utorok 3. apríla 2018

RECENZIA: Asne Seierstad - Dve sestry (Absynt, 2017)

HODNOTENIE:  ****

" - Boli raz dve malé dievčatká, ktoré mali vyraziť do sveta, aby našli samy seba. Doma vždy dostali všetko, čo si priali, chodili na najlepšiu školu, mali najmodernejšie šaty, ale nikdy nemohli o ničom samy rozhodovať, hoci si to mladé ženy veľmi želajú. Plánovali si tú cestu dôkladne a dlho, teda, plánovali si skôr ako majú odísť, pretože svoj cieľ nepoznali. V jeden neskorý letný večer, rodičia práve neboli doma, napísali esemesku, ktorú rodičom poslali, keď sa konečne dostali na letisko: Mami, ocko, vyrážame na cestu, nečakajte na nás. -
     Sestry oslovili mnohých pekných taxikárov, ktorí im ponúkli, že ich odvezú, stretli starú ženu, ktorá ich chcela oklamať, potom, jedného "zvláštneho muža", až konečne dorazili na letisko, odkiaľ odleteli do Turecka, do krajiny "na východ slnka a na západ od mesiaca." Šli a šli "až na kraj sveta a naveľa - naveľa dorazili do cieľa, s úplne hroznou pásmovou chorobou, ale čo už. Museli kráčať, až kým neuvideli tri slnká a tri mesiace, a odbočiť doprava pri priepasti stratených duší. Tam sa dozvedeli, že ich cesta sa práve skončila. Či našli samy seba, to nevieme, ale žili naozaj šťastne, až kým nepomreli." (s.99). 



Kam siahajú právomoci rodičov pokiaľ ide o ich deti? 

Juma Sadiq so svojou ženou Sarou vychovávajú päť detí. Synov Ismaela a Isaqua a dcéry Jibril, Ayan a Leilu. Rodičia odcestovali zo Somálska, aby začali nový život v Nórsku. Zatiaľ čo Sadiq sa aklimatizuje pomerne rýchlo, jeho žena si na severe Európy nedokáže zvyknúť. Najmä jazyková bariéra a kultúrna rozdielnosť vytvárajú priveľkú bariéru. Ismael príjme nový domov bez problémov, podobne ako jeho sestry Ayan a Leila. Obe patria v triede k najlepším. Stále sa smejú a prežívajú rovnaké starosti ako ostatné tínedžerky v ich veku. Až do chvíle, kým sa neskontaktujú s radikálnym moslimským hnutím Islam net. Súčasne s príbehom dvoch sestier sa rozvíja aj príbeh Aishi Shezadiovej. Aisha to má na rozdiel od nich oveľa ťažšie. Zatiaľ čo Ayan a Leila sú obklopené milujúcou rodinou, Aishin otec je obyčajný tyran, ktorý mláti ženu aj deti. Jediná Ayan sa mu dokáže vzoprieť a to predurčí jej ďalší osud. Aj ona sa stane členkou Islam netu, vďaka čomu sa cíti konečne užitočná. Ešte nedávno bola Aisha obyčajná tínedžerka, ktorá sa stretávala so svojimi najlepšími kamoškami Ivanou, Elou a Dilal a teraz je to zachmúrená dospievajúca žena s radikálnymi, až extrémistickymi názormi. 
Ayan, Leila a Aisha. Tri dievčatá, ktoré vymenili moderné tínedžerske handry za tradičné moslimské oblečenie a ich najväčšou túžbou je vydať sa za bojovníkov organizácie Prorokova Umma
Keď sa vráti Sadiq jedného dňa domov, nájde si na stole stručný odkaz, v ktorom mu dcéry píšu, že sa rozhodli odísť do Sýrie, aby sa stali súčasťou moslimského štátu a bojovali v mene Alaha proti nevercom. Ich rozhodnutie je konečné a nech sa ich nepokúšajú viac kontaktovať. Rovnaké rozhodnutie spraví aj Aisha. Tá sa však nemusí s nikým lúčiť. Sadiq vie, že bojuje o čas. Väčšinu rodinných úspor minie na záchranu svojich milovaných dcér. Situácia sa skomplikuje ešte viac, keď sa dievčatá vydajú a po čase otehotnejú. O záchranu však nestoja. Sýria čelí viacerým útokom. Čo bude ďalej?

"Prikázal Sadiqovi, aby si kľakol. Mrholilo. Nôž bol mokrý. 
Chceli, aby sa priznal.
Sadiq automaticky odpovedal: Som iba otec.
Stiahli nôž. Kým kľačal v blate, s rukami spútanými za chrbtom, diskutovali, či ho majú zabiť teraz, alebo ho majú nechať žiť." (s.268).

Aj keď Sadiqova snaha o záchranu dcér je obdivuhodná, neraz koná na hranici etiky. Aby získal potrebnú sumu na ich záchranu, vymýšľa si vojnové príbehy a tie potom predáva nórskym novinárom za nemalé peniaze. Pekelné väzenie ho takmer zničí.
Situácia v Nórsku pôsobí desivo. Radikalizácia islamu je, zdá sa, nezvratná. Samozrejme hádzať všetkých prívržencov tohto náboženstva do jedného vreca, by nebolo fér. Napriek tomu sa treba mať na pozore. Veľmi zaujímavá je diskusia súrodencov, ktorá prebieha medzi radikálnou Aishou a jej umierneným bratom Ismaelom, ktorý je výrazne ovplyvnený demokratickým režimom v Nórsku. 

Veľmi zaujímavá reportážna kniha (rozdelená do piatich častí) plná dramatických momentov a kontroverzných myšlienok, ktorá núti k zamysleniu. Už dávno som nemal také obavy, ako po dočítaní tohto dokumentárneho diela. Treba byť tolerantní a rešpektovať iných, no na druhej strane, keď nie je tolerantná aj druhá strana, je to pomerne zložité...             

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára