štvrtok 25. augusta 2016

RECENZIA: John Boyne – Chlapec na vrchole hory ( Slovart, 2016 )

„Dlho mlčal a tak som sa rozhodol počkať, až kým nebude pripravený. Nakoniec povedal, že mi chce porozprávať príbeh o chlapcovi so srdcom plným lásky a slušnosti, ktorého skazila moc. Príbeh o chlapcovi, ktorý spáchal zločiny a musí s nimi žiť, o chlapcovi, ktorý ublížil ľuďom, čo ho milovali a zapríčinil smrť tých, ktorí sa k nemu správali vždy láskavo, o chlapcovi, ktorý sa vzdal práva na svoje meno a bude sa do konca života usilovať získať ho späť“ (s.229).  

Som veľkým priaznivcom Boyneho kníh, pretože hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že jeho romány sú určené mladšej generácií, silou spracovania a myšlienkami zatieni aj viaceré slávnejšie mená uznávaných autorov. 

Boyneho najslávnejšou knihou naďalej ostáva originálny príbeh z prostredia koncentračného tábora Chlapec v pruhovanom pyžame (keď knihu prečítate, pochopíte, prečo), no nemej zaujímavý je aj román z obdobia 1. svetovej vojny -  Zostaň kde si, a potom odíď a rovnako tak nezaostáva ani príbeh z obdobia 2. svetovej vojny - Chlapec na vrchole hory. Už samotný názov  má v sebe skryté metaforické tajomstvo. Vrchol hory môže znázorňovať miesto, na ktorom hlavný hrdina pracoval takmer polovicu detstva a zároveň stupienok, ktorý dosiahol zhodou viacerých okolností... Príbeh je rozdelený do troch častí (podľa rokov, v ktorom sa odohráva, plus epilóg).

Pierrot je malý chlapec, ktorý vyrastá s otcom - vojnovým veteránom, ktorého psychiku zničila 1. svetová vojna a mamou, ženou v domácnosti, ktorú pre zmenu ničí tuberkulóza. Spoločnosť robí malému Pierrotovi jeho štvorročný kamoš menom D'Arthagnan a židovský priateľ Anšel, ktorý sa túži stať jedného dňa slávnym spisovateľom. 

Pierrot v krátkom čase osirie a je nútený odísť z Paríža do sirotinca, ktorý vedú sestry Simone a Adéle Durandové. Tam zažije tvrdú šikanu od chlapca menom Hugo. Pierrotov život sa zmení v okamihu, keď mu príde list od otcovej sestry - tety Beatrix, ktorá pracuje ako hlavná gazdiná, na obľúbenom mieste samotného führera - v Berghofe. Tu sa malý Pierrot okrem svojej tety zoznamuje aj s mladým šoférom Ernstom, dobrosrdečnou kuchárkou Emmou a viacerými slúžkami, ktoré sa snažia udržiavať Hitlerovo sídlo vždy v stopercentnom stave. Aby sa Pierrot v tejto spoločnosti udržal, musí sa zbaviť svojej francúzskej minulosti, najlepšieho priateľa Anšela, vymeniť obľúbené knihy za „skutočnú literatúru“ a zaprieť svoje meno. A tak sa po rokoch z malého roztomilého francúzskeho chlapčeka Pierrota stáva pod vplyvom führerovej osobnosti, jeho názorov a výchovy, panovačný uškriekaný nemecký fagan Pieter, ktorý aby vyhovej Hitlerovej vôli, je ochotný zradiť a udať každého, komu na ňom záleží. Jediná osoba pre ktorú má Pierrot slabosť (okrem Hitlera) je jeho krásna spolužiačka Katarina, ktorá však pre jeho posadnutosť führerom nemá pochopenie. 

Ako sa vojna chýli ku koncu, Berghofe opúšťajú aj poslední členovia kedysi početného služobníctva. Pierrot sa dostáva do amerického zajatia, po vojne si dokončí štúdium a pár rokov pracuje ako učiteľ na strednej škole. Keď sa jedného dňa náhodne stretne s Katarinou, jej pohŕdavý výraz ho zrazí na kolená. Zmätený prechádza okolo jedného z kníhkupectiev, kde je vo výklade vyložená knižka od istého francúzskeho autora. Pierrot si kúpi jeden výtlačok a vypýta si autorovu adresu. V tej chvíli konečne vie, čo musí urobiť...

Boyne napísal veľmi silnú, zaujímavú, dramatickú, dojímavú a miestami aj humornú knihu. Napriek viacerým týmto pozitívnym prívlastkom všetko zatieňuje priam mrazivá premena nevinného Pierrota na fanatického Pietera. Je to také (ne)uveriteľné, až to desí...


HODNOTENIE : *****


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára