štvrtok 9. novembra 2017

ZÁHADNÉ, TAJOMNÉ, MYSTICKÉ, BIZARNÉ (knihy, ktoré fascinujú)

KNIHY, KTORÉ VYVOLÁVAJÚ OTÁZKY



11 NAJZVLÁŠTNEJŠÍCH KNÍH SVETA 


11. KÓDEX SERAPHINIANUS - napísaný je v jazyku, ktorému nikto nerozumie, navyše doplnený o surrealistické ilustrácie bizarných zobrazení. Obsahuje 360 strán. Kódex Seraphinianus je s veľkou pravdepodobnosťou najchudobnejšou encyklopédiou na svete. Kniha bola v roku 1981 prezentovaná ako seriózna vedecká práca, čo je však zavádzajúce. Sám Luigi Serafini, autor diela, pracoval na knihe dva roky a jeho učenci strávili ďalších niekoľko rokov výskumom encyklopédie. Nedospeli však k žiadnemu konkrétnemu výsledku. To, že encyklopédia nemá nijaký význam, priznáva aj jej tvorca. 





10. KNIHA SOYGA -  V roku 1552 absolvoval matematik John Dee rozhovor s anjelom, výsledkom čoho je táto kniha. John Dee v podstate potrel hranicu medzi realitou a duchovným svetom. Kniha je hádkou. Viac ako 40 000 strán je usporiadaných náhodným spôsobom. Dee si pri preklade kódexu uvedomoval, že Soyga je akýmsi zoznamom magických zaklínadiel na zvolávanie démonov. Dee povolal na pomoc pri preklade archanjela Uriela, no ten odpovedal, že nemá na preklad dostatočné povolenie a Deeho odkázal na tajomníka, archanjela Michala. Po smrti Johna Deeho sa kniha takmer na 500 rokov stratila. V súčasnosti sa nachádza v Oxfordskej knižnici, no kód zostáva aj naďalej nerozlúštený. Dôvod je aj ten, že text je usporiadaný v 36 tabuľkách. Traduje sa, že komu sa podarí kódex rozlúštiť, do dva a pol roka bude mŕtvy. Niektoré matematické príklady je asi lepšie nechať nevyriešené.  




9. PRODIGIORUM Ac OSTENTORUM CHRONICON - známa aj pod názvom Kronika zväzkov a proroctiev. Knihu napísal v roku 1557 francúzsky humanista Conrad Lycosthenes. Má podobu encyklopédie, kniha popisuje svetové udalosti od Adama a Evy. Na rozdiel od Kódexu Seraphinias, Prodigorium je relatívne faktické dielo pokrývajúce aktuálne správy. Opisuje napríklad povodne, kométy, zjavenie UFO, morské príšery, ale venuje sa aj biblickým témam. Kniha obsahuje viac ako 1000 originálnych drevorytov. Kópie knihy Prodigorium sa predávajú na knižnom trhu za tisíce dolárov. 



8. RIPLEY SCROLLS - Na tohto pána, ktorý pochádzal z 15. storočia, a po ktorom je dielo pomenované, sa obracal aj sám veľký Issac Newton, keď sa vo voľných chvíľach ponáral do mystického sveta. Ropley Scrolls je vlastne názov najdlhšej enigmy, ktorej autorom je tento záhadný muž. Scrolly sú akýmisi návodmi na vytvorenie kameňa filozofa, fiktívnym materiálom, ktorý je údajne schopný meniť hmotu na zlato. Aj keď sa pôvodná reprodukcia stratila, niekoľko umelcov vytvorilo v 16. storočí reprodukcie alchymistických diel a 23 z nich sa zachovalo. Najdlhší zvitok má dĺžku až 6 metrov. 




7. PRÍBEH VIVIANSKÝCH DIEVČAT - Henry Danger, autor knihy, napísal jeden z najbizarnejších a zároveň najprísnejších príbehov všetkých čias. 15 000 stránkový rukopis opisuje príbeh vivianských dievčat, ktoré žijú v ríši neskutočného a bojujú v glandesco -anjelínskej vojne, ktorú vyvolalo dieťa otroka. Kniha obsahuje viac ako 9 miliónov slov a 300 ilustrácii. Niektoré z nich majú viac ako 3 metre. Autor údajne pracoval na svojom celoživotnom diele viac ako 40 rokov, zavretý sám, v jednoizbovom byte.



6. POPOL VUH - toto dielo napísal neznámy počet ľudí a zaoberá sa najmä mayskou históriou a mytológiou. Kniha začala vznikať na začiatku 17. storočia, keď dominikánsky kňaz Francisco Ximenez cestoval priamo do srdca mayskej civilizácie a začal Popol Vuh prepisovať. V preklade kniha znamená "Kniha ľudu."Originálny text bol napísaný v dvoch stĺpcoch. Kým prvý bol napísaný v guatemalskom jazyku, ten druhý je v španielčine. Pokiaľ ide o obsah, dielo pokrýva všetko od stvorenia sveta až po dobu, keď boli spísané akési mayské paralely s Bibliou.  




5. ROHONCZIHO KÓDEX - nazývaný aj Rohonc kódex. Dodnes nevieme odkiaľ pochádza, ani o čom sa v ňom píše. Na začiatku 19. storočia bol kódex darovaný Maďarskej akadémii. Tento tajomný dokument má okolo 200 samostatných symbolov na 448 stranách. Vedci sa nedokážu zhodnúť ani na tom, na ktorom mieste bol kódex zhotovený. Maďarsko? Rumunsko? India? Kód je údajne taký dokonalý, že viacerí učenci v 19. storočí sa zhodli na tom, že musí ísť o podvod. Dokument je obohatený o ilustrácie výjavov z rôznych vojenských bitiek až po náboženské symboly pripomínajúce kresťanstvo, islam a hinduizmus. Ak máte trpezlivosť a veľa voľného času, je to určite zaujímavá výzva...




4. KÓDEX MENDOZA - Štýlom, akým je kódex písaný, pripomína klasické dobrodružné romány. Po dlhom a krvavom dobývaní Španieli napokon ovládli ríšu Aztékov a Antonio de Mendoza sa stal akýmsi správcom novozískaného územia. Mendoza posiela jednu zo svojich lodí späť do Španielska, aby informoval kráľa o úspešnom koloniálnom ťažení. Cestou však loď prepadnú francúzski piráti a vyplienia ju. Mendozov kódex sa v tom chaose stratí a akousi náhodou ho prevezú do Francúzska, kde ho v roku 1553 nájde jeden z kráľovských poradcov. V roku 1831 sa dokument ocitne v Bodleianskej knižnici. 
Formálne je dokument rozdelený na tri časti. Prvá časť píše o kráľovskej línii Aztékov, druhá obsahuje zoznam všetkých mexických miest a tretia opisuje každodenný život Aztékov. Kódex je ručne ilustrovaný aztéckymi otrokmi pod dohľadom Španielov. Vďaka dokumentu máme pomerne bohatý obraz o živote Aztékov, najmä keď Španieli skoro všetky ostatné dokumenty počas dobývania spálili. 





3. TANEČNÉ LEKCIE PRE STARŠÍCH A POKROČILÝCH - román napísal v roku 1964 český spisovateľ Bohumil Hrabal. Je to príbeh o staršom mužovi, ktorý sa chodí pozerať na šesť žien opaľujúcich sa uprostred mesta. Postupne sa s nimi delí o svoje spomienky. Najzaujímavejšie na knihe je to, že celých 128 strán tvorí len jedna veta. Tanečné lekcie sa zvyknú nazývať aj najlepšou knihou, ktorú ste nikdy nečítali. Priznám sa, že aj keď som od Hrabala prečítal takmer všetko, toto jeho dielo mi zatiaľ uniká. Možno ma odrádza práve tá jedna jediná veta. 







2. SMITHFIELD DECRETALS - dielo je známe aj pod názvom dekréty Gregora IX. Ide o zbierku kanonického práva, ktorej autorom je už vyššie spomínaný pápež. Napísané bolo v 13. storočí. Dokument sprevádzajú ilustrácie, ktoré sú na ňom najzaujímavejšie. Posúvajú ho takmer až do mystickej polohy. Ilustrácie boli kombinované s  kvetinovou kaligrafiou. Išlo o náročnú ručnú prácu. Výjavy v dokumente znázorňujú napr. obrovských králikov, ktorí zvrhávajú ľudí, husi lynčujúce vlka, medveďa zápasiaceho s jednorožcami, atď. 




1. VOYNICH MANUSCRIPT - ide o botanický text. Atramentové výkresy rastlín, ktoré sú súčasťou dokumentu, sú neznámeho pôvodu. Text, ktorý popisuje rastliny, je ťažko rozpoznateľný, súčasťou diela sú rôzne astronomické a astrologické grafy, ženské akty, ktoré zvláštnym spôsobom  približujú reprodukčný proces. Tiež sa stretneme s viac ako stovkou výkresov liečivých odrôd bylín a koreňov, ktoré sú uložené v rôznych pohároch. 


  



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára