Pokiaľ nedokáže svoju nevinu, hrozí mu dlhoročné väzenie...

Zaujímavý a celkom svižný thriller, ktorý sa číta ľahko a zhltnete ho pomerne rýchlo. Je viac ako pravdepodobné, že rovnako rýchlo ako ho prečítate, tak naň aj zabudnete. Námet ani spracovanie nie sú ničím originálne ani prelomové. Ale ako jednohubka určite poteší.     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára