piatok 17. novembra 2017

RECENZIA: Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt - Hrob v horách (Ikar, 2016)

HODNOTENIE:   ***

"O štyridsaťpäť minút bol hotový a s pocitom dobre vykonanej práce otvoril internetový prehliadač , aby si v rýchlosti prečítal najnovšie správy. Hneď prvý internetový denník informoval palcovými titulkami  o šokujúcom náleze.
MASOVÝ HROB V HORÁCH." (s.39). 



Jedného dňa sa šli priateľky Maria a Karin prejsť do lesa, keď jedna z nich náhodou zakopla o trčiacu ľudskú kosť... 
Neskorším vyšetrovaním polícia zistí, že ide o masový hrob, v ktorom sa nachádza šesť osôb. Obete boli popravené strelnou zbraňou do hlavy. Dve telá sa podarí identifikovať, zvyšné štyri však ostávajú záhadou. Vie sa len to, že sa medzi nimi nachádzajú aj malé deti. Kto mohol urobiť niečo také ohavné?

Torkel Hoglund a jeho vyšetrovací tím majú plné ruky práce. Postupne sa zoznamujeme s viacerými postavami, ktoré by mohli mať s prípadom niečo spoločné. Bývalým vysokým vojenským predstaviteľom Alexandrom Soderlingom, agentkou Veronicou Stromovou, bývalým vojakom Charlesom Cederkvistom a moslimkou Shibekou Khanovou, ktorá vychováva dvoch malých synov Mehrana a Eyera. Shibekein manžel zmizol pred rokmi za záhadných okolností. Teraz sa prípadu zhostí investigatívny novinár Lennart Stridh. Žeby nezvestný manžel a masový hrob v horách mali niečo spoločné? A ešte je tu záhadný muž menom Joseph, ktorého meno je nebezpečné vôbec vysloviť...

Sebastian Bergman, psychiater a občasný člen vyšetrovacieho tímu, sa aj naďalej snaží získať priazeň svojej dcéry Vanje, ktorá sa už čoskoro pravdepodobne stane agentkou FBI. Sebastianova kolegyňa Ursula rieši nielen manželské problémy, ale aj naštrbený vzťah s dospievajúcou dcérou Bellou.. Špičkový technik Billy premýšľa či sa má nasťahovať k svojej priateľke My. Všetko sa skomplikuje ešte viac, keď šéf vyšetrovacieho tímu Torkel príjme na miesto odchádzajúcej Vanje mladú policajtku Jennifer Holmgrenovú. Medzi Jenny a Billym to od začiatku poriadne iskrí. 
Najviac práce však má Sebastian Bergman, ktorý sa okrem vyšetrovania prípadu musí sústrediť na to, aby zabránil odchodu svojej dcére Vanji do Spojených štátov, čím by ju mohol definitívne stratiť. A aby toho nebolo málo, prenasleduje ho bláznivá exmilenka Ellinor Bergkvistová. Torkel si zase nedokáže nájsť čas na svoje dve dospievajúce dcéry a utápa sa v neperspektívnom mileneckom vzťahu s kolegyňou a zároveň funkčne podriadenou Ursulou.  

Začiatok je nádejný, no časom akoby sa autori viacej sústredili na súkromie vyšetrovateľov než na samotný prípad. Príbeh je podľa môjho názoru zbytočne rozvláčny a chýba mu viacej dramatických scén. Akoby bolo potrebné naplniť nejakú kvótu napísaných strán. Očakával som viacej mrazivého napätia a psychológie. Ani rozuzlenie prípadu nie je až také prekvapujúce, ako som očakával Pre mňa mierne sklamanie. Myslím si, že je to najslabší prípad Sebastiana Bergmana, čo však neznamená, že nestojí za prečítanie. Len moje nároky na zohranú autorskú dvojicu Hjorth - Rosenfeldt sú už trochu iné. Tie najvyššie.    

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára