pondelok 16. apríla 2018

RECENZIE: Angela Marsonsová (Tichý výkrik, Ikar, 2016)

HODNOTENIE:   ***

"Do očí mu udrela fľaša Johnnie Walker Blue s odkazom. Aj letmý pohľad na hnedú tekutinu stačil, aby mu vyschlo v ústach. Fľaša tohto štyridsaťpercentného nápoja stála viac ako sto libier. Bol to jeden z najlahodnejších vyzretých sladových a zrnových nápojov. Cristal v pestrom svete whiskey. Tomovo telo zareagovalo. Bolo to ako pohľad počas vianočného rána. Odvrátil zrak a siahol po odkaze.
Môžeme to urobiť po tvojom alebo po mojom. Stane sa to tak či onak. Na zdravie." (s.61).



Kim Stonová rieši svoj prvý prípad a rozhodne sa bude musieť obracať. Všetko to odštartuje vražda riaditeľky školy Teresy Wyattovej, ktorá nebola, ako osoba, medzi zamestnancami príliš obľúbená. 
Profesor Milton počas archeologických prác náhodne objaví nejaké mŕtve telo, ktorého identifikácia je, vzhľadom na viaceré nepriaznivé okolnosti, veľmi náročná. Napokon vyjde na povrch, že telo patrí pätnásť ročnému dievčaťu Tracy Morganovej. Po čase sú nájdené aj ďalšie dve mŕtve telá rovnako starých dievčat. Melanie Harrisovej a Louise Dunstanovej. Polícii sa podarí zistiť, že pred desiatimi rokmi sa na mieste nálezu nachádzal nápravno výchovný ústav pre problémové deti, ktorý však za záhadných okolností vyhorel. 
Vraždou Teresy Wyattovej nič nekončí. Práve naopak. Nasleduje bývalý opatrovateľ zariadenia Tom Curtis, bývalý vrátnik Arthur Connop a v ohrození sú aj ďalší. Bývalý riaditeľ ústavu Richard Croft, bývalý zamestnanec William Payne, ktorý sa stará o svoju ťažko postihnutú dcéru Lucy a taktiež kňaz, Victor Wilks ktorý poznal klientky asi najlepšie zo všetkých. Jedine obľúbená opatrovateľka Mary Andrewsová zomrela prirodzenou smrťou. Potom tu ešte máme dvojičky Nicolu a Beth Adamsonové, ktoré sa nachádzali v ústave v čase, keď za záhadných okolností zmizla trojica dievčat. Je viac ako isté, že obete spájalo nejaké veľké tajomstvo a vrahom bude niektoré z vyššie spomínaných mien. Lenže ktoré?

Kim Stonová sa bude môcť spoľahnúť na svoj vyšetrovací tím: seržanta Bryanta, Kevina Dawsona, mladú kolegyňu Stacey, patológa Knighta a ako posila pribudne aj forenzný psychológ Daniel Bate. Medzi Kim a Danielom to od začiatku iskrí. Počas vyšetrovania vraždy riaditeľky školy Teresy Wyattovej, s detektívkou Kim Stonovou, otvorene flirtuje učiteľka angličtiny, Joanna Wadová. Dozvieme sa aj dôležité správy týkajúce sa minulosti Kim Stonovej, ktoré ju poznamenali pravdepodobne na celý život.

Detektívka Kim Stonová nepôsobí príliš sympaticky. Býva sama, jazdí na motorke, po svojich kolegoch neustále kričí, je cynická, nepozná diplomatické správanie a svojho šéfa, inšpektora Woodyho, neustále dostáva do problémov, ktoré potom musí za ňu žehliť u nadriadených. Za jej správaním treba hľadať predovšetkým traumatické detstvo. Ako vyšetrovateľka je však Kim úplná profesionálka, ktorá, pokiaľ je to nevyhnutné, ide až na hranu. A neraz aj za ňu. Presne ako v tomto prípade.  

Priznám sa, že jeden moment v románe bol pre mňa nečakaný a celkom zaujímavo zamotaný. Tichý výkrik má celkom slušnú dynamiku, drží si tempo, občas vie čitateľa zavádzať, akurát ten humor vyšetrovateľov mi nesedí. Možno nejaké dve - tri vtipné narážky, ostatné slovné hry za veľa nestoja. Nie je to úplne špičkové krimi, ale ako jednorázová záležitosť, môže byť.      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára