utorok 24. apríla 2018

RECENZIA: Frauke Scheunemannová - Winston: Kocúrova tajná misia (Albatros, 2015)

HODNOTENIE:   **

"V tej chvíli sa priamo nad nami rozžiari jasné svetlo. A vzápätí nasleduje úder. Náhly a silný. Vôbec nechápem, odkiaľ prišiel. Mňa aj Kiru vyhodí do vzduchu, po celej dĺžke tela nás strasie a vzápätí hodí o zem. Vonku to buráca, hrmí a zem sa otriasa. Potom nastane tma. Tá najtmúcejšia. A úplné ticho.
To som teraz mŕtvy?" (s.72). 



Kira Kovalenková je obyčajné jedenásťročné dievča pochádzajúce z Ruska, ktoré sa spolu so svojou mamou, bývalou učiteľkou, presťahuje do bytu profesora Wernera Hagedorna. Anna sa u profesora zamestná ako jeho gazdiná. Obe sa snažia nájsť pokoj po tom, čo ich dlhšiu dobu prenasledoval Annin bývalý priateľ Vadim. Vadim je známy distribútor drog. Profesor Hagedorn chová britského krátkosrstého kocúra, ktorého pomenuje po svojom obľúbenom politikovi Winstonovi Churchillovi.
Kira to nemá v škole jednoduché. Väčšina spolužiačok sa jej posmieva pre jej ruský pôvod. Najmä Ledna Weichertová a jej kamoška Emília. Našťastie sa v triede nájde aj zopár normálnych ľudí. Napríklad vedátor Tom alebo zakríknuté dievča menom Pauli. To však nemení nič na tom, že Kira má plné zuby byť outsaiderkou triedy. Jedného večera, keď sa ide prejsť počas búrky s Winstonom k opustenému domu, tak si želá, aby bola kýmkoľvek, len nie tým utrápeným jedenásťročným dievčaťom, ktorým je teraz. Jej želanie sa vyplní a s kocúrom si vymenia svoje podoby. Kira sa stane kocúrom a kocúr zase dievčaťom. Lenže čo s tým? 

"Nuž si to teda zhrňme. Viem rozprávať. Viem čítať. A viem aj písať  - práve sme si to overili. A viem aj po anglicky. Okrem toho viem aj počítať, dokonca aj riešiť príklady. No, a toto je bomba: viem aj po rusky. Teda aspoň rozumiem. Skrátka: som Superwinston. Som ten najšikovnejší kocúr na svete. Som svetová trieda!" (s.99). 

Taká milá nenáročná oddychovka na voľné popoludnie, pri ktorej sa občas aj zasmejete, ale inak je to klasická jednohubka. Autorka napísala niekoľko ďalších pokračovaní s kocúrom Winstonom v hlavnej úlohe, ktoré vyšli nedávno aj v slovenčine. Takže pokiaľ ste milovníkom prítulných britských mačiek, môžete siahnuť aj po ďalších dobrodružstvách.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára